21.07.2009

Kreft, del 1

Kreft er en sykdom mange synes det er vanskelig å snakke om.
Den er overalt i disse dager, og i alle mulige varianter.
Mange tror at å få kreft er snakk om flaks og uflaks:
"Fordi han fikk kreft selv om han ikke har røykt en eneste sigarett i sitt liv og spist masse fisk."
"Han levde til han var 100 år og røykte 40 sigaretter til dagen og trente aldri."
Noen tror at de kommer til å få kreft fordi det ligger i familien.
Sannheten er litt mer optimistisk: kreft er en sykdom det er mulig å forebygge.

Selv om det i de siste årene har skjedd store oppdagelser i kreftmedisinering, tidlig oppdaging, diagnose og behandling, er kanskje det største håpet i kampen mot kreft: bedre forbygging.
Dette er feltet jeg synes er spennende.

Kreft er en så kompleks sykdom på det genetiske nivået at ingen kan få en garanti mot å aldri få kreft, men kreft er så sterkt forbundet med kosthold og livsstil, at det er mange positive steg du kan ta for å gardere deg mot sykdommen.

Dannelsen av kreft i kroppen er en biokjemisk prosess.
Utviklingen og sekvensene som fører frem til kreft er komplekse og varierte.
En kombinasjon av genetiske, livsstil og miljø-faktorer er involvert i å omdanne en normal celle til en unormal (patologisk) celle. I de fleste tilfeller starter utviklingen av kreft når det genetiske materialet ansvarlig for celledeling inni cellen blir ødelagt. Dette kan skje tilfeldig (ved et uhell i en genetisk prosess) eller fordi kreft-fremkallende substanser, karsiogener, blir introdusert, eller produsert i kroppen.
Vi er eksponert til potensielle karsiogener hele tiden. Mange finnes naturlig i luften vi puster inn, i maten vi spiser og vannet vi drikker. Andre finnes i sigarett-røyk, i industrielle kjemikalier, kosmetiske produkter og i noen virus.
Kroppene våre er laget for å håndtere disse, enten ved at immunforsvaret fjerner dem før de gjør skade, eller reparerer ødeleggelser allerede gjort av dem eller hindre eventuell biokjemisk skade. Men noen ganger feiler kroppens beskyttelsesfunksjon, og et karsinogen blir aktivert inni en celle i kroppen og skader det genetiske materialet (DNA) permanent. Når det er skadet slik kan ikke lenger cellen fungere skikkelig. Mutasjoner gjør at den mangler viktige kontrollfunksjoner. Den kan vokse og deler seg unormalt mye og ukontrollert, og når den deler seg blir det ødelagte genmaterialet overført videre.

Ved dette stadiet er ikke den skadede cellen en kreftcelle.
Kreft trenger ikke oppstå nå i det hele tatt. For å bli kreft må cellen reprodusere, dele seg, i så stor grad at den starter å okkupere plassen til normale celler og true funksjonen til friske celler eller organer. For noen krefttyper kan dette ta mange år- fra 10-20 eller flere år. Denne prosessen kan bli påskyndet, gå saktere eller bli stoppet før kreften utvikles fullstendig. Noen faktorer-kalt inhibitorer- hjelper å gjøre utviklingen saktere, mens andre faktorer-promotorer- gjør prosessen raskere ved å hjelpe de skadede cellene å dele seg.


Forskning viser at mange komponenter, næringsstoffer og vitaminer og mineraler kan hjelpe kroppens naturlige forsvar å kjempe og ødelegge karsiogener før de skader celler. Slik kan et sunt kosthold redusere kreftrisikoen din.

Næringsstoffene kan stoppe eller reversere viktige steg i kreftutviklingen slik at kreft aldri oppstår. Grønnsaker spesielt har hatt gode resultater i forsøk. Omvendt har andre stoffer i mat vist at øker kreftrisikoen. Sigarettrøyk, alkohol, transfetter, sukker, og brent mat er vist kreftfremkallende.

Et sunt kosthold kan være med på å redde livet ditt.
Men det er urettferdig hvem som ender opp med å få kreft, uansett hvordan de har valgt å leve livet sitt. Det er like vondt og uforståelig.
Kreft er en opphopning av nok mutasjoner i cellene, og som gjennom livet utvikler seg til sykdommen.
Ingen fortjener å få kreft og det er en grusom sykdom, som jeg har sett på nært hold flere ganger i min egen familie. De er fælt å se noen av de kjæreste og nærmeste bli rammet av en slik sykdom, og det gjør noe med deg.
Det er en av grunnene til at jeg er blitt så utrolig opptatt av å forebygging.
Jeg vil opplyse om de tingene vi faktisk kan gjøre for å minske vår egen risiko.

Solveig

Dedikert til min kjære morfar Ole I.Haga som døde av kreft 4.juli 2009.
Hvil i fred.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar