05.08.2009

Blåøyde har samme stamfar

Hvilken farge har du på øynene dine?
Blå, brun, grønne? En blanding?Ny forskning viser at folk med blå øyne deler étt felles opphav.

Opprinnelig hadde alle brune øyne, og det var en genetisk mutasjon som skjedde 6-10 000 år siden som førte til øyefargen til alle blå-øyde på jorden idag. Forskere ved avdelingen for celle og molekylærbiologi på Universitetet i København undersøkte mitokondrialt DNA fra Jordan, Tyrkia og Danmark, og sammenliknet blå øyenfarge fra hele verden.
En genetisk mutasjon i OCA2 genet i kromosomene våre resulterte i dannelsen av et "skift", som "skrudde av" evnen til å produsere brune øyne. OCA2 genet koder for det såkalte P-proteinet, som er involvert i produksjonen av melanin, pigmentet som gir farge til håret, huden og øynene våre. "Skiftet", som skjedde i genet ved siden av OCA2 skrur ikke av genet helt, men begrenser evnen til å produsere melanin i iris- slik at brune øyne blir blå. Det er derfor veldig spesifikt. Hvis OCA2 genet hadde vært helt skrudd av eller ødelagt, ville menneskene blitt albinoer- uten evnen til å produsere melanin i håret, øynene eller huden. Variasjonen i fargene til brunøyde til grønnøyde kan forklares ved forskjellig mengde melanin i iris. Blåøyde derimot har en minimal variasjon i øyefarge og mengde melanin i iris, og derfor kan det konkuderes at de har samme stamfar.

Den genetiske mutasjonen er så spesifikk, på bare ett sted i DNAet, at alle har arvet den fra samme person. Brunøyde har individuelle variasjoner i den delen av DNAet som kontollerer melaninproduksjonen.
Dette er en mutasjon ikke kan klassifiseres som enten positiv eller negativ. Den øker ikke, men reduserer heller ikke menneskets evne til å overleve. På samme måte som mutasjonene som førte til ulik hårfarge, fregner..osv.
Som professor Eiberg , lederen av studien, sier: " Det viser enkelt og greit hvordan naturen hele tiden skifter om i det humane genomet, og lager en genetisk coctail av humane kromosomer og prøver ut forskjellige ting på veien. "

Solveig:) Kilde : http://www.scienceblog.com/cms/2

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar