12.05.2009

Hekta på forskningsnytt!

Jeg er blitt hekta på forskning.
Eller rettere sagt, på forskningsnyheter.
Hver dag bare MÅ jeg innom sciencedaily.com, som er en amerikansk internettside som presenterer det siste innen forskning fra hele verden. De dekker alt fra: helse og medisin, hjerne, sinn, planter og dyr, til klima, verdensrommet, fysikk, kjemi, biologi, data, matte, fossiler og trening. Det burde dekke interessene til de fleste!
Det er spennende, og hver dag kommer det inn ca 10 nye artikler, noe som viser at det er mye som skjer og som det forskes på der ute. Forskning.no er også spennende, men deres artikler er ofte en oversatt utgave av den amerikanske siden, bare noen dager/uker sendere.
Ikke overaskende leser jeg for det meste nyhetene innen medisin og helse, gentikk og biokjemi.

Det siste som er kommet på den fronten nå er:

* Kvinner har et sterkere immunforsvar enn menn. Produksjonen av hormonet østrogen viser å ha en beskyttende effekt på den innflammatoriske responsen mot bakterielle patogener. Naturlig produsert østrogen hemmer produksjonen av enzymet Caspase- 12, som egentlig hemmer immunprosesser, og østrogen har derfor en positiv effekt på immunsystemet.
(Jippi! Det sterke kjønn..jeg visste det!)

*Eldre trenger mer sol; fordi det kan redusere risikoen for hjertesykdommer og diabetes. Sol stimulerer D-vitaminproduksjonen i huden, og lave nivåer er sett i sammenheng med kreft, hjertesykdommer, metabolsk syndrom, diabetes etc. En danner mindre D-vitamin ved alderen, derfor anbefales kosttilskudd, fet fisk og sol som forebygging.

* Hjernen løser problemer når vi dagdrømmer! Aktiviteten i enkelte deler av hjernen øker faktisk når vi dagdrømmer. Hjernevandring er assosiert med latskap og ukonsentrasjon, men studien viser at hjernen er MER aktiv da enn når vi utfører rutinemessige oppgaver. Dagdrømming, som kan skje så mye som èn tredjedel av livene våre, er en viktig kognitiv tilstand der vi ubevisst snur fokuset fra umiddelvare oppgaver til å tenke gjennom viktige problemstillinger i livet.
(veldig kjekt å ha FORSKNING som rettferdiggjør dagdrømming og hjernevandring når eg burde konsentrert meg og lest til eksamen ;) . )

*Tenåringsgutter som spiser fet fisk minst èn gang uken skårer høyere i intelligens-tester. 4000 15-år gamle gutter var med i studien, og resultatene var klare på at de som ofte spiste fisk hadde høyere verbal, visuell, sosial og logisk intelligens enn de som spiste fisk i mindre mengde/skjeldnere.
(endelig bevist! tro det eller ei Ole ;)!)

*Brokkoli kan hjelpe mot astma.Forbindelser i brokkoli og andre kålvekster kan beskytte mot respiratoriske innflammasjoner som forårsaker astma, allergi og KOLS. Sulforane, et kjemikal i brokkoli, trigger produksjonen av antioksidant enzymer i luftveiene som beskytter mot de frie radikaliene vi puster inn hver dag i forurenset luft, pollen, støv og tobakkrøyk.
(bra du lige brokkoli med salt på maggedutti:)!)

*For lite søvn gir atferds-problemer.Barn som sover for lite og med varierende døgnrytmer har økt risikoen for ADHD, angst, depressjon og agressjon senere i livet.

*Ny kunnskap om autisme; Amylgada, et område i hjernen assosiert med funksjoner som prosessering av fjes og følelser, er funnet til å være forstørret i hjernen til barn med autisme. I tilegg er dette området involvert i evnen til å følge med på og fokusere på hva andre gjør, noe som har konsekvenser for senere sosial omgang og språkutvikling. Dette kan være med på å diagnosere barn med autisme tidligere.

Dette er bare en brøkdel av alt som finnes der inne, og er det noe en lurer på går det og an å søke på ord, tema, emne osv. Anbefales! Det er bra og viktig å ver nysgjerrig :)
Håper du synes forskning er interessant. Vi er ikke bare nerder som sitter på laben for oss selv, mange av forsøkene er faktisk veldig spennende og relevante.

Vi har forresten behandlet kreftceller med omega-3-fettsyren DHA for å se på hvordan dette påvirket veksten og genproduktet. Skal fortelle mer om dette senere, men la meg bare si at resultatene var fenomenale. Etter 24 timer var kreftveksten hemmet med over 50 %!!
Over 2000 gener bler påvirket!
så inntil jeg skal beskrive studien mer: SPIS FISK! :)
Solveig:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar