06.11.2009

Den moderne livsstilen

Du kan gjøre hva du vil. Ingen hindrer deg. Du har midlene, og du har valget. Du kan velge å spise dårlig mat, du kan velge å røyke, du kan velge å ikke trene, du kan velge en stillesittende jobb, du kan tilogmed spise kake hver dag til middag om du ønsker, så lenge du vet at: DU kan bli en av dem som blir syk også.  Det er ditt eget valg. Motivasjonen for å leve slik vi er ment, slik genene våre ønsker at vi gjør, må være at du ønsker å ha det så bra som mulig. Det må bli en livsstil, ikke noe du holder på med i en måned fordi du har lest om det i en bok eller på internett. Motivasjonen for de riktige valgene må være deg selv. At du skal få det best mulig.


Hvordan kom vi til et punkt i samfunnet og helsevesenet, der det blir sett på som naturlig å ; bruke all slags mulige elektroniske hjelpemidler i hverdagen; spise ferdigmat til middag ; ha skapene fulle av kjemiske, kunstige matvarer med av sukker og transfett; å multitaske og stresse seg til og fra utallige aktiviteter; der bypass, skjønnhet- og fedmeoperasjoner blir annonsert for i ukeblader, og der kroniske sykdommer gjør at sykehusene våre stappfulle. Hvorfor blir; det å spise sunn naturlig mat, animalsk fett, grønnsaker; praktisere meditasjon, gå til jobben, trene ute; kutte ned på materielle goder og stresse ned nesten sett på som radikalt.


Vi spiser for mye junkfood og alt for lite healthfood. Vi unngår trening, sitter på kontoret eller pulten hele dagen og stirrer inn i dataen, for å øke produktiviteten og få "det viktige arbeidet gjort". Vi går hjem sent fra jobben og stirrer inn i TV-skjermen for å slappe av. Vi legger oss alt for sent, og våkner deretter brått til den stressfulle lyden av vekkerklokken. Vi blir stresset av regninger, trafikken, luftforurensing, bråk, digital forurensing og reklame, fremtiden, fortiden og annen slags angst vi danner i hode og sinn. Vi har ikke tid til å gjøre noe med bekymringene, og det å slappe av er for late og gamle. Familie så vell som karrieremenn tar piller og reseptbelagte legemidler i hytt og pinevær, familier føler konstant at livet er alt for hektisk og stressende for å kunne leve sunt, og tenåringer føler seg ofte distansert og ser for lite til foreldrene sine. Dagens barn har for mye kroppsfett, og for lite fysisk aktivitet. 
Genene reagerer på dette stresset og denne livsstilen akkurat slik de er programmert til å reagere, men vår måte å gå «imot genenes vilje», er å ta medisiner og piller, som behandler symptomene raskt, men som over tid svekker vår naturlige evne til å oppnå reparere skaden. Vi har blitt et folk som bruker mye penger på medisiner og operasjoner, for den «enkle utvei», snarveien, raske lindring. Men denne raske måten å fikse våre medisinske problemer fjerner ikke kilden til sykdommen eller plagene, den fjerner kun symptomene. Det blir som å male over en sprekk i veggen, uten å fjerne grunnen til at sprekken oppstod. Tilslutt vil sprekken vise seg igjen, større denne gang, og kanskje ikke være mulig å fikse. 
Hvordan kom vi til et punkt der det å spise- som er så vitalt for vår eksistens- ble noe som skader og truer helsen vår? Vi er biologisk designet til å spise på en bestemt måte, og så smarte som vi mennesker er, og teknologisk avanserte, hvorfor overser vi da det genene vil at vi skal spise, og heller lar oss overtale av hva tv-reklamer vil at vi skal spise? Vi har ikke tid til å spise sunt, trene eller slappe av, men har vi tid til å være syke senere? Noe skal vi dø av, alle sammen. Men om du lever de siste 20 årene av livet ditt avhengig av medisiner, med dårlig pust eller i en sykehus-seng, lever du da livet du er ment å leve? De livsstilsvalgene du tar hver dag påvirker deg og avgjør hvordan helsen din blir 5, 10, 30 år fremover i tid. Det er for sent å angre..... «En lever jo bare kun en gang», er en vanlig unnskylding for å kose seg, holde på skadelige vaner, unngå gode livsstilsråd og fråtse i usunne matvarer.

JA akkuratt, du lever kun en gang, derfor bør du sørge for at du lever det livet du har fått på best mulig måte. Med best mulig helse, masse energi og styrke slik at du kan nyte, oppleve og få se alt det livet, verden og menneskene du har rundt deg, har å by på. 
Ta vare på deg selv. Slapp av. 
Gjør deg selv den gode tjenesten med sunne livsstilsvaner. Ta bare fornuftige valg i matveien. Introduser den store varierte mengden av sunne matvarer inn i hverdagen din, og skift vekk fra vanen å spise mat som kanskje smaker godt for et kort øyeblikk, men som gjør at kroppen din føles dårlig, eller skaper langvarig metabolsk stress.Ta deg tid til å tenke, se de små øyeblikkene, stopp opp, pust, tenk etter og vær mer bevisst på de valgene du tar hver dag- de kan bety så mye for morgendagen din!
Solveig:) 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar