30.09.2009

MaÑANA

"Mañana mañana..Skjer det ikke idag, tar vi det bare i morgen"
(vanlig ecuadoriansk mentalitet)

Vi kan lære mye av ecuadorianerene.
En ting er: hvordan å nyte livet og tillate oss selv å være late;
for vi har glemt hvordan vi skal slappe av..

Vi nordmenn er blitt et folk i farta. Det fokuseres veldig på effektivitet, produktivitet, på det endelige produktet, hva har blitt gjort, hva kan gjøres, multitasking; mest mulig på minst mulig tid. Dette gjør oss stressede, ufokuserte, trette, utbrente, og vi får ikke flyten; finner ikke gleden, ved å faktisk gjøre arbeidet.

Vi har ikke tid til å tenke på om vi liker det, vi går ofte på autopilot. Vi kjører hjem fra jobb, og våkner plutselig når vi er utenfor garasjen; forstår ikke helt hvordan vi kom der, tankene var et annet sted. Tenkte på hva vi skulle gjøre, hva vi har gjort og hva vi burde gjort; vi klarer ikke bare å kjøre. «Vi sløser ikke med dyrebar tid». Folk arbeider lengre, sjekker konstant innboksen både på dataen og mobilen, konstant fokusert på å få å følge med og få mer gjort. På en gang. Stress spiser vi til frokost, lunsj-i-farta og ferdiglaget middag.

Men for hva? Hvem og hva stresser vi for? For å tjene mer penger for arbeidsplassen, deg selv? Noen jobber og vil få mer gjort fordi de elsker det de gjør, og hvis det er tilfellet er dette kjempebra. Men til og med da, å jobbe lange dager og nedprioritere andre deler av livet er ikke alltid den beste idee. Noen ganger er det bedre å gjøre mindre, å slappe av, og puste.

«Vi slapper jo av foran TVen om kvelden». Slapper du av, eller kollapser du fordi du er trett etter en lang dag, og orker ikke gjøre annet?

De viktige tingene i livet, gjør du dem? De som gjør at du mister helt kontroll på tid og sted, der du får flyten, og skaper noe, er kreativ og koser deg. Ikke fordi du må, men fordi du har lyst og nyter det. Når bruker du tiden du sparer?

Det finnes dager der ting går litt tregere, hodet henger ikke helt med og du får ikke noe gjort. Du kikker konstant på klokka og håper tiden kan gå slik at du kan gå fra jobb.

Hvorfor ikke heller ta en lang lunsj og så en liten siesta? Hvorfor ikke lese en god bok? De dagene der du sitter på jobben og føler du ikke får gjort noen ting og ikke klarer å være produktiv uansett, ta å slapp av. Nyt det! Gjør noe annet, så får du heller gjøre mer i morgen. Hvorfor skulle du ikke få lov til å gjøre det du helst har lyst til nå?

Selvfølgelig må du jobbe, regningene må jo betales, men å være «obsessed» med produktivitet hele tiden er ikke sunt. Fri deg fra tanken at du hele tiden må være hypereffektiv. Ikke få dårlig samvittighet, slapp av, kos deg. Når du slapper av og har det bra vil du bli gladere. Det er lettere å ta tak på en oppgave når du er i godt humør, giret, og slik får du motivasjon til å jobbe. Du bør ikke tvinge deg selv til å gjøre noe når du ikke har lyst- motivasjon er å gjøre ting du liker, når du er i slaget.

Hvis du har glemt hvordan du skal slappe av og nyte det å gjøre ingenting? Du er blitt så vant til at mange ting skjer på en gang, og at du ikke har tid til å gjøre det DU vil.

Pust inn. Tenk: Hva har JEG mest lyst til å gjøre akkurat nå? Ta 5 minutter og gå ut en liten tur, pust inn frisk luft. Klarne hodet. Dra på biblioteket og les blader eller bøker i stillhet. Lek. Lek som et barn. Lek med et barn. Se en fotballkamp. Få massasje. Sov. Hør på 3 Cder med gammel god musikk. Ta deg en time fri. Ta i alle fall kveldene fri. Slapp av. Bak et brød. Ring til en venn.

Hvorfor ikke? Ta deg tid. Du har den bare nå. Du kan produsere og være effektiv i morgen. Idag: slapp av, UTEN dårlig samvittighet.

«Mañana mañana»

Solveig:)

3 kommentarer:

 1. Interessant innlegg fra en ung dame som for ikke så mange uker siden insisterte på å synkronisere klokkene våre for å ikke måtte vente noen minutter....men er selvsagt helt enig i hva dus kriver - livet er så altfor kort til å kastes bort!

  SvarSlett
 2. E så enige så enige!
  Livet e dyrebart, og at du så e så unge har skjønt så møje e imponerande synes eg.
  Det hørres jo ut som om du lere mer på få uker enn på et langt liv om viktige verdier.
  Tror jammen eg ska prøva å motivera ungdommane her hjemma te å gjør det sama. :) :)

  Mette

  SvarSlett
 3. Deilig lesning i en hektisk hverdag:-)Kjenner at jeg roer ned når jeg leser det... Utrolig bra, Solveig! Og så har jeg lært av Marianne at det faktisk er godt med havregrøt til frokost, - med en klatt meierismør, namnam! Håper du får en fin høst i Ecuador! Hilsen Marianne-mamma

  SvarSlett