30.07.2009

Du påvirker genene dine!


Hva er det egentlig jeg mener når jeg snakker om at gener påvirkes av maten vi spiser?
Hvordan kan noen være "av eller på"?

La meg forklare nærmere:

Alle celler inneholder det genetiske materialet ditt, DNA. Grunnen til at celler er forskjellige, nerveceller, hudceller, muskelceller, blodceller, hjerneceller, leverceller osv, er fordi forskjellige gener blir uttrykt i de ulike cellene. Selv om alle cellene har de samme genene, er bare en spesielt utvalgt mengde, "skrudd på". Dette er nøye kontrollert i kroppen, og under utviklingen og livet skjer en differenisering av cellene.
Å kunne påvirke genuttrykket (gene expression)- er tanken at gener kan bli skrudd av eller på, eller påvirket til å produsere forskjellige mengder av proteiner, av faktorer som kosthold, trening, disponering av karsiogener, medisiner og giftstoffer.

Vi ønsker selvsagt å maksimere positivt genutrykk og minimere utrykket av de genene som fører til dårlig helse og sykdom.
Jeg tror at den beste måten å gjøre dette på er å leve slik våre forfedre gjorde. Vi har tross alt de samme genene (99,999 % like), og de var i mye bedre helse enn dagens befolkning.

De daglige valgene vi tar i forhold til hvordan vi lever livene våre- enten det er hva vi velger å spise til frokost, om vi dropper treningen til fordel for sofaen, røyker en sigarett, koker brokkoli til middagen eller tar antioksidanttilskudd - har ikke bare konsekvenser der og da. De kan faktisk ha langsiktige konsekvenser (gode eller dårlige) fordi det påvirker genmaterialet. Siden vi vet så mye om gener og hva som kan påvirke dem, har vi muligheten til å påvirke dem, og det gir oss valg. Valg som påvirker vår egen helse.

Genene er ikke vår skjebne, vi kan faktisk påvirke dem med livsstilen vår.
Har du "dårlige" gener, kan du prøve å leve på en måte som vil "silence",
altså hindre utrykking, av det genet. På den andre siden kan vi ikke skylde dårlig helse på dårlige gener, for vi kan leve på en måte som hindrer at de får utrykke seg.
Dette er hvordan vi ser fremtiden.
Nutrigenomics.
Nutrigenetics.


Dette er det jeg skal studere.
Hvordan vi kan skru av og på gener med ulike mikronæringsstoffer,
ulike typer matvarre, kosthold og hvor stor betydning enkeltfaktorer har.
Dette er så utrolig spennende og jeg brenner virkelig for det!
Men før spesifikke anbefalinger kommer for genutrykk:
Den beste måten å påvirke genene dine positivt er:
å spise ren, fersk, naturlig mat, få nok trening, bevegelse, mental stimulering og nok søvn.
Slik blir genene best påvirket.

Solveig:)
Kilde: http://www.marksdailyapple.com/forging-your-own-genetic-destiny/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar