07.11.2009

Drikk grønn te


Åå, det er ingenting som en god kopp te.
Te er kos i en varm stor kopp.
Svart, grønn, hvit og rød; te kan fåes i alle varianter.
Earl Grey, sitronte, japansk, kinesisk, avslappningste, rooibos,fordøyelseste, urtete, kamomille, oolong,.
Med og uten sukker, melk eller honning. Til frokost eller kveldskos. 
Te gir en god følelse.

Helsegevinstene med grønn te er kjente. 
De sunne japanerene som drikker masse grønn te og lever til de er over 100 år er det bildet de fleste har. Helsen deres kommer nok av en god livsstil generelt, men te inneholder flere sunne stoffer som du kan dra nytte av.
Grønn te inneholder sterke antioksidanter kalt polyfenoler. Antioksidanter er substanser som jakter på frie radikaler- som er forbindelser som potensielt kan skade cellene og DNAet -hvis de blir for mange. Frie radikaler dannes for eksempel med stress, stråling, røyking, UV-stråler osv, og er forbundet med flere sykdommer og helseproblemer. Grønn te har mye polyfenoler, så når du koser deg meg en kopp gjør den mer enn bare å varme kroppen din.
Det pågår mye forskning mange steder i verden om alle de positive helseffektene vi får av å drikke grønn te.  Dette har for eksempel kommet frem i år:

Green Tea Shows Promise As Chemoprevention Agent For Oral Cancer- ScienceDaily (Nov. 5, 2009) 

New Evidence That Green Tea May Help Improve Bone Health- ScienceDaily (Sep. 18, 2009) — Researchers in Hong Kong are reporting new evidence that green tea — one of the most popular beverages consumed worldwide and now available as a dietary supplement — may help improve bone health. They found that the tea contains a group of chemicals that can stimulate bone formation and help slow its breakdown. 

Drink Green Tea For Healthy Teeth And Gums- ScienceDaily (Mar. 13, 2009)

Molekylene i grønn te har blant annet antioksidantegenskaper og antitumoregenskaper (hindrer dannelsen av svulster og kreftceller).
Blandt de mange kroppsdeler som beskyttes mot kreft av de eksepsjonelle molekylene i grønn te er for eksempel: lunger, brystvev, urinveiene, leveren, prostata og mavesekken og tarmen. I tillegg er det kjent at molekylene hindrer mutasjoner i arvematerialet vårt (antimutagen effekt).
Ginko bilboablader, mørk sjokolade og rødvin har også polyfenoler; og som kjent er jo disse også karakterisert som sunne :)
Men i grønne teblader eksisterer disse polyfenolene som en serie av kjemikalier kalt katekiner. Katekiner har de sykdomsbekjempende egenskapene og det finnes fire ulike typer. Den viktigste er epigallocatechin gallate (EGCg ).
Grønn te er derimot den med mest radikalbekjempende-katekiner.


Forskning har vist at EGCg er et utrolig kjemikal som:
*Forebygger sykdom
*Antioksidantene gjør at det får anti-aldrings-effekter
*Regulerer kolesterolnivået:
Katekiner kan blokkere kolesterolabsorpsjon og hjelpe på utskillelsen av gallesalter som inneholder kolesterol. dette skjer i leveren.
* Senke blodtrykket:
Avhengig av hvor mye du stresser vil kroppen av og til signalisere til arteriene om å skille ut et enzym kalt ACE (angiotensin converting enzyme) som fører til at blodkarene trekker seg sammen og øker blodtrykket. Katekiner kan hjelpe med å holde ACE på et normalt nivå.
*Bekjemper kreft:
ECGg kan "slå på bremsene" for enzymer som trengs for kreftcellevekst, uten å skade de friske cellene i kroppen.
*Hjelpe i forsvaret mot bakterier og virus:
Forskere mener katekiner fester seg til proteiner slik at bakterier ikke klarer å feste seg til celleveggene og heller ikke ødelegge dem. Det samme skjer for virus.
["Studien vår viser at det å drikke grønn te kan redusere risikoen for å bli HIV-smittet, sier forsker Mike Williamson ved universitetet i Sheffield til BBC. De har funnet et stoff i te (EGCG) som forhindrer HIV fra å binde seg til immunforsvar-celler, fordi EGCG binder seg til immunforsvaret først.]
*Gir deg en sunn fordøyelse
*Hjelper med å kontrollere blodsukkeret.
*Stimulerer metabolismen /fettforbrenningen
* Virker som en "bodyguard" for leveren:
Grønn te beskytter leverene ved å stimulere immunsystemet og ved å påskynde utskillelsen av alkohol og andre giftstoffer.

Så ta deg en kopp te! Finn din favoritt- og din favorittkopp. Det er mange nyttige stoffer i urteteer også; og med så mange varianter som finnes idag (se på butikk, helsekost, apotek) kan alle finne sin personlige favoritt! :)
MiTT GODE TIPS:
 Teen blir ekstra god om den nytes sammen med en venn over en koselig samtale :) 
"A little cup og friendship 
 with a cup of tea 
 when you drink this 
 think of love from me. "

3 kommentarer:

 1. Hei.
  Et lide te-tips for oss te-elskere.
  Yogi Detox-te ( De har an på helsekost, Meny, Ultra)
  Smaker kjempegodt og gjør godt!
  Smaker spesielt godt med ein gode nøtteblanding og gulrotstaver/eplebåter :)

  Mette

  SvarSlett
 2. Du har glemt den sunneste teen. Yerba Mate te!

  Den inneholder masse antioksidanter, den øker forbrenningen og tilfører kroppen energi. Og mye mer..

  Sjekk ut www.yerba.no

  SvarSlett