23.07.2009

Kreft- del 2

HVA SKILLER KREFTCELLER FRA FRISKE CELLER?

I kontrast til normale friske celler, som får energi via oksidativ (med oksygen tilgjengelig) nedbryting av en enkel syre (pyrodruesyre- pyruvetic acid) i mitokondriene, får kreftceller energien sin fra glykolyse, altså ikke-oksygenkrevende nedbrytning av glukose i cytoplasmaen (den flytende delen av cellen). Dette gjelder de aller fleste kreftceller.
Denne forskjellige metabolismen til kreftceller kalles Warburg effekten.
Den tyske forskeren Otto Warburg mente at det som i hovedsak er årsaken til kreft var oksygenmangel.
Han forsket mye med kreftceller, og omdannet normale celler til kreftceller ved å hemme oksygentilførselen dems. Han så at celler som får for lite oksygen, endrer karakter, deler seg uhemmet og øker bruken av glukose (sukker) i det ikke-oksygenkrevende (anaerobe) stoffskiftet, dvs. glykolysen.

Kreftceller kan bare bruke glukose som energi, og siden de deler seg så fort og ukontrollert trenger de større mengder glukose og raskere tilgang enn normale celler. Glukosenedbrytning i cytoplasma via glykolyse gir mindre energi enn ved aerobisk nedbryting i mitokondriende, og derfor er kreftcellene avhengig av glukose utenifra for rask vekst og utvikling.
Kreftceller trenger derfor tilgang på karbohydrater (sukker) i kosten for å vokse, og de vokser raskere om de påvirkes av hormonet insulin. Insulin er som kjent hormonet som utskilles for å regulere blodsukkernivået, og etter et måltid med lett absorberbare karbohydrater skilles mye insulin ut. Dette er forklaringen på at et kosthold med mye karbohydrater og lite fett bidrar til kreft og det er et faktum at diabetespasienter (sukkersyke) har overhyppighet av flere kreftformer.

Derfor er det også logisk at et kosthold med lite karbohydrater vil hemme kreft utviklingen. Kreftpasienter må for all del ikke spise sukkerfylte desserter!
Spiser du et høy-fett, lav-karbo kosthold istedet produserer kroppen ketoner, som tar plassen til glukose og blir brukt av celler og vev som energikilde.
Kreftceller kan ikke bruke ketoner som energikilde fordi de må bli brutt ned i mitokondriene, som er dysfunksjonelle i kreftceller. Hvis du klarer å holde blodsukkernivået på et stabilt lavt nivå, istedet for å ha store svingninger og utskille mye insulin, vil du klare å holde veksten av kreftceller i kontroll lenge nok til at kroppens immunforsvar kan fikse feilen som er gjort i cellene. Uten glukose, energikilden, klarer ikke kreftcellene å vokse, dele eller spre seg. Forskning har også vist at matvarer med høy glykemisk indeks bidrar til å øke nivåene av østrogen og insulin – som begge øker riskikoen for å få brystkreft.

HVA KAN DU GJØRE?

For å motvirke at kreft oppstår eller vokser, er det viktig å sørge for at alle kroppens celler får rikelig tilførsel av oksygen. Oksygentransporten i blodet skjer ved hjelp av hemoglobin, som binder oksygen ved hjelp av jernmolekyler. Derfor er det viktig å ha nok jern, og ikke få anemi, jernmangel. Dette kan gjøres best ved å innta et kosthold som inneholder nok jern i en form kroppen lett kan nyttiggjøre seg. Animalske produkter er best fordi de inneholder hemjern, en forbindelse som gir best jernopptak. I tillegg trenger vi å innta andre kofaktorer til å danne hemoglobin, slik som kobber, som det også er rikelig av i animalske produkter. (igjen til fordel for steinalderkosthold ;) ). Kjøtt, egg, lever, og torskerogn er gode jernkilder.

En annen måte å sikre at cellene nok oksygen er et tilstrekkelig inntak av essensielle, flerumettete fettsyrer, omega 3 (alfalinolensyre) og omega 6 (linolsyre) .
Udo's choice olje har en bra sammensetning, men innta også fiskeoljekapsler med omega 3-fettsyrene DHA og EPA (se tidligere innlegg- ). Vilt kjøtt, fisk, egg, kaldpressede oljer som extra virgin olivenolje, nøtter og linfrø er andre kilder. Dessuten må man sørge for nok vitaminer og mineraler som mitokondriene trenger, blant annet B-vitaminer.

I en frisk kropp tilføres alle kroppens celler nok oksygen og næringsstoffer slik at de kan utføre de tusenvis av biokjemiske og fysiologiske oppgaver som skjer hvert eneste sekund og som må til for å opprettholde hele organismen.

For mer informasjon om emnet anbefaler jeg deg å lese på matoghelse.no. Søk også på Otto Warburg, celledeling, lavkarbo kosthold, mat mot kreft osv.

I kreft del 3 skal vi se på hva som kan gjøres ved hjelp av kosten for å forebygge kreft.

Solveig:)
Kilde:http://www.matoghelse.no/helse/2008/03/26/kreftgaaten-er-loest!---glemt-kunnskap-gir-svaret.aspx

1 kommentar:

  1. Tusen takk for en lett , kunnskapsrik forklaring. Det lettet mine tanker.. takk for hjelp. Jeg kommer til å følge din blogg. jeg må mulig spørre mange ting om kreft og kosthold underveis.

    SvarSlett