05.07.2009

Fett er ikke synderen alikevel



Har du noen gang smakt kokosolje?
Eller har du stått over i frykt for alt det mettede fettet den inneholder?
Her er mitt forsøk på å få deg til å skifte mening:

Kokosolje er naturens rikeste kilde på MCTs
(medium-chained-fatty-acids), altså mellomkjedede mettede fettsyrer.
Kokosolje består av 6% enumettede, 2% flerumettede og 92% mettede fettsyrer,
og 62% av disse mettede er MCTs.

Helseeffektene til kokosolje og MCTs er grundig studert;
*MCTs er en rask kilde til energi.

*Stimulerer metabolismen

*Blir lett fordøyd, og kan derfor anbefales til de med fordøyelsesprobemer.

*Øker den fysiske prestasjonen

*Øker absorbsjonen av kalsium fra tarmen og de fettløselige vitaminene.

*Siden MCTs er mindre, kommer de lettere gjennom cellemembranene, og trenger ikke LDL-partikler for å bli transportert rundt i kroppen (som andre lengre fettsyrer må ha hjelp av).

*Trenger ikke å bli transportert inn i celler via karnitin-transport-systemet.

*MCTs blir sendt direkte til leveren og brukt som energi, istedet for å bli lagret som fett

* MCTs har blitt sammenliknet med glukose i måten det blir brukt som energi, men siden MCTs ikke ER et sukker og heller ikke påvirker blodsukkernivået, blir ikke insulin utskilt og en holder istedet et konstant nivå.

*Kokosolje kan senke kolesterolnivået ved å promotere omdanningen til pregnenolone.

*Hovedfettsyren (50%) i kokosolje er MCT'en lauric acid (C12:0), som også finnes i brystmelk. Den øker immunforsvaret i kroppen ved at den er antibakteriell og hjelper i bekjempelsen mot virus.

I tropiske klima er kokosfett/olje og palmeolje en vanlig og viktig del av kostholdet.

Fett, og da spesielt mettet fett, er hevdet av mange forskere og leger til å være grunnen til hjerte-og-kar sykdommer, høyt kolesterol, overvekt, og andre livsstilsykdommer. Hvordan kan det da ha seg at mennesker i tropiske klima, med en høyere andel fett og mettet fett i kostholdet, nesten ikke har disse sykdommene?
Flere og flere er derfor kritiske til denne "hypotesen", og studier viser at synderen er litt "søtere" enn tidligere antatt.

Det er to faktorer som påvirker hvor mye fett som sirkulerer i venene dine. Andelen fett du spiser, og (overraskende kanskje), andelen sukker du spiser. Kroppen lager mettet fett av karbohydrater. Karbohydratene du spiser (stivelse og sukker) blir absorbert i blodet som sukker (glukose), og blodsukkeret øker. Kroppen utskiller da hormonet insulin, som hjelper kroppen å stabiliere blodsukkernivået igjen, ved å slippe glukose inn i cellene. Insulin signaliserer også til kroppen å lagre fett, så leveren omdanner blodsukker i overskudd til triglyserider, altså fett. Ikke bland fett med sukker, da stimuleres fettlagringen på grunn av insulin, i tilegg til at fettsyrer for lagring er lett tilgjengelige.
Høye triglyseridnivå er en negativ faktor som er vanlig i sammenheng med høyt blodtrykk og hjerte-karsykdom og diabetes. Høy-karbohydrat- kosthold øker triglyseridniveået, skaper små LDL-partikler, reduserer HDL og leder til insulinresistens. En amerikansk forsker sier:
"Jeg anbefaler folk å spise store mengder sukker, spesielt fruktose, som i søt frukt, dersom de vil øke kolesterolnivået sitt, siden det har den effekten. " Det er derfor logisk at en bør gjøre det motsatte.

Studier på ulike typer kosthold, sammensetning og forebygging i forhold til sykdom tar lang tid. En livsstils-sykdom kommer som regel etter at en har levd "livet" i 50 år, og det er derfor vanskelig å konstantere hva som forårsaket den.
Mens vi venter på at forskning og studier som konstanterer fakta, hvorfor ikke spise den kosten menneskene er best tilpasset ?

Våre forfedre hadde en andel på 60-80 % fett i sitt kosthold, og mye av det var mettet. Andelen proteiner lå på 20-30 %, mens karbohydratnivået derimot, ble holdt lavt.
Tropiske kulturer har lavere kolesterolnivå enn i USA og andre vestlige land, selv om de spiser mat høy på mettet fett og kolesterol (kokosolje, egg, kjøtt, fisk, smør, ost, skalldyr).
Mettet fett trengs for at de essensielle omega-fettsyrene skal fungere på riktig vis i kroppen.
Mettet fett er mer stabilt, og blir ikke oksidert av frie radikaler i samme grad.
Dette GODE fettet beskytter også leveren for giftstoffer som alkohol og medisiner, øker immunforsvaret og er faktisk hjertets fortruktne energikilde.

Så hva med å prøve kokosolje?!
"Extra Virgin Coconut Oil", helst økologisk, får du kjøpt på helsekostbutikker og på internett.
Den kan spises med skje fra glasset eller brukt i ulike oppskrifter som f.eks i smoothies.
Den finnes på glass, er flytende ved romtemperatur (24 C) men stivner i kjøleskapet, så du velger selv hvilken konsistens du foretrekker best.
Fra naturens side inneholder den i tilegg vitaminer, mineraler og antioksidanter og smaker friskt og godt. Hele kroppen,immunforsvaret, huden, skjoldbruskkjertelen, metabolismen/fettforbrenningen, blir styrket og positivt påvirket av fett.

Er du i de sydlige strøk kan du kanskje nyte fersk kokos også?
Solveig :)
Kilder: www.southdreamz.com/health-tips/coconuts-health-nutritional&usg=, http://www.coconutoil.com/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar