18.07.2009

Intervju i Stavanger Aftenblad


Stavanger Aftenblad lørdag 18.juli 2009


SOMMERPRATEN: Anledning: Reiser som frivillig til Ecuador

"I august tar hun farvel med familie og venner for å bo i Ecuador fram til desember. Hun skal arbeide for Misjonsalliansen på et dagsenter for barn med ulike funksjonshemninger.

Håpet er at hun kan bruke det hun har lært om ernæring..Vi vet at sunn mat kan forebygge sykdom og gjøre folk friskere. En spesialtilpasset diett kan gjøre livet med sykdommen bedre, sier Haga Staurland.

Interessen for mat og hvordan kroppen fungerer kom tidlig. Solveig Haga Staurland var ofte innom biblioteket for å glane i hyllene, og leste det hun kom over av blader og bøker.

Nå har hun studert biokjemi i Trondheim i tre år. Studiet handler om hvordan kroppen tar opp i seg og nyttiggjør proteiner, karbohydrater og fett.

Etter det kommende friåret søker hun seg til et masterstudium i helse og ernæring i Nederland. Hun vil lære mer om hvordan maten kan «skru av og på gener», og gjerne jobbe som forsker og formidler.

Hun leser mye om forskningsresultater, og vil gjerne lære andre hva et sunnere kosthold kan bety. –.Derfor har jeg blogget i et halvt års tid. Jeg oversetter og gjør forskningsresultatene forståelige for folk flest. Jeg vil at de skal få vite det samme som meg.

21-åringen mener det ikke finnes enkle veier til et bedre liv med sunnere kosthold. –.Det er en livsstil. Hovedsaken er å spise så ren og naturlig mat som mulig. Vær skeptisk til matvarer som har unaturlig lang holdbarhet.

I Ecuador vil hun blogge om arbeidet og hvordan hun når fram med kostholdsrådene.

Bloggen kan du lese på www.solveigs-smil.blogspot.com.

Hun innser at det kan bli vanskelig å gi råd om sunn mat når befolkningen er fattig og knapt har råd til dagens måltider. –Men kanskje kan de bruke det lille de har på mer naturlig mat, og ikke billige søtsaker. Det skal være et ernæringsprosjekt der nå, og jeg håper å få bidra.

Hun vil ikke heve pekefingeren. –Organisasjonen jeg reiser ned for er respektert i lokalsamfunnet. Vi ser ikke ned på befolkningen, men vil hjelpe."

.Hva er det beste og verste med Rogaland?

Etter tre år i Trondheim er det flott å høre dialekten igjen. Det negative er kjipe vintre uten snø.

.Hva gjør du i sommer?

.Blogger, går fjellturer og lærer meg spansk.

.Favoritt feriemål?

.Middelhavslandene.

.Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?

.«Sukker – en snikende fare» av Dag Viljen Poleszynski.

.Har du en leveregel?

.Se livet fra den lyse siden.

.Hva er det beste som har hendt deg i år?

.Det var kjekt å få gode eksamensresultater.

.Hva er viktig for deg?

.Å være glad og gjøre andre glade.

.Hva gjør deg skikkelig sint?

.Pessimisme og urettferdighet.

.Har du en hobby?

.Blogging og trening.

.Hva er du flink til?

.Fikk nylig høre at jeg er flink til å smile.


Tekst: Ine Mæland Goa
Foto: Jonas Haarr Friestad


Dette va kjekt!
Solveig :)

4 kommentarer:

 1. Hei!

  Eg leste interjuvet ditt på aftenbladet å syns du virke som ei super kjekke jenta. Ka kan eg gjør for å få en kopp kakao me deg?

  98415621

  SvarSlett
 2. flott! leste intervjuet i SA og gikk rett og fant bloggen din. mye interessant! Jeg er en kvinne på 54 som ble operert for kreft i skjoldbruskkjertelen for 12 år siden og følgelig medisinert med tyroksin siden det, men har erfart at kostholdet er svært viktig for å fungerer bra i hverdagen.kommer til å følge med deg videre! ønsker deg lykke til med året i Equador!

  SvarSlett
 3. Hei:)

  Har du noen tanker / henvisninger rundt allergi og mat? Hva er allergifremkallende og hva kan være positivt?

  God tur til Ecuador!

  Hilsen Benedicte

  SvarSlett
 4. Flinke jenta:) Gøy å lese intervjuet!

  SvarSlett