10.11.2009

Kunsten å slentre


Gå deg en tur.
Og da mener jeg ikke en "power walk", der du har på deg skritt-teller, pulsbelte og måler antall kalorier forbrent; men bare en tur der du slentrer avgårde. Gå i ditt eget tempo- det du finner mest behagelig.
Se deg rundt. Det er fint ute nå- har du latt merke til det? Se på de flotte fargene. Pust inn den kalde luften. Fokuser på det- ikke tenk på andre ting, alle oppgavene du har å gjøre, det du gjorde, eller på hva de andre gjør.
Konsentrer deg om å gå. Det er det du gjør nå. Det andre kan du gjøre senere. Gå slik du gikk hjem fra barneskolen. Noen dager tok det et kvarter å komme hjem, mens andre dager kunne det ta 2 timer. Slentre.
Du har tid til det. For det er du som bestemmer over din tid. Sjefen din bestemmer over sin. Ikke la deg stresse. Tiden er din. Ikke spar tid, som du skal bruke senere, bruk den nå.

"Hvis solen skinner nå er det for sent å løfte hodet i morgen."
Les disse ordene:
Produktivitet, kapasitet, lønnsomhet, målbare resultater, prestasjon, konkurranse, tidspress, stress.
Dette er vanlige og velkjente ord idag. Egenskaper som fører til at de forbedres blir verdsatt, og det føles som om døgnet ikke har nok timer til alt vi må få gjort.
Livet skjer mens vi venter på at det skal begynne.
Vi utsetter livet; til helgen, til ferien, til vi får bedre tid, når vi er ferdig med denne viktige oppgaven, om 1 år, om 5, eller til pensjonsalderen. Men hva om du ikke kommer så langt? Du kan jo ikke vite hva som vil skje...
Det eneste som er sikkert - og finnes- er dette spesielle øyeblikket- denne tiden- det livet du lever, her og nå.  Fremtiden er usikker, og fortiden er allerede levd- så det du har er nå.
Hva om du går glipp det også?
Ser du de små miraklene i hverdagen?
Stopper du opp? Tenker. Ser rundt deg.
Gjør du det som gleder deg? Nå? Idag? Gjør du noe som fører deg nærmere det du drømmer om?
Det er viktig å leve i nuet- gjøre livet større enn drømmen- og gjøre det en tenker på- og ønsker- nå. Du vet ikke hva morgendagen vil bringe- og som regel angrer en aller mest på de tingene en ikke gjorde- men hadde lyst til. Hva er det du har lyst til ? Hva drømmer du om ? Hva er målene dine?
En venner seg til et mønster. Livet ruller avgårde i det samme- i et stadig dypere- hjulspor- som det virker vanskelig å komme ut av. Tenker du deg om har du nok massevis av vaner- og uvaner. Vaner er gode og ha- av og til- men de kan forandres. Det krever derimot noe å først tenke seg om og så gjøre det stikk mottsatte. Du hadde kanskje ikke tenkt på å gjøre det annerledes enn det du pleier? Mye kan virke utenkelig, men det er sjeldent helt umulig. Det handler om hvordan en tenker.
Har du for liten tid? Tiden er der- den finnes- men tenker du slik-at du har dårlig tid- da er det slik. Måten du forholder deg på, bestemmer du selv, og holdningen har mye å si. Hva er egentlig dårlig tid? Er det mulig å klassifisere tid inn i god eller dårlig? Det er adjektiv- som beskriver substantivet- men det en vil si er hvor mye tid en har- ikke hva tidsopplevelsen var. Dårlig tid- er så negativt ladet.
Så tenker du idag at du har alt for liten eller dårlig tid- da vil du iallefall ikke få mer eller bedre tid.
Husk at det føles bare som om du har liten tid- egentlig har du all den tiden du trenger.
Sett deg ned- pust- få en oversikt over hva som er viktig å få gjort og hvilke ting som kan utsettes (eller droppes når du tenker deg om)- og du vil se at du har mer tid enn du tror.
Kjenn hvordan stillheten høres ut. Ikke ha hastverk. Somle litt. Uten å få dårlig samvittighet "fordi du sløser med tiden" eller "ikke bruker tiden effektivt".

Øv deg på å slentre. Det er en kunst, som du også kan, hvis du bare prøver..

Solveig:)

2 kommentarer:

 1. Hei!
  Du får nå sagt det, du!
  Hadde ein herlige tur på Lundsneset i formiddag, samen med ei goe venninna og hunden.
  Tog ein tatlepause på benken og koste oss med havrakjeks m/tranebær. Det va ein koselige tur det! Så eg e så enige med deg, igjen! :) Fint ver og flotte natur va det og! Må nyda øyeblikkå!

  Mette

  SvarSlett
 2. Hei!

  Du har så rett! Tenk om vi kunne bli litt flinkere til akkurat Å SLENTRE! Jeg må ihvertfall minne meg selv på å leve akkurat NÅ.

  Liv

  SvarSlett