18.08.2009

Brus


Hva er best å drikke, brus med null kalorier eller den vanlige varianten?

Det virker logisk at slik brus er bedre for helsen siden den inneholder mindre kalorier. For overvektige og folk som prøver å gå ned i vekt ved å kutte kalorier virker det ved første øyekast som genialt. En får den samme søte smaken, men uten sukkeret! Men det kan vise se at alle de kunstige og unaturlige tilsetningsstoffene ikke er så bra for helsen.

Brus uten sukker som Diet Coke, Coca cola Zero og Pepsi max er blitt populære. Folk drikker dem istedet for de vanlige brus-variantene, for de innholder mindre kalorier og sukkeret er erstattet med kunstige søtningsmidler. Men hva er det egentlig du drikker?
Her er noen av ingrediensene som ikke finnes i vanlig Cola og Pepsi.

Aspartame
: Aspartame er et kunstig søtningsmiddel som av mange blir sett på som en av de farligste tilsetningsstoffene som finnes. Selv om det ikke er helt bevist, er apartame ofte assosiert med kreft, nevrologiske sykdommer som Parkinsons og Alzheimers sykdom, og en rekke andre tilstander. Jeg tror mye av grunnen til at det enda er kontroversielt om aspartame er skadelig er fordi de fleste studier som viser det motsatte blir betalt av store firmaer som bruker tilsetningsstoffet selv.

Acesulfame K: Dette er et annet kunstig søtningsmiddel som har økt i popularitet. Selv om det trengs mer forskning her også, har den i noen studier ført til kreft og økt insulinproduksjon hos dyr.

Kalium benzonat: Dette er et konserveringsstoff for mat, som blir brukt for å hindre sopp, bakterie og muggvekst. Den har et dårlig rykte på grunn av den mulige faren for å danne det kreftfremkallende stoffet bensen når det blir kombinert med c-vitamin. Bensen har vist at gir kreft, anemi, svekket immunforsvar og fruktbarhet når en er eksponert for stoffet over tid.

Denne tabellen viser forskjellen mellom de to nyere typene (Coke Zero og Pepsi Max) og de eldre (Diet Coke og Diet Pepsi). De nye typene har Acesulfame K tilsatt.
Coke ZeroDiet CokePepsi MaxDiet Pepsi
Acesulfame K46 mg0 mg32 mg0 mg
Aspartame87 mg187 mg123 mg177 mg

I tilegg til at det er en brus med null kalorier har Pepsi Max også markedsført seg selv med et økt koffeininnhold, og ginseng tilsatt, noen som skulle gi den en rolle som energidrikk. Sammenliknet med vanlig Pepsi som har 38 mg koffein, har Pepsi Max 69 mg. Tilsatsen av ginseng, som er en naturlig urte og tilskudd brukt til å forbedre metal og fysisk form, brukes for å gi inntrykk av at Pepsi Max er sunt. Hverken koffein eller ginseng vil noen gang gi deg langvarig eller en balansert følelse av energi slik god helse vil. Ved å drikke slike koffeinprodukter for å få energi vil bare gjøre et underliggende problem verre, og du vil bli trøttere, utbrent og få svekket helse. Et annet suspekt tilsetningsstoff i Pepsi Max er kalsium dinatrium EDTA, som faktisk brukes av profesjonelle helse-spesialister for å fjerne overskuddmetallet som bly, kobber og jern fra kroppen. Hva har dette å gjøre med brus? Iføle Pepsi hjelper det med å "bevare smaken". Den egentlige grunnen til at det finnes i Pepsi Max er for å redusere risikoen for at kalium bensonat skal danne bensenforbindelser. Så snilt av Pepsi at de passer på oss.(!?)

Hovedgrunnen til at folk drikker null-kaloribruser er jo for å kunne drikke brus uten de ekstra kaloriene. Dette for å holde vekten, uten å måtte kutte ut kosen. Ironisk nok viser forskning at folk som drikker eller spiser produkter med kunstige søtningsmidler faktisk har større sjanse for å gå opp i vekt. Dette er på grunn av at kunstige søtningsmidler, og da spesielt aspartame, fører til en forandring i hjernens kjemi, som øker appetitten og økt kalorikonsupsjon.

Hvordan kan noe med null kalorier gjøre deg fet? Det er ikke sikkert, men de er linket til overvekt å fedme, selv om mekanismen bak enda er ukjent. En studie på University of Texas Health Science Center fant ut at det var 41% større risiko for å bli overvektig for hver lettbrus de drakk.
Kanskje er det en psykologisk bakgrunn for dette; mange spiser ubevisst mer mat, fordi de tenker det er greit siden de drikker nullkaloribrus. En annen teori er at de søte "stimuliet" produserer en insulinrespons i kroppen- selv om det ikke er noen kalorier i den søte drikken.
Lettbruser klusser også med hjernens innebygde evne til å "telle" kalorier og kontrollere apetitten. Du lurer rett og slett bare deg selv med å gå over til lettbrus.

Konklusjonen er at ingen brus er bra å drikke. Siden vi ikke vet langtidskonsekvensene av kunstige søtningsmidler enda, er det ikke verdt risikoen. Du holder bare oppe søtsuget, og hjernen vil ha mer søtt. Så ingen type brus, uavhengig hvor mange kalorier den har, er et godt valg. Det er en unaturlig drikkevare.

Solveig:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar