10.08.2009

Steinalderkosthold


Hva gikk galt?

Menneskenes gener har over to millioner år tilpasset seg en diett som består av kjøtt, fisk, skalldyr, egg, frø,røtter, og grønnsaker. Fra et ernæringssynspunkt innebærer det en diett med fullverdige proteiner med alle de essensielle aminosyrene, mettede og umettede fettsyrer, lavglykemiske karbohydrater, mye vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Den største forskjellen mellom denne steinalderkosten, og den moderne kosten, er den store tilgangen på karbohydrater. Raffinerte og energirike karbohydrat-kilder blir inntatt i betydelig større mengder idag enn for 10 000 år siden.

Kroppene våre ikke tilpasset til raskt å omsette store mengder energi fra sukker, og maten inneholder også mindre antioksidanter, som gav naturlig beskyttelse før.

I gjennomsnitt spiser hver nordmann ca. 40 kg sukker hvert år, og av disse finns over 30 kg i prosesserte matvarer. Korn, brød, melkeprodukter, vegetabliske oljer, margarin, sukker og transfett, ingen av disse ble spist av våre forfedre. Idag blir de spist i store mengder hver dag.
Raffinert mel og sukker har bare vært tilgjengelig i noen århundrer, og vi har derfor ikke rukket å tilpasse oss disse høyglykemiske matvarene.

Karbohydrater gir opphav til en stor insulinutskillelse, nivå påvirkes mindre av protein, mens fett gir ingen utskillelse av insulin i det hele tatt. Med mer insulin tilgjengelig lagrer kroppen mer av energien fra maten som fett på kroppen.For å bli kvitt og bruke energien i kroppsfettet trenger kroppen en kost med betydelig mer fett og mye mindre karbohydrater.
Paradoksalt gjør dagens kostholdsanbefalinger situasjonen verre for veldig mange (spis mindre fett!50% karbohydrater!), fordi et lavere fettinntak ofte gir et større karbohydratinntak, noe som gir mer insulin, raskere fettlagring og mer sykdom. Av den raffinerte og karbohydratrike maten blir vi bare sultnere, fetere, får høyere blodtrykk, får hjerte og karsykdom, insulinresistens og diabetes.

Maten du spiser utgjør og påvirker 80 % av helsen din. Ja, en kan faktisk si det så dramatisk. Resten utgjøres av aktiviteter som arbeid, trening og lek."Du blir det du spiser", har faktisk noe for seg.

Solveig:)

Kilde: http://fatlies.wordpress.com/fatlies/evolutionskost/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar