01.11.2009

Fiskeolje mot astma


Det er innevær.
Når det blir kaldere, våtere og mer vind, trekker vi inn i varme hus med fyr i peisen og tente stearinlys. Dette betyr mindre frisk luft, men mer røyk og støv.
Astma er en tilstand som har økt betydelig de siste 10 årene i Norge.
Astma karakteriseres blandt annet ved konstriksjon av luftveiene i lungene. Inflammasjon i luftveiene er ofte også til stede og slim er med på å hindre luftflyten inn og ut av lungene. Vanlige symptomer på astma er pesing, vanskelig for å puste, hosting. Det er mange potensielle ting som trigger astma-anfall. Noen av disse kan komme innenifra (for eksempel mat), mens andre kommer fra utsiden og inn i lungene. Disse luftbårne faktorene er pollen, spores, forurensing, sigarettrøyk, støv.Fra forskningens verden kan jeg fortelle at det ble gjort en ernæringsrettet studie på støv-sensitive asmatikere. Behandlingen under testen var en blanding av omega-3 fettsyrer på en dose med 0.6 gram per dag. Denne studien varte bare i 5 uker, og i de to siste ukene ble deltakerne utsatt for husstøv "allergener". Deltakerne i studien gjennomgikk flere tester, inkludert en som så på hvor mye NO-gass (nitric oxide) de pustet ut. Denne testen gir en indirekte måling på mengden av inflammasjon i luftveiene.
Selv om dosene av omega-3 var relativt lave i denne studien, og selv om den var kort, gav den aktive behandlingen (sammenliknet med placebo) signifikant lavere verdier av NO i utpusten. Med andre ord, å ta omega 3 fettsyrer som kosttilskudd viste seg å redusere inflammasjon i lungene til asmatikerne. Dette stemmer med kjent kunnskap om at essensielle omega-3 fettsyrer har anti-inflammatoriske egenskaper
Allergiske reaksjoner til husstøv eller andre allergener involverer typisk hvite blodceller (av immunforsvaret) kalt eosinofiler. Antallet eosinofiler i blodet øker under allergiske reaksjoner i kroppen. Forskerne fant ut at disse nivåene var lavere for gruppen som tok omega-3 tilskudd i forhold til plasebogruppen. Andre markører for sykdommen var også lavere.
Studien viser da at omega-3 tilskudd kan være fordelaktig for asmatikere, spesielt de med allergiske reaksjoner.
Selv om du spiser fisk kan du med fordel ta større doser enn det som ble brukt i studien.
Solveig:)
Kilde:http://www.drbriffa.com/blog/2008/12/01/omega-3-fats-may-help-to-control-asthma/ Schubert R, et al. Effect of n-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Asthma after Low-Dose Allergen Challenge. Int Arch Allergy Immunol 2008;148(4):321-329.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar