27.09.2009

CENTRO CREER


Be yourself; everyone else is already taken.(-Oscar Wilde)Da har jeg begynt å jobbe på Centro Creer. Creer betyr tro på spansk.
Det er et dagsenter for barn med ulike funksjonshemminger; psykiske og fysiske, og de kommer der hver dag for å lære å fungere bedre i hverdagen. Samfunnet her har ikke vært så flinke til å ta hånd om funksjonshemmede barn, og derfor er det fantastisk at senteret ble startet her. Det ligger i slummen, i et ganske farlig området.


For å komme hit tar vi, (vi er to stk som jobber her nå..en må ALLTID reise to stk, det er utrolig viktig!), to busser, tidlig om morningen. Første bussen er så stappfull, at ofte er det skyvedøren som presser de siste inn..hehe:) En kan ikke være redd for kroppskontakt, og det er de skjeldent her nede uansett. Den koster 0,25 dollar og tar ca 20 min. Neste buss koster det samme og tar 15-20 min den også. Da er vi kommet til slummen, og de siste 500-700 meterene inn til senteret må vi ta en motorsykkeltaxi (Tuc-Tuc) fordi det er et veldig farlig området. Det hadde tatt oss 5 min å gå (!!), men det er best å være på den sikre siden. De "lokale" som jobber på senteret har også sluttet å gå det siste stykket, pga det har skjedd en del ran og overfall akkurat der den siste tiden.


Jeg jobber i en klasse med 8 barn, litt eldre, fra 12-17 år. De har forskjellige funksjonshemninger; Downs syndrom, autisme, hørselshemninger, ..(jeg er ikke så god på spansken enda til at jeg forstod helt hva de ulike var, men det forstår jeg nok etter hvert;) ). De kommer hver dag kl.08 og er til 12. Oppgavene de gjør er veldig enkle, og det gjelder å lære dem å mestre hverdagen sin. Lære å skrive navn, snakke, pusse tenner, gå på toalettet, hvordan oppføre seg ifh til fremmede, lære å være stille (=tydeligvis vanskelig!!), ikke gå ut av klasserommet hvis døren ikke er låst (enda vanskeligere!) , lære å spise, vaske hendene når de blir skitne, osv.. De har individuelle målsetninger, som læreren har satt opp, og jobber mot.


Dette er læreren jeg skal være assistenten til. Hun er tålmodig og dyktig med barna.
Jeg har ikke jobbet mange dagene, så jeg får skrive mer etterhvert. Her kommer noen bilder jeg tok den dagen vi ble kjørt med bil (kan aldri ta med kamera eller noen verdisaker påbussen- kun nok penger til tur-retur, og vann og mat for dagen).

Solveig :)

2 kommentarer:

 1. Hei Solveig.
  Det hørres så kjekt ut.
  Sko gjerna vært der eg og. Dette blir nok ein opplevelse for livet.
  Det vil nok ha betydning for verdisyn, ydmykhet, takknemlighet og glede vil eg tro:) For ein fantastiske reise du har begitt deg ut på, og for ei fantastiske jenta du e!!!!
  Go helg og klem fra Mette :)

  SvarSlett
 2. Tusen takk Mette!!:)
  Bler heilt rørt her eg sidde!

  SvarSlett