25.04.2009

Supernormal hjerne

Du har en frisk og smart hjerne som fungerer bra for deg i ditt daglige liv.

Men hva om du ønsket å løfte din normale hjerne opp på et høyere funksjonsnivå, der den bearbeider informasjon raskere, gir større konsentrasjonsevne, bedre hukommelse, bedre mestring av stress, økt kreativitet og ro;
altså realisere alle hjernens iboende genetiske evner og muligheter.
Hvordan kan du kickstarte DIN supernormalhjerne?

Hemmeligheten bak å bygge opp en mer funksjonell hjerne er å ha egnede mursteiner og en god murer til å konstruere nye nevrale nettverk.

Forskere vet nå at nevrogenese (dannelse av nye nerveceller i hjernen- de som sender rundt "beskjedene") faktisk skjer i den voksne hjerne og at den har evnen til å hele tiden forandre og remodellere seg selv. Mellom nervecellene dannes det synapser (forbindelser) når vi lærer oss noe nytt, og det finnes en rekke faktorer som påvirker raten og overlevelsen av nye celler og forbindelser.


KOSTHOLDSFAKTOREN:
Hjernen består av 60% fett, som mesteparten er av formen DHA (docosaheksaenoic acid, en VIKTIG langkjedet flerumettet omega-3 fettsyre som jeg kommer tilbake til senere). Du har kanskje sett denne i innholdsfortegnelsen i fiskeolje/kapsler sammen med EPA.

DHA representerer hjernens "murstein". Mureren er et hormon som heter hjerneavledet nevrotrofisk faktor- BDNF og finnes bare i hjernen. Den er en vekstfaktor som får nye nerveutløpere til å gro mellom nervene. Det blir anbefalt av Barry Sears-professor og lipidkjemiker- en dose på 5-15 g per dag for styrket hjernefunksjon og best mulig helse.

Vi vet at fisk er en god kilde til omega-3 fettsyrer.
Per 100g porsjon av fet fisk finnes derimot kun få gram samlet omega-3-fettsyrer;
makrell (1,8 g), laks (1,1 g), steinbit (0,4 g),torsk (0,3 g),tunfisk (0,1 g)


Når vi spiser fisk er det i virkeligheten fiskemuskler vi spiser, og disse inneholder gjerne mer arakidonsyre (AA) enn fiskeoljer. Så selv om du "spiser fisk et par ganger i uka" kan det ikke være du får i deg nok omega-3 fettsyrer. Sears råd er derfor å supplemere med høydosert fiskeolje, rik på DHA og EPA, enten flytende eller i kapsler.

Aminosyren tyrosin trengs for å lage dopamin og noradrenalin, viktige "budbringere" i hjernen. Naturell yoghurt, soya, kalkun og mandler er gode kilder, som i tilegg gir b-vitaminene riboflavin (B2),B1,B3, B5, B12 og B6 ,som styrker humøret,energien og konsentrasjonen. Disse viktige ko-faktorene trengs også for omdannelsen av tryptofan til serotonin. (mangel på serotonin er koblet til depresjon. ) Eggeplomme inneholder choline, som opprettholder fleksibiteten i hjernens cellemembraner. Det er også en viktig komponent i acetylcholine, som bringer beskjeder mellom nerver og muskler.
Frukt og grønnsaker som valnøtter, blåbær og spinat er også super hjerneføde. Antioksidanter kan hjelpe med å motvirke/nøytralisere radikaler som kan skade hjerneceller.


TRENINGSFAKTOREN:
Ved mosjon blir det dannet mer BDNF, som sammen med DHA fra kostholdet hjelper til med vekst, kommunikasjon og overlevelse av nye nerveceller i hjernen. Aerob trening øker også blodflyten til hjernen, som øker transporten av oksygen og viktige næringsstoffer til de hardtarbeidende nevronene.

Endorfinene som frisettes under fysisk aktivitet gir en avslappende og ruslignende virkning, og kan dempe stress. Overtrening kan derimot føre til at det blir utskilt for mye kortisol, som ikke er bra for hjernefunksjonen. Meditasjon er en svært effektiv metode for å redusere overdreven utskillelse av kortisol.MEN: "if you don't use it, you loose it". en må aktivt bruke hjernen, tenke, lære nye ting, være nysgjerrig, løse suduko, iQ-quizzer osv.


Så en oppsummering, for hjernen:

 • ta tilstrekkelig tilskudd av omega-3 fettsyren DHA
 • sunt kosthold som gir proteiner, fett, karbohydrater som ikke får insulinnivået til å skyte i taket og alle vitaminene, mineralene og mikronæringsstoffene kroppen og hjernen trenger
 • trening
 • meditasjon
 • tenk!stimuler hjernen daglig.

Lykke til med eksamen, jobbintervju, kryssordet i avisa, og din supernormale hjerne!

Solveig:)

kilde:Omega-sonen, Barry Sears 2003,

2 kommentarer:

 1. Jippi nå skal jeg få supernormal hjerne:-)

  SvarSlett
 2. "Er ikke så mye som skal til vet du" ;)

  SvarSlett