29.11.2009

lev umateralistisk

TANKER FØRSTE SØNDAG I ADVENT:


Mange prøver å fylle et tomrom inni seg med å kjøpe mer og mer ting, som de ikke trenger. Når nye modeller kommer ut, nye utgaver, nye oppfinnelser, i en ny farge, kjøper de dem. Når andre kjøper noe, får de lyst på den de også. Hvorfor skjer dette? Hvorfor får folk lyst på ting?
Jeg har skrevet tidligere om hvordan øke hverdagslykken (litt repetisjon: smile, le, være takknemlig, tilgi andre, tenke, slappe av og fokusere på her og nå..), men nå skal det handle om en viktig årsak til at en ikke er lykkelig; unhappiness på engelsk.
Dette er materielle ting. Å elske og ønske seg ting.
Noen tror kanskje at jo mer ting de har, jo lykkeligere vil de bli. Og det er ikke bare ting, men pengene,som kan brukes til å kjøpe mer ting. Vi jobber hardere, mer, oppover i systemet, for å tjene mer, og jo mer penger vi har, jo mer kjøper vi. Vi har alle lært på skolen og i livet at penger ikke gjør deg lykkelig; lykken kan ikke kjøpes for penger. Men ting kan kjøpes. Vi kjøper stadig mer ting. Og kaster lettere ting.
Det finnes flere negative aspekter med å hele tiden ville ha mer ting. For eksempel:
Det gjør livet ditt rotete. Hver ting du har kjøpt tar ikke bare fysisk plass i hjemmet ditt, men tar også mental plass. Ved å ha mer ting, har du mer ting å bekymre deg over og ta vare på.
Det skaper unødvendig sløsing av midler. Å kjøpe ting du egentlig ikke trenger betyr at du bruker pengene dine unødvendig. Ville det ikke være bedre å bruke dette på noe virkelig meningsfullt og nyttig?

Det promoterer et materalistisk syn på livet. Jo mer du elsker tingene dine, jo flere dårlige signaler sender du til verden. Budskapet du faktisk gir til andre er at materielle ting gir deg lykke. Andre kan bli lurt til å tro det samme! Du kan også bli sett på som overfladisk.
Det er ikke en god vei til lykke. Ting kan aldri gjøre deg lykkelig, uansett hvor mye du har.Hva kan vi gjøre? Hvordan ville ha mindre ting?
Vi nærmer oss jo også desember med stormskritt. Julen er som kjent nå blitt supershopperens høytid, og det handles for mer og mer for hvert år som går. Handlesentere slår sine egne salgsrekorder år etter år-  og dette er bekymringsfullt, ikke noe vi bør feire. Det er blitt så upersonlig med julegavene. Vi gir gaver til personer av vane, og tradisjon, - ikke fordi vi har lyst. Det forventes at man gir julepresanger, og det blir et stressmoment- istedet for lystbetont. Det ville vært sosialt uakspetert å ikke kjøpe gaver til venner og familie og slekt og personer en ikke treffer så ofte. Men misforstå meg rett- jeg er ikke imot julen eller julegaver- jeg liker godt å få julepresanger ;) men jeg er imot det materalistiske fokuset julen har fått. Gavene er ikke en gang personlige, men kjøpt i siste liten på Hennes&Mauritz
.

Flere blir stresset i desember. Bare tanken på å måtte handle 20-30 presanger kan være utmattende- og jeg personlig vil ikke at mine kjæreste skal slite seg ut i jakten på en gave til meg. Jeg liker godt å lage julegaver selv. Det er mer personlig på den måten. Dette tar tid, og tanke, og for noen vil det nok være enda mer stress å skulle finne på noe å lage i tillegg. Men julen kommer til å gå sin gang i år også, pakker vil ligge under treet, og etter julaften vil du sitte igjen med enda flere ting. Mange ting du nok egentlig ikke trenger, men som er kjekt å ha.

Det som bidrar mer til lykke er opplevelser. Istedet for å kjøpe mer ting kan du bruke pengene på opplevelser. Ja selvsagt, de varer ikke evig, men i det umiddlertidige øyeblikket blir du kanskje gladere, får mer energi og skaper dypere relasjoner til menneskene du er glad i.
Dette er jo noe du kan si ifra om når folk spør deg hva du ønsker deg til jul:
"Jeg vil at du skal finne på noe vi kan gjøre sammen". "Jeg ønsker meg en opplevelse".

Opplevelser kan være:
*gavekort på massasje (enten av deg eller hos profesjonell)
*teater, kino, konsert, fotballkampbilletter
*romantisk kveld med middag på restaurang
*et kurs- i salsa, swing, tango, yoga, matlaging, klatring,osv.
*en reise
* fjelltur (ofte er det bare et intiativ som mangler)
*Klippekort på barnevakt
*Klippekort på husvask, lage middag osv.
* jeg er sikker på at du kan finne på flere....
Her kan du være kreativ og lage et fint kort- tenke ut ekstrating til omstendighetene og det blir personlig :)

Tenk minimalistisk. Leve minimalistisk og limiter antall ting i livet ditt.
Unngå impulskjøp. Impulskjøp er hovedårsaken til at det samles opp for mye ting. En måte å unngå dette er å ikke kjøpe noe med en gang du ser det. Se på det, legg det tilbake, og kom heller tilbake senere. Da er det mer gjennomtenkt, og synes du enda du trenger tingen etter 1 uke, kan du heller kjøpe den da. 

Gi. Å gi er den ultimate måten å både unngå å klamre seg til ting og vil gjøre deg lykkeligere. Gi til noen som trenger det. En fin julegave kan være en donasjon til en veldedig organisasjon.
www.gimedhjertet.no/epages/RodeKors.sfwww.gaversomforandrerverden.no
www.unicef.no
www.plan-norge.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar