20.05.2009

Cola-drikking kan gi muskelproblemer og beinskjørhet.

Desverre for Coca Cola-drikkere er siste nytt (sciencedaily.com) at overdreven Cola-drikking kan gi alvorlige muskelproblemer som :
muskelsvekkelse, fatigue, overtreningssymptomer, minket styrke og produktivitet.
Konsumsjonen leder også til for lave blodnivåer av mineralet kalium, såkalt hypokalemi, som påvirker vitale muskelfunksjoner. Hypokalemi kan forårsakes av overkonsumering av tre av de vanligste ingrediensene i Cola : glukose og fruktose (sukker) og koffein.
Selv om studien involverte personer som drakk mellom 2 til 9 liter Cola daglig, betyr det ikke at mindre mengder ikke har negativ innvirkning på kroppen.

Cola er også assosiert med økt risiko for beinskjørhet (osteoporose). Dette er på grunn av økt tap av de basiske mineralene kalsium og magnesium fra benvev i kroppen.
Cola er surt, og inneholder fosfor-forbindelser. For at kroppen skal kunne nøytralisere dette, trengs en basisk motpart, som enten må tilføres fra kosten, eller taes fra kroppen. Dersom en drikker melk eller tar mineraltabletter mens en drikker Cola, vil dette trolig være nok til å nøytralisere, men hvem pleier vel å gjøre det? Lagrene av kalsium og magnesium i benvev er tilgjengelige kilder, og når disse transporteres ut for å "få bort Colaens surhet", svekkes benvevet og det blir porøst.
Kvinner er 4 ganger mer utsatt enn menn for å få osteoporose, men forskerne tror økt Cola-drikking blant unge gutter kanskje vil utjevne dette.
Sukkeret i Cola er et annet kapittel. Omsetningen av sukker krever masse vitaminer og mineraler, og disse tas fra kroppens lagre, siden sukker ikke inneholder noen av disse selv. Sunn naturlig mat har vitaminer i tilegg til karbohydrater, proteiner og fett. Derfor brukes ikke så mye av kroppens lagre på omsetningen. Sukker derimot, skyller med seg næringsstoffene ut av kroppen. Noe som vil føre til vitaminmangler og alt fra nedsatt immunforsvar, humørsvingninger, sykdommer osv. (les tidligere innlegg om sukker). Mangler på vitamin B12 er også sett i sammenheng med osteoporose, så sammensetningen i Cola øker risikoen ytterligere. Kalsium og vitamin D anbefales å ta som tilskudd for å forebygge osteoporose, og ved Cola-drikking trenger en trolig enda større mengder enn det som er anbefalt.

Så velg en annen form for tørsteslukker i sommervarmen!
Og føler du for en brus, ta en annen enn Cola. Best er rent, naturlig norsk vann!
Solveig:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar