13.06.2009

EGGsepsjonelt


”Maks ett egg om dagen. Egg inneholder så mye kolesterol og mettet fett at hvis du ikke passer deg vil blodårene dine bli tette og du vil få høyt kolesterolnivå og hjerteinfarkt som følge ”





Denne har du nok hørt før.

Jeg fikk meg ikke til å tro det og trengte mer fakta enn som så for å bli overbevist.

Var det bare en dårlig myte?

Og hva er det egentlig som er så galt med kolesterol?

Nysgjerrigheten min tok igjen overhånd og jeg startet jakten på informasjon og fakta.


Grunnen til at noen sier at egg er usunt er fordi 1 stort egg inneholder 200 mg kolesterol og 5 g fett, hvorav ca. halvparten er mettet fett. Logikken her er at siden egg inneholder mye kolesterol vil en få høyt kolesterolnivå ved å spise mye egg.

Heldigvis for oss fungerer ikke kroppen vår slik.


I den siste tiden har flere studier konkludert med at kolesterol i mat ikke har en signifikant innvirkning på kolesterolnivået i blodet, uansett hvor mye en spiser. Kroppen kan kun absorbere rundt 300 mg kolesterol per dag fra mat, og siden kroppen trenger flere ganger den mengden har det ingen betydning, ikke engang om du spiser 1000mg hver dag.

Selv om hovedproduksjonen skjer i leveren kan nesten alle cellene i kroppen danne kolesterol. Så hvis du spiser mindre kolesterol vil kroppen kompensere med å lage mer, og hvis du spiser mer vil kroppen lage mindre selv. Kolesterol er en så viktig komponent i human fysiologi at kroppen har veldig effektive mekanismer for å holde kolesterolnivået innen en vist nivå. Som byggesteiner kan både karbohydrater, proteiner og fett brukes, hvilket betyr at brødet du spiser kan brukes til å danne nytt kolesterol i kroppen. Gjennomsnittlig blir 85 % av blodkolesterolet dannet i kroppen, mens kun 15 % kommer fra kolesterol i mat som egg, lever, kaviar, smør, fete melkeprodukter osv.


Men kolesterol er jo bra...?


I biokjemien hadde jeg lært at kolesterol var en:

*Hovedbyggesteinen i vekst, reparasjon og erstatning av alle cellene i kroppen.

*Essensiell i cellemembranene

*Brukt i kommunikasjon mellom nervecellene og hjernen

*Forløper til hormoner som: testosteron og østrogen

*Galledannelse, som er viktig for opptak av fett og fettløselige vitaminene A, K, D og E.

*Brukt til å danne vitamin D3 i huden med UVB fra solstråler.

*Essensiell for at immunforsvaret vårt skal fungere skikkelig. (Kolesterol trengs i kampen mot infeksjoner skapt av bakterier og virus.)


Konklusjonen i alle artiklene jeg leste var at kolesterol er en av de aller viktigste substansene i kroppen. Og det finnes ingen bevis på at kolesterol og animalsk fett i kosten øker risikoen for arteriosklerose eller hjerteinfarkt. Allikevel er det ikke bra med for høyt nivå i blodet. Men dette skyldes andre livsstilsfaktorer

.

Istedet for å kutte ut kolesterol i maten kan du heller:

*Trene.

(Trening minker det dårlige LDL-nivået i blodet og øker det gode HDL-nivået.)

*Slutte å røyke.

*Spise mindre: sukker, ”junk-food” full av transfett, brus.

(Det er disse som fører til en ubalanse i kroppen slik at den danner mer kolesterol enn nødvendig. Dette skjer på gen/DNA-nivå, og kolesterolproduserende gener skrus faktisk på av glukose. )

*Få nok antioksidanter fra: grønnsaker, bær, te.

(Disse gjør at LDL-partiklene oppfører seg som normalt, og motvirker blokkering av arteriene.)

*Slappe av.

(Stress kan påvirke kolesterolnivået ditt negativt.)

*Unngå kolesterolsenkende medikamenter som statiner.

(Disse er skadelige for leveren ved langtidsbruk, og har ingen hensikt hvis du ikke forandrer på de faktorene som førte til at du ble satt på dem. )


Det finnes også flere fordeler ved å spise egg, og spiser du hele egget blir livet ditt enda enklere, fordi du slipper å skille hviten fra plommen.

Egg er en god proteinkilde inneholder alle de essensielle aminosyrer kroppen ikke kan produsere selv.Plommen inneholder vitaminene A, B1, B5, 6, B12, D og E, og er spesiell rik på lutein og choline.


Ferdigpakket med alt det kroppen trenger; proteiner, fett, karbohydrater og mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler.

Egg er eggsepsjonell mat.

Og heldigvis for meg, og dere, ikke farlig eller usunt å spise, selv ikke i stOre mengder.


Solveig :)


Kilde:
http://www.second-opinions.co.uk/cholesterol_myth_1.html

http://www.westonaprice.org/moderndiseases/benefits_cholest.html

http://www.westonaprice.org/knowyourfats/cholesterol-friend.html


1 kommentar:

  1. Nå skal jeg gå og koke meg et egg:-)
    Ønsker deg en god sommer! Og så blir det en spennende høst for deg, hører jeg!
    Hilsen Marianne-mamma

    SvarSlett