01.08.2009

SPRINT for it!


Jeg kom over en interessant artikkel her om dagen, skrevet av Mark Sisson.
Han skrev om fordelene med høyintensive sprinter, han kaller det tabata sprinter, i motsetning til kronisk kardio.Han mener sprinting er det mest naturlige, effektive og beste for helsen vår.Det er det som best etterlikner aktiviteten til urfar, som drev med jakt på ville dyr.Sakte (lavintensivt gåing) ville de følge etter dyrene, for så å plutselig "sette i støtet",
med et rask spurt for å få tak i dyret. Deretter måtte han bære det tunge dyret tilbake til leiren (aktiviteter som likner markløft, knebøy,høyintensiv tung trening). Sprinter er derfor geniale fordi de etterlikner den type aktivitet menneskene har gjort for tusenvis av år.

Moderne forskning har også gitt gode resultater for denne typen trening.
Lignende typer oppsett er for eksempel gerilja kardio.
Vi vet nå at høy-intensive intervall-sprinter er mye mer effektive på både oksygenopptaket, hjertefunksjonen og blodomløpet, fettforbrenningen, opprettholdelsen av muskelmassen, og til og med muskelbygging, - enn moderat langvaring kronisk løping,sykling, kardiotrening.

Dr. Izumi Tabata har forsket mye på dette, og det er han disse sprintene er oppkalt.Han er skeptisk til kronisk langvarig trening, og mener dette bare er nedbrytende på kroppen. Han viste via forskningen sin i 1996 at høy-intensiv intervalltrening faktisk øker både det anaerobe (intensitet og muskelbygging, uten oksygentilførsel) og det aerobe (saktere, med oksygen) kroppsystemer, mens aerobisk trening kun forbedret aerobiske systemer.


Han utviklet en spesiell treningsmetode han kaller : the Tabata.
Veldig enkelt, og veldig effektivt.Tabata sprinter består av 20 sekunders maksimale sprinter (så raskt en klarer), fulgt av 10 sekunder hvile, og så nye 20 sekunder. Dette repeteres 8-12 ganger uten pause, slik at det totalt blir kun 4-6 minutter. Dette kan gjøres med løping, sykling, hoppetau, roing, knebøy osv..
Dette er kanskje den beste måte å bruke 4 minutter- og sikkert også mest fysisk krevende.
Det føles ikke godt å løpe ved så høy intensitet, men det er verdt det!4 minutter klarer alle!

Sprint så fort du klarer. Så høy intensitet som mulig.
På pausene kan du stoppe opp eller gå rolig. Ta tiden. Enten ute på en flat mark, i en bakke, på tredemølle (med stigning), på stranden, i snøen, i skogen, vær kreativ. Det letteste er på tredemølle, der du kan hoppe av på sidene i pausene og se klokken hele tiden.

Ikke vær redd for å presse deg selv! Du har godt av det! Tenk på hvordan urmenneskene så ut. Muskuløse, sterke og sunne.


Solveig :) Kilde:http://www.marksdailyapple.com/what-are-tabata-sprints/K

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar