15.11.2009

Du påvirker DNAet ditt

På tide med litt biokjemi og genetikk igjen! Prøver å komme med små innlegg av og til- for å vekke nysgjerrigheten og kunnskapen om det fantastiske og spennende som foregår inni oss. For eksempel er det veldig mye som foregår hvert eneste sekund- uten at vi er bevisst det- men som vi påvirker med handlingene våre. Som sagt tidligere påvirkes genene av livsstilen vår.

På samme måte som en arkitekts blueprint inneholder all informasjonen som trengs for å bygge drømmehuset, inneholder DNA all den informasjonen som trengs for å «bygge» et helt menneske. Men blueprintet kan ikke leses dersom det ligger sammenrullet på arkitektens kontor. Da er det kun et «potensielt» hus, og ikke før noen kommer med ønske om et nytt hus, og nok penger (signalet) kan arkitekten brette ut blueprintet (DNA) og bruke det til å guide konstruksjonene. Hvis en tenker på DNA som selve blueprintet er RNA arbeidstegningene som arkitekten bruker for å bygge de enkelte delene på huset, han tar ikke alle på en gang, grunnmuren først, pipen kan settes på når taket er på plass, og dette styres av hva han forteller arbeiderne sine(signal, DNA, RNA). Proteinene er materialene som brukes i konstruksjonen av det endelige produktet (huset, og DEG). Signalene som gis kan du selv være med å påvirke.Maten vi spiser, vitaminer, fettsyrer, sollys, trening, stråling, tankene og stress er slike signaler. De påvirker genuttrykket til enkelte spesifikke gener, slik at gener blir slått av og på i respons på det umiddelbare miljøet.

Genproduktene, det som blir dannet når genene blir slått på og utrykt, er vanligvis proteiner. Proteiner er ikke bare for bygging av muskler; proteiner er byggesteiner for hver eneste funksjon som foregår i kroppen vår. De kontrollerer responsen til immunforsvaret, danner strukturene som holder cellene, vev, organer, ja hele kroppen vår sammen, de er opphav til enzymene som katalyserer alle de kjemiske reaksjonene, er signalmolekyler mellom celler, transporter viktige stoffer rundt i kroppen- blant annet. 

Så hvordan kan endringer i livsstilen og kostholdet påvirke genene våre? Har det noe å si om en spiser grandiosa til middag hver dag? Grunnen til at det er viktig å ha et sunt og variert kosthold er for å få i seg optimale mengder av de essensielle næringsstoffene,vitaminene og mineralene. Spiser en det samme hver dag, eller dårlig mat, med tomme kalorier, kan en få vitaminmangel, og det vil føre til at enkelte prosesser i kroppen ikke kan skje eller fungere. Et stort antall vitaminer og mikronæringsstoffer er substrater (tenk råmateriale) og/ eller kofaktorer i de metabolske veiene som for eksempel regulerer DNAsyntese og/ eller reparasjon og uttrykket av gener. 
Dette var nok for idag eller hva? La det synke litt, så skal jeg komme med flere små biokjemiske kunnskapsdråper av og til ;)
Solveig:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar