15.10.2009

Kykkeliklemmetid


Barna på Centro Creer liker godt å ta og klemme på; både oss og hverandre. De kaster seg rundt halsen på oss og gir gode klemmer og kyss på kinnet. De viser følelsene sine, og en merker lett humøret deres. De har behov for kroppskontakt, og det er jo normalt for barn og ønske kontakt og oppmerksomhet. Klemmene gjør at de føler seg bra, og virker nesten instinktivt; da selv de barna med store psykiske funksjonshemminger ønsker å bli klemt på.


For barnas del kan det allikevel gi dem «problemer», om en kan si det slik, i den virkelige verden utenfor dagsenteret. Målet er at de skal lære å fungere normalt i hverdagen og være en del av samfunnet, og da må de lære hvordan de skal forholde seg til andre mennesker, og fremmede. En kan ikke kaste seg over fremmede på gata og gi dem klemmer ( men tenk for et varm og hjertelig samfunn det hadde vært!:) ), og de må lære å skille mellom de personene de kjenner og de som er ukjente. Det er ikke alle som er til å stole på, og de fleste barna kommer jo fra fattige og farlige strøk i slumområdene, så det er nødvendig at de lærer grensene, for å unngå å bli skadet eller utnyttet.
Hva klemmene angår, så er det ikke lett å avvise barna slik. Selvfølgelig får vi lov å ta imot klemmer, men de skal ikke henge rundt oss, og respektere den «private sonen».

Men det får en til å tenke når en ser de boble over av lykkefølelse når de klemmer på hverandre. De tenker ikke over normer og «regler»; de føler for å gi en klem, og så gjør de det! Så bra. Egentlig..

For hvor ofte gjør vi det? Gir noen ukjente en klem? Som regel aldri. Selv om vi ser at personen trenger det. En klem kan gjøre så godt og kan bety så utrolig mye for personen som får den. Ord kan komme til kort, og noen ganger trenger en kun en klem. Ved å gi en klem viser du at du bryr deg, og det kan bety mye mer enn 1000 ord.


Hvor kommer klemmen fra?
Studier viser at klemmer faktisk kan bedre helsen vår. Det føles godt å gi og få en klem, og vi blir glade av det. Biokjemisk er det fordi hormonet oxytocin blir utskilt. Det reduserer blodtrykket og senker risikoen for hjerte-sykdommer. Vanligvis utskilles oxytocin under amming, og gir en avslappet god følelese, som skaper en tilknytning mellom mor og barn. Studier viser at konsentrasjonen er større i blodet også etter en klem. Vi skaper bånd oss i mellom og blir tettere knyttet personene vi klemmer. Spesielt kvinner kan få gode helsegevinster av å gi og få klemmer. Søker du på oxytocin kommer det opp masse studier:
How hugs can aid women's hearts , http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4131508.stmBBC
How Hugs are Proven to Help Your Health: www.sixwise.com
Boost Your Oxytocin Levels: Hug those you love!, www.wordpress.com

Her nede har vi hatt såkalt: «kykkeliklemmetid», som er en tid der alle klemmer hverandre en gang når noen sier det ordet.(noen husker kanskje fenomenet fra Kykkelikokos som gikk på BarneTV?!). Dette synes jeg er en god ide, og burde innføres på alle arbeidsplasser. Rop ut: «kykkeligklemmetid», og ha en unnskyldning for å klemme litt på kollegaen;).
Så gjør deg selv og dine nærmeste en sunn tjeneste; en daglig klem! Dere har begge godt av det!
Solveig :)

1 kommentar: