12.11.2009

Egg


Fordelene med å spise egg har jeg skrevet om før.
Egg gir:
*fullverdige proteiner (ca 6 gram per stk) med alle de 10 essensielle aminosyrene kroppen trenger.
*sunt fett: både flerumettet, enumettet og mettet fett
*kolesterol
*god kilde til vitaminer og mineraler

Aldri kast eggeplommen! Det er der alle de nyttige og næringsrike stoffene befinner seg. De fettløselige vitaminene A, D, E og K, den gode smaken, karotenoidene og fettet (ca 5 gram per egg). Eggehviten gir bare proteiner, men eggeplommen inneholde også proteiner (50%). Den er en av de få kildene til vitamin D, og siden plommen også inneholder fett blir de optimalt tatt opp i kroppen. Fettet og kolesterolet i plommen er grunnen til at mange "fettforbikere" kaster plommen og heller lager eggehviteomelette. Kolesterol i kosten har lite å si for lipid kolesterolnivået i kroppen, og faktisk er ikke kolesterol skadelig! Kolesterol er byggesteinen i mange strukturer i kroppen, og det at den finnes i blod betyr vanligvis at den prøver å fikse en skade i arterieveggene. denne skaden er ikke skapt av kolesterol, men sannsynligvis av en høy-karbohydrat kost (og derfor en høy-sukker og høy-insulin kost). Det at kolesterol finnes i lesjonene i arterieveggen betyr ikke at den var årsaken. Ambulansen kommer til åstedet, men forårsaket ikke ulykken.
For eksempel bestemte Dr Uffe Ravnskov, grunnleggeren av:
The International Network of Cholesterol Skeptics
seg for å teste teorien om at egg øker blodkolesterolnivået.
Han spiste 59 egg på 9 dager. Kolesterolet hans gikk ned med 11 %.
Eggeproteiner er en kjempegod kilde til bioaktive peptider. Proteiner består av lange peptidkjeder, og det gjelder å spise proteinrik mat bestående av de peptidene, som igjen er bygget opp av aminosyrer, som kroppen ikke kan danne selv.

En studie:
(David L. Katz, , Marian A. Evans, Haq Nawaz, Valentine Yanchou Njike, Wendy Chan, Beth Patton Comerford and Martha L. Hoxley Egg consumption and endothelial function: a randomized controlled crossover trial. International Journal of Cardiology 2005; 99: 65-70

Yale Prevention Research Center, 130 Division Street, Derby, CT 06418, USA
)
så på effekten egg hadde på blodtrykket og hjertefunksjonen.
Peptidene ble fulgt på veien via fordøyelsen til de ble absorbert i kroppen.
Peptidene fra egg ga antihypertensiv aktivitet, og genererte flere ACE inhibitoriske peptider som tar del i forbygging og hindring av hjerte-og-karsykdommer, og høyt blodtrykk. Egg er altså godt for hjertet! Det øker heller ikke kolesterolet, slik det tidligere ble sagt.
Andre forsøk på egg og helse:

Eggs modulate the inflammatory response to carbohydrate restricted diets in overweight men.Ratliff JC, Mutungi G, Puglisi MJ, Volek JS, Fernandez ML.Department of Nutritional Sciences, University of Connecticut, Storrs, CT, USA.

Dietary cholesterol from eggs increases plasma HDL cholesterol in overweight men consuming a carbohydrate-restricted diet. Mutungi G, Ratliff J, Puglisi M, Torres-Gonzalez M, Vaishnav U, Leite JO, Quann E, Volek JS, Fernandez ML.Department of Nutritional Sciences, University of Connecticut, Storrs,

Trenger du flere grunner for å spise egg?
*Egg er spesielt rik på: Protein, vitamin A og D, Folsyre, Choline, Natrium, Kalium, Fosfor og Svolvel.

* Holder hjernen frisk: Choline er et viktig næringsstoff som finnes i eggeplomme som phosphatidycholine. Ett egg inneholder ca 300 mikrogram choline. Alle celler trenger denne substansen for å virke normalt og ordentlig. Det holder cellemembranen flytende slik at det kan foregå transport av andre stoffer inn og ut.  
*Bedrer hukommelsen: Phosphatidycholine trengs for syntesen av acetylcholine, en nevrotransmitter som overfører signaler mellom hjerneceller. Dette gjør at vi klarer å fokusere, konsentrere oss, lære og lagre informasjonen i hukommelsen. 
* Bedrer hjertehelsen: Choline omdanner homocystein til en harmløs forbindelse. Homocystein er en substans som i for stor mengde kan skade blodkarene dine og øke risikoen for hjertesykdommer. Egg kan også minske risikoen for hjerteinfarkt og slag på grunn av den anti-koaligerings agenten som finnes i plommen.  
*Forbedre synet ditt: Lutein er et stoff som kan være med på å forebygge macular degenerering.
*Smaker godt :) Kanskje den viktigste grunnen!.. og når du velger å spise egg idag gjør du det med kunnskapen om alle de positive effektene du oppnår.
Kroppen din takker deg- og i gjengjeld får du din gode helse og sprudlende energi:)

Solveig:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar