18.06.2009

SommergledeSOMMEREN ER HER; hvorfor ikke legge inn noen sunne vaner?


HELSE:
*Start dagen med et smil. Om sommeren er det lysere, solen står tidligere opp , en trenger ikke like mye søvn som på vinteren, og det er derfor lettere å komme seg ut av dørene. start dagen med en sunn frokost, ta deg tid til å lese avisen (eller i alle fall tygge i ro og mak) og ikke stress.

*Lær noe nytt. Hukommelsen fungerer best når temperaturen er rundt 22 grader, så sommeren er derfor et godt tidspunkt å utfordre den. Hjernetrim som suduko, kryssord holder deg mentalt sjerpet.

*Gjør mest mulig ingenting
Lev i nuet, ikke la deg være bundet av eller begrenset av ting som har skjedd, eller det som skal skje i fremtiden. Vi lever her og nå- og ved å gjøre ingenting - gir du kropp og sinn et rom for å hente seg inn og bygge seg opp igjen. Å leve slik virker avstressende og styrker immunforsvaret.

* Skru av mobiltelefonen, tv'en, og ta helt fri fra jobben.


TRENING:


*Tren utendørs ; trening gir masse energi og demper stress effektivt.

*Løping, gange, sykling, styrkeøvelser som armhevninger, pull-ups, sit-ups, knebøy osv kan gjøres overalt; i en skog, på en grusvei, sti, i
en park, opp trapper. Vær kreativ så finner du alltid steder som passer.

*Skal du på ferie til de varmere strøk kan du ta i bruk sjø og vann, løpe på stranden, lære å dykke eller klatre, låne sykler ,dra på sightseeing..


KOSTHOLD:

*Drikk vann
Mange drikker alt for lite, og det e spesielt om sommeren, da kroppen har behov for mer væske på grunn av varmen. Sørg for å alltid ha med deg en flaske vann, på en gj.snittlig sommerdag har du et væskebehov på 3-4 liter.

* Frots i sunne matvarer
Friske grønnsaker og bær har sesong nå, og disse inneholder vitaminer og mineraler, antioksidanter og fytokjemikalier, og så smaker det jo så godt! Bringebær, jordbær, rips, solbær og bjørnebær er proppfulle av sunne plantestoffer, og det er også spinat, brokkoli, asparges,tomat, kål, spirer og urter.

* Spis fersk fet fisk og skalldyr


*La solstrålene gi deg beskyttelse Når UVB-strålene treffer huden, dannes vitamin D fra en kolesterolforbindelse og blir brukt som byggestein i f.eks skjelett og tenner. Vitaminet er også viktig for at skjelettet skal kunne omdanne kalsium og fosfat, og øker opptaket av kalsium fra tarmen. D-vitamin øker også beskyttelsen mot sykdommer som kreft, leddgikt, infeksjoner, diabetes og sklerose. Men det trengs kun 15 minutter i solen for å fylle opp lagrene, og kroppen produserer faktisk nok D-vitamin bare i morgensollyset- , så det er bedre med litt hver dag enn 3 timers "grilling".

*Bli glad av hagearbeid

Tilslutt en liten "funfact" til de som klager over at sommerdagene må brukes til ekstra luking og planting i bed.

Hagearbeid er mye mer enn bare å bli møkkete, og faktisk kan jord under neglene gjøre deg lykkelig.
Forskere har kommet frem til at når du spar i jorden puster du inn bakterien Mycobacterium vaccae (å , jeg kjenner den bakterien godt, etter å ha hatt faget: "mikrobiologi" på NTNU , zzz..), som får hjernecellene til å utskille serotonin, et humørstoff som gjør deg glad.
Dette er en av grunnene til at hagearbeid benyttes til behandling mot depressjon og stress. Så kom deg ut i hagen og gå løs på bedene. Pass på å få "jord under neglene", for ikke bare blir du glad av det, men du får en flottere uteplass.

Nyt lyset og varmen, og se hvor lett det er å leve sunnere!

Solveig :)
Kilde: www.sciencedaily.com, Iform

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar