01.09.2009

Å spise sunt er ikke vanskelig

"Alt er jo usunt nå", "kan jo ikke spise noen ting lengre"

Det er ikke kjedelig å spise sunt.

Du kan faktisk spise mat som tilfredsstiller både smaksløkene,
og kroppen, på samme tid.
Og det trenger heller ikke ta lengre tid enn det gjør å steke en ferdigpizza eller koke macaroni.


Det finnes så mange måter du kan variere mat på-
ta salat for eksempel; Har du sett hvor mange ulike typer som finnes i butikken idag?
Isberg, ruccola, romano, spinat, salatmix. Og du kan ha oppi cherrytomater, vanlige tomater, plommetomater, bifftomater, agurk, gul paprika, rød paprika, grønn paprika, reddik, brokkoli, revet gulerot, grønn kål, avokado, asparges, ...ja bare se i grønnsaksavdelingen.
Dette kan du variere med forskjellige dressinger, av olivenolje, balsamicoeddikk, lime, sitron, ulike krydder, tzatziki, hjemmelaget rømmedressing, hjemmelaget majones, fetaost.. osv.osv. Masse farger og smaker blandet sammen.

I salaten kan du variere med egg, reker, kylling, skinke, tunfisk, spekeskinke, ost, ..

Du kan også variere med hvilke grønnsaker du har som tilbehør til middagen. Det trenger ikke være kokte poteter hver dag!
Stek i panne, i ovn, wok, kok, damp, brokkoli, blomkål, aubergine, paprika, løk, sopp, asparges. tør å prøve noe nytt. Se frukt.no for hvordan du kan tilberede grønnsaker.


Egg: kokt, stekt, eggerøre, omelett med skinke, ost, sopp, løk, , egg benedict, speilegg.


Ellers finnes det jo så mange ulike typer fisk: torsk, sei, ørret, laks, steinbit, breiflabb, sild, makrell, tunfisk, hyse, flyndre.. Disse smaker jo også forskjellig, og kan varieres i det uendelige med enten å steke, koke, grille, ovnsteke, med ulike krydder, sauser, med rømme, med smør.


Det finnes ulike kjøtt, og kjøttretter som lett kan lages og som er kjempegode og sunne. søk på oppskrifter www.matprat.no for eksempel.


Det beste med å spise ren og fersk mat er at de trenger ikke mye tid eller kreativitet for å smake og se bra ut. Det er nesten idiotsikkert- alle klarer å woke grønnsaker.
Ikke tenk eller bekymre deg så mye om hva du kan og ikke kan spise. Det kan lett høres ut som om alt er dårlig og at å spise sunt er komplisert og vanskelig. Men det er faktisk veldig enkelt.

Så lenge du spiser mat som er naturlig, ubehandlet og som ikke har lange innholdslister med tilsetningsstoffer kan du ikke gå feil. Unngår du mat med sukker, transfett, mye stivelse og lett-fordøyelige karbohydrater er du kommet langt på vei. ikke spis mat som kommer pakket og som kan lagres i månedsvis. Prosessert mat med hydrogenert fett: kjeks, chips og annen fritert mat bør unngås.
Fokuser på det du kan spise, som er det du er ment til å spise; ren, hel, naturlig, frisk, som er fri for kjemikalier. Kjøtt, sjømat, egg, avokado, smør, kokosolje, grønnsaker, kaldpressese oljer (oliven, valnøtt) Bon apetitt!

Dette er en bra kostholdspyramide:


Solveig :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar