25.07.2009

Muskler blir ikke til fett!

Jeg overhørte to jenter snakke sammen på treningssenteret.
"Jeg har ikke trent på evigheter, og nå har alle musklene mine blitt til fett!".

Nei, nei, NEI. Hvorfor sier folk det? Det er bare en dum myte.
Fettvev og muskler er jo to helt forskjellige substanser.
De har helt forskjellige oppgaver, strukturer og reagerer på trening på helt ulike måter.
Fett kan aldri bli muskler, og muskler blir aldri til fett.
Hvis du slutter å trene vil musklene dine enkelt og greit krympe, atrofi kalles det.

Myten om at musklene blir til fett oppstod sikkert fordi mange tidligere atleter og idrettsentusiaster legger på seg når de slutter å trene. Mange som trener for muskelvekst øker også kaloriinntaket sitt kraftig og legger derfor på seg både muskler og fett, og dersom de da slutter å trene sitter de tilslutt igjen med bare fettet. Fettvevet legger seg utenpå musklene, og så lenge du har høy nok fettprosent vil ikke musklene vise. Det er derfor lite vits å trene for å få sixpack, hvis det skjules av et lag med fett. Musklene vil komme under, og nesten gjøre magen større.

Det som skjer er at når du ikke lenger bruker musklene forsvinner de, og den metabolske raten (forbrenningen) går ned. Muskler er et metabolsk aktivt vev som krever koninuerlig stimuli, og som forbrenner mye i hvile. Derfor vil hvilemetabolismen gå ned ved atrofi, og en vil også forbrenne mindre under trening.Når du slutter å trene må du derfor ta hensyn til disse parameterne hvis du ikke vil legge på deg ekstra fett.

Det beste er jo å fortsette å trene styrke. I motsetning til fettvev, som oppfører seg som én, kan du påvirke hvilke muskler som skal vokse og slik forandre kroppen. Du kan velge ut områder du vil prioritere, og muskler er spesifikt. Blir de ikke brukt, vil de ikke bestå eller oppstå.
Det er sunt å være sterk; å ha muskler som beskytter ledd og skjelett, og det vil hjelpe deg i hverdagen. Og det vil IKKE bli til fett.
Det er like dumt som å si: "Hjernen blir til smør hvis du ikke bruker den".
Hjernen består av 70 % fett, og det gjør de fleste smørtyper også....

Men hvis ikke musklene blir til fett, hva er det som skjer da, når en legger på seg fett?

Kroppsfett er en lagrinsplass for energi som ikke blir brukt der og da. Fettcellene, kjent som adipocyttene, deler seg og vokser i antall når du er baby og i puberteten. Når du er voksen kan du produsere nye fettceller under graviditet, men også hvis du er overvektig kan nye fettceller dannes. De eksisterende fettcellene fylles med lipider (fett som lagres) og forstørres, enkelt og greit.
Når du legger på deg blir disse lagringscellene fylt, og som ballonger sveller de opp til sin fulle kapasitet. De strekker seg for å ta imot mer og mer lipider som kommer. Disse lipidene dannes som regel fra sukker( glukose), og er mettede fettsyrer.

Vi har mellom 25 og 35 milliarder fettceller, og kvinner har mer enn menn. Noen overvektige kan ha så mange som 75 milliarder!! Forskere tror at jo flere adipocytter du har, jo vanskeligere vil det være for deg å gå ned i vekt, og jo mer vekt er du i stand til å lagre. Noen har vanskelig for å legge på seg uansett hvis mye de spiser, mens andre legger på seg 2 kilo bare ved å lukte på en kake. Når du går ned i vekt krymper fettcellene i størrelse, men cellemengden blir ikke mindre.

Fettet blir forbrent i mitokondriene, og disse finnes i alle celler, og spesielt i trente muskelceller. Det er derfor logisk at en øker forbrenningen ved å trene slik at det blir dannet flere mitokondrier (høy-intensiv intervalltrening, for eksempel).
Kroppen har også et fikst antall muskelceller, muskelfibre, og når vi trener er det de individuelle muskelcellene som vokser i størrelse og tetthet, ikke i antall.

Muskler blir ikke til fett!
Så ikke vær redd for å bruke tunge vekter; få heller litt muskler og bli sterkere!

Solveig :)
Kilde: Lehninger Principles of Biochemistry
Fifth Edition
© 2008

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar