Små og store tanker om det som interesserer meg, i håp om å gi DEG en bedre dag. Jeg er utdannet ernæringsfysiolog og personlig trener så hovedtema er ernæring, forskning, trening, paleo/steinalderkosthold, lchf, nutrigenomics, biokjemi og generelt om livet mitt. Følg meg på twitter og instagram: @solveigssmil eller kontakt meg på solveigssmil@gmail.com
24.07.2009
Chips gir deg inflammasjoner
Her er enda en studie som viser de dårlige virkningene av potetchips.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19158207
Chips inneholder relativt høye konsentrasjoner av akrylamid,
i likhet med pommes frites,kjeks og kjøpekaker.
I studien deltok 14 friske frivillige forsøkspersoner, og hensikten var å teste den mulige sammenhengen mellom inntak av akrylamid og oksidativt stress og innflammasjon.
I 4 uker spiste forsøkspersonene en daglig dose chips (160 gram) som tilsvarte ca 157 mikrogram akrylamid. Dette førte til store negative konsekvenser.
De fikk økte nivåer av oksidert LDL (low-density-lipoprotein), høy-sensitiv interleukin-6, høy-sensitiv C-reaktivt protein,gammaglutamyltransferase konsentrasjoner, signifikante økninger i reaktive oksygen-radikaler av monocytter, lymfocytter og granulocytter (celler i immunforsvaret), og økt genutrykk av CD14 i makrofager.
Dette er immunologi og biokjemistoff, men enklere forklart indikerer dette at inntak av
chips stresser immunforsvaret og skaper et proinnflammatorisk miljø i kroppen.
Innflammasjoner er ofte starten på utviklingen av sykdommer. Arteriosklerose og hjerte-og-kar sykdommer for eksempel.
Forandringer i oksidert LDL, innflammatoriske markører og antioksidanter som hjelper kroppen å bli kvitt akrylamid ble altså observert hos forsøkspersonene-
og alle disse faktorene øker risikoen på hjerte-sykdommer.
Bytt ut lørdags-chipsen!
Solveig :)
Kilde:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19158207
Smil fra
Solveig Haga Staurland
kl.
7/24/2009 10:30:00 a.m.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar