24.07.2009

Chips gir deg inflammasjoner


Her er enda en studie som viser de dårlige virkningene av potetchips.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19158207

Chips inneholder relativt høye konsentrasjoner av akrylamid,
i likhet med pommes frites,kjeks og kjøpekaker.

I studien deltok 14 friske frivillige forsøkspersoner, og hensikten var å teste den mulige sammenhengen mellom inntak av akrylamid og oksidativt stress og innflammasjon.
I 4 uker spiste forsøkspersonene en daglig dose chips (160 gram) som tilsvarte ca 157 mikrogram akrylamid. Dette førte til store negative konsekvenser.

De fikk økte nivåer av oksidert LDL (low-density-lipoprotein), høy-sensitiv interleukin-6, høy-sensitiv C-reaktivt protein,gammaglutamyltransferase konsentrasjoner, signifikante økninger i reaktive oksygen-radikaler av monocytter, lymfocytter og granulocytter (celler i immunforsvaret), og økt genutrykk av CD14 i makrofager.

Dette er immunologi og biokjemistoff, men enklere forklart indikerer dette at inntak av
chips stresser immunforsvaret og skaper et proinnflammatorisk miljø i kroppen.
Innflammasjoner er ofte starten på utviklingen av sykdommer. Arteriosklerose og hjerte-og-kar sykdommer for eksempel.
Forandringer i oksidert LDL, innflammatoriske markører og antioksidanter som hjelper kroppen å bli kvitt akrylamid ble altså observert hos forsøkspersonene-
og alle disse faktorene øker risikoen på hjerte-sykdommer.

Bytt ut lørdags-chipsen!

Solveig :)
Kilde:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19158207

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar