23.06.2009

Verdens sunneste mat



Hippokrates sa: "La maten være din medisin, og la medisinen være din mat."

Ekte god helse er mer enn bare mangel på sykdom, det er en tilstand der en nyter all den energien, vitaliteten og de fordeler livet har å by på.
En av nøklene til god helse er å bruke kraften i sunn mat til å positivt påvirke hvordan du føler deg, hvor mye energi du har,hvor god livskvaliteten er og livslengden din.

På internettsiden www.whfoods.com kan en få hjelp til å oppdage de mange gledene og helsegevinstene ved et sunt kosthold.
"The World's Healthiest Foods" ble opprettet av George Mateljan, og har som mål:
"Å oppdage, utvikle og dele vitenskapelig informasjon om helseeffektene med et sunt kosthold."
Det er en oversiktelig side med masse informasjon om ulike matvarer, oppskrifter, spørsmål og svar, og selvfølgelig; lister over "Verdens sunneste mat". På hver matvare oppgis det en detaljert forklaring både om næringsinnhold, vitamin og mineralnivå ifh til anbefalt dose, opphav, helsegevinster i forhold til sykdom, tilberedningstips og oppbevaringstips.
Essensielle næringsstoffer blir grundig beskrevet, med en anbefaling til hvilke matvarer en finner mest av den /det vitaminet/mineralet for eksempel.
Her er det mye spennende! Og kan være nyttig dersom du vet du mangler et mikronæringsstoff og lurer på hvordan du skal komme "i orden" igjen.

Jeg har valgt ut en matvare som eksempel, som har sesong og finnes fersk i butikkene nå.


JORDBÆR: det best populære bæret på jorden

*Ikke bare ser de flotte, røde og delikate ut, de smaker utrolig søtt og godt.

*600 ulike typer, her er Corona den vanligste sorten.
*Rik på fenoler: anthocyaniner (antioksidanter)

*Jordbær skal også ha en gunstig effekt for de som sliter med høyt blodtrykk.

*anti-kreft-frukt, anti-innflammatorisk-frukt og en hjerte-beskyttende-frukt.
*God kilde til vitamin C, fiber, kalium, jod, folat, vitamin B2,B5,B6
*Ifølge forskning inneholder de røde bærene stoffer som forebygger aldersrelaterte hukommelsesproblemer.

*I folkemedisinen har jordbær blitt brukt som et middel mot frostknuter og nevnes også i eldre legebøker som innvendig råd mot steinsmerter.

*Oppbevar jordbærene i kjøleskapet, men vær obs på at bærene har kort holdbarhet. De blir fort bløte.
*Jordbær er deilige å spise naturell som snacks, eller de kan brukes som dessert med enten melk, fløte eller is til.









Denne viser hvilke av de sunneste matvarerene som inneholder mest vitamin C.
100 gram Papaya, paprika, brokkoli, jordbær og appelsiner skårer over 100% av daglig anbefalt dose (90mg).

Vitamin C har en beskyttende rolle i kroppen. Både huden og slimhinnene er avhenginge av nok av vitaminet, men både hjerte-kar-sykdommer, kreft og leddsykdommer er assosiert med C-vitamin -mangel. Det er en antioksidant som beskytter cellene våre for oksidasjon og angrep fra frie radikaler. Strukturer som inneholder fett (for eksempel LDL: low density lipoprotein, som transporterer fett rundt i kroppen) er spesielt avhengige av vitamin C's beskyttelse.

Immunforsvaret og detoksifiseringssystemet er trenger vitamin C for å fungere. Immunsystemet avhenger av mange ulike mekanismer for å beskytte kroppen mot infeksjoner, inkludert de hvite blodlegemene, komplementære proteiner, interferoner; og vitamin C er spesielt viktig for funksjonen til disse immunkomponentene. Leveren skiller ut giftstoffer, og vitamin C er kritisk i den første fasen av detoksifiseringen.

Vitamin C er veldig sensitiv for luft, vann og temperatur. Ca 25% av vitaminet blir tapt om matvaren kokes eller dampes, selv i få minutter, og det samme gjelder ved frysing.
Best er det å spise matvarer rik på vitamin C rå, og så ferske som mulig!

Kos deg med det sommeren har å by på!
Solveig:)
Kilde: www.whfoods.com, forskning.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar