07.09.2009

Ecuador i et nøtteskall

Nå har det gått 2 uker allerede!
Tiden flyr jammen, og jeg har fått oppleve mye nytt.
Inntrykkene har fått sunket litt mer inn, og jeg har dannet meg et bilde av hva som er typisk ecuadorianere:

* De er veldig høflige; her borte hilser man alltid, "Buenas dias, hola, osv", og det er viktig å tenke på hvem man hilser på for å bruke den korrekte formen på spansk, "senor, usted, tu". Ellers kan man bli sett på som uhøflig eller frekk. Man snakker med alle man treffer inne på Caza.

* Alle kjører, og helst så store biler med så store lasteplan som mulig, men ingen kan kjøre. De kjører "fort og gale", alltid med en hånd på "tuta".
En tuter for å si: "hei, hadet, du var fin, flytt deg, kjør fortere, du har fin bil..".ergo er det mye lyd og støy i trafikken, og det å gå over veien her er en opplevelse i seg selv. Inntil 2 år siden kunne en kjøpe bilsertfikatet, så det sier seg selv at det er mange "selv-lærte" bilister her.
I gaten har de, i tilegg til gatelys, politimenn som dirigerer trafikken. De står der, i eksosen hele dagen for å styre hvem som får svinge til høyre eller venstre.Huff .

*Det er veldig forurenset! Eksos, støv, røyk sirkulerer rundt i luften hele tiden. Takke meg til norsk fjellluft! :)

* Kaos er en del av kulturen her borte. Alltid masse lyder og bråk, biler, tuting, haner som galer, roping. Alikevel er det orden i kaoset, og det er en mye mer avslappet kultur. Folk har det ikke travelt slik som i Norge. De skal fra A til B, men det er ikke såå nøye om de bruker X eller Y minutter/ timer på å komme seg dit. Møter de noen tar de seg gjerne tid for en prat.

* Her jobbes det mye, arbeidsmoralen er høy, men det er ikke så mange jobber så de er nødt til å jobbe masse for å få endene til å møtes.

* I nabolaget vi bor, som er et sikrere strøk, har alle en EGEn vakt som sitter utenfor garasjen. Vår vakt lever et bra liv. Han sitter bare der hele dagen, halvsover, for jeg tror ikke det har skjedd noe han har måttet reagere på de siste 5-10 årene. herlig.hehe.

*Det er mye kriminalitet her! En kan ikke ta med seg kamera utenfor døren, en må tenke på om en har på seg noe som kan "friste" ranere, som en vanlig klokke, smykke, sko med et merke på osv.., en bør ikke være naiv her, for det skjer mye ran. Taxiran har blitt mer og mer vanlig, og det var faktisk noen voluntører som ble utsatt for det. Derfor bør en ikke ta med seg mer penger enn en trenger, eller har råd til å miste, og prøve å se så "nøytral" ut som mulig.

* Det blir bekmørkt kl. 7. Det er helt utrolig hvor fort solen går ned på ekvator! Derfor er døgnet litt annerledes her. De begynner veldig tidlig på jobb; de ansatte er her kanskje halv 6 om morgenen (etter 30 - 60 min reise). Men dagen avluttes tidligere. En blir veldig trøtt på kvelden her, spesielt når en er vant med sommeren i Norge der solen aldri går ned. Men en får mye ut av dagen når en står opp tidlig,så det er herlig.

Dette var alt jeg rakk idag, må forte meg til spansk-leksjon kl.10! Dette var selvfølgelig bare en liten bit av Guayaquil, og det kommer mer:)! Litt vanskelig å få opp bilder; internetten er så treg. Men skal gjøre et forsøk.
SOlveig:)

2 kommentarer:

  1. Spennende! Det virke som du allerede kan ta deg jobb som turist-guide i Ecuador:) ett par spanskleksjoner te så e du der ..

    eg ville akkurat nå heller stått å dirigert trafikken i Ecuador, enn å sidda på lesesalen å lesa om mineraler og bergarter.
    hadde blitt sygt bra flyt i trafikken og.

    SvarSlett
  2. Det høres ut som du storkoser deg, solli ! ;) Pass godt på deg sjøl !

    SvarSlett