07.10.2009

"Solen er min beste venn"


Solen skinner ikke like mye og ikke like lenge; det går mot mørkere tider.Dette har stor påvirkning på helsen din fordi du mister den største kilden til et livsviktig vitamin; D-vitamin.

Teknisk er ikke D-vitamin et «vitamin», det er i en klasse for seg selv. Det metabolske produktet (slik det brukes videre etter at det er blitt omsatt i kroppen), calcitriol, er egentlig et secosteroid hormon, som kan påvirke over 2000 gener i kroppen (som er omtrent 10 % av det humane genomet). D-vitamin reseptoren (VDR) (den som vitaminet binder seg til i kroppen), har blitt funnet i over 30 ulike vev og organer. Dette betyr at D-vitamin har en enorm påvirkning på utallige biologiske prosesser som er nødvendige for helsen vår.

Nylig forskning har vist at D-vitaminmangel er en stor faktor i patologien av minst 17 kreftvarianter, hjertesykdom, slag, høyt blodtrykk, autoimmune sykdommer, diabetes, depressjon, kronisk smerte, osteoartritis, osteoporose, muskelsvekkelse, muskeltap og flere andre sykdommer.

Huden har en enorm D-vitaminproduksjon, og gir nærmere bestemt: vitamin D3 cholecaciferol, når den utsettes for UV-stråling. Den produserer ca 10 000 IU (måles i units) D-vitamin i respons på kun 20-30 minutter i solen om sommeren, noe som er 50 ganger mer enn det som blir anbefalt som tilskudd (ofte 200IU).


Siden vi bor så høyt oppe i nord er det gjennom høsten og vinteren ikke nok sol til at vi kan få vår nødvendige dose. For å oppnå det optimale nivået må en drikke så mye som 50 glass melk, spise 1 hel laks, eller ta kosttilskudd med minst 5000 IU. D-vitamin fra mat er ikke en like god kilde som solen, men jeg anbefaler at du tar tran eller liknende tilskudd gjennom vinteren også.

Forskning viser at det trengs et høyere D-vitaminnivå i kroppen enn det en tidligere trodde. Et høyere nivå vil kunne beskytte, forebygge og behandler utrolig mange sykdommer. En bør ha få minst 5000 IU per dag, enten via solen eller kosttilskudd for å få de ønskede blodnivåene på 50-80 ng/mL. Overdose av D-vitamin er ytterst uvanlig, og D-vitamin er en av de minst giftige substansene for mennesker.

Mitt råd til deg er å ta litt solarium jevnt gjennom vinteren. Ja, du leste riktig. Jevnlige, korte (!), turer i solariumet i mørketiden vil kunne sikre D-vitamin-nivåene dine, og kunne hjelpe deg til å bli mer motstandsdyktig mot de typiske «høstsykdommene». Forskning viser at D-vitamin oppregulerer den indre antibiotikaen, og dette påvirker hvor sterkt immunforsvaret ditt er. Personer med lave D-vitaminnivå har større sjanse for å bli forkjølet, få influensa eller andre respiratoriske infeksjoner. De forsker veldig mye på D-vitamin for tiden, og de finner flere og flere gener som det oppregulerer, eller vev som det har en positiv effekt på. D-vitamin trengs for at kroppen skal kunne nyttiggjøre seg at kalsium; som er et essensielt mineral for cellemetabolismen, skjelettet, for at muskelfibrene skal vokse normalt, og immunsystemet fungere skikkelig. Eksponering for jevnlig UV-stråling gjør at kroppen klarer å bygge et sterkt skjelett, hjerte og muskler, og optimalisere immunforsvaret ditt.

Det har mye flere fordeler med 15 minutter solarium 2 ganger i uka for helsen, enn negative. Mange frykter hudkreft, men når en tenker på alle de kreftvarianter D-vitamin er vist å beskytte mot, går det mer enn opp for den negative faktoren. D-vitamin hindrer ukontrollert celledeling og metastase, reduserer blodkardannelse rundt svulster og regulerer proteiner som påvirker svulstdannelse. Det øker også anti-kreftfunksjoner i immunforsvaret, og antikreft kjemikalier.

Å ta sol er deilig og det gir deg også et lite energiboost. Det er herlig å kjenne «solen» varme. Det hjelper på humøret også! Men ikke ta så lenge av gangen: 15-20 minutter er nok. Det koster penger og er en investering, ja..Men gjør det for helsen din.

Jeg trenger nok ikke ta solarium denne høsten da jeg er jo så heldig og kan få min daglige dose her nede i Ecuador, men tankene mine går likevel hjem til dere i Norge.

Solveig:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar