24.11.2009

AGE; advanced glycated end-products


Hvordan kan en uskyldig sukkerfylt matvare skade kroppen? Hvorfor er det farlig med et høyt blodsukker?

Dette er spørsmål som kan være greie å vite svar på; neste gang du strekker etter en sjokolade eller brus på butikken.

Sukker gjør skade på flere ulike måter, men en av dem har med selve glukose-molekylene å gjøre:

Det finnes to ulike prosesser, som kan være lette å forveksle.
Den ene: Glykosylering
Når proteiner blir bygget opp av aminosyrer i cellene våre blir det av og til festet på spesifikke sukkermolekyler også. Dette er en nøye og spesifikk prosess, kalt glykosylering. Enzymer legger til disse sukkermolekylene for å hjelpe proteinene å folde seg riktig, og virker som "merkelapper", slik at proteinene blir sendt der de skal. Glykosyleringsmønstre hjelper også kroppen å skille mellom "kjente" og "fremmede" proteiner, og er nyttige i immunresponser.
Glykolysering skjer via kontrollerte reaksjoner, og er viktige for vår biokjemiske indre miljø.Den andre; potensielt farlige:
Når vi har glukose i blodet (det har vi alltid), blir sukkermolekyler tilfeldig lagt til proteiner, Denne tilfeldige prosessen kalles glykering. Hvis bare ett enkelt glukosemolekyl er blitt lagt til proteinet, når blodsukkeret synker, kan det glukosemolekylet løsnes fra og gå ut i blodet, og proteinet vil igjen være normalt. Men hvis glukosenivået fortsetter å være høyt, vil mer sukker legges til proteinene. Disse vil rearrangere seg og danne kryssbindinger seg imellom, og dannet det som kalles Avanserte glykerte endeprodukter , AGE. Glukose og fruktose i blodet reagerer med og krysslinker seg med disse proteinene i kroppen, og danner AGE som akkumuleres i øynene, nyrene, arteriene, nervene, leddene og i huden. . Resultater av mye AGE er for tidlig aldring, nyresvikt, leversykdommer, arteriosklerose, stive ledd, kreft, diabetes, osv.


Selv om kroppen har mekanismer som identifiserer og kvitter seg med AGE, vil de gradvis hope seg opp og avstive vevet i kroppen. Krysslinkede AGE proteiner er forbundet med aldring. Dette skjer hos alle med tiden, men aldringsprosessen påskyndes og gjøres verre, mye fortere, ved et forhøyet blodsukker.

Hvis kroppen er tilpasset til et kosthold med lite karbohydrater og istedet mye fett, vil de kunne danne all glukosen kroppen trenger via glukoneogenese. Hjernen og musklene har skiftet til å bruke ketoner og fettsyrer som energikilde, og de + - 40 gram karbohydrater som de glukosekrevende vevene skal ha blir dannet fra glykogene aminosyrer fra protein i kosten, og glyseroldelen av triglyserider (fett).

2 kommentarer:

 1. Hei, Solveig.
  Utroligt spennende å se at mye av det du skrive om samsvare mye med det me lerte på ernæringsterapien.(tidligere Institutt for optimal næring, nå Center for ernæring og terapi, Danmark) Endel av det e kontroversielt i forhold te statens anbefalinger, så eg lure på om du har lert dette på skolen, eller e det kunnskaper du tilegne deg med å fylla med på forskningen?
  Håbe forresten du kose deg hjemma på Tananger igjen :) Mette

  SvarSlett
 2. Vi holder på med en kampanje, og et sosialt ansvar å forteller om A.G.E
  http://morinda.com/1953764/en-us/morinda/truage.html

  SvarSlett