15.12.2009

Hekta på yoga


Har du prøvd yoga? 

Det er mange motivasjoner for å gjøre yoga, og du har nok noen grunner til at du burde prøve det. Behov for å stresse ned for eksempel, og oppleve litt ro i hverdagen. I tillegg bidrar yoga til økt kroppsbeherskelse, motstandsdyktighet mot sykdom, konsentrasjon, indre ro, klarhet og overblikk med mer. Alle kan gjøre yoga! Yoga er ikke kun for huleboere i Himalaya, men vel så mye for det moderne menneske som kun kan avse en halv time om dagen til sin yogapraksis eller en gang om uken på et yogakurs. Uansett har yoga noe i tilby de fleste, og det er opp til den enkelte å velge hvilke områder av yoga man ønsker å arbeide med ut fra ens egen motivasjon og interesse.  


Yoga og meditasjon kan bidra til følgende (ifølge yogarommet.no):
 • Å komme i bedre form, få bedre kroppsbeherskelse og bli mer fleksibel
 • Redusere og forebygge stress, og stressrelaterte lidelser/skader
 • Puste riktig
 • Styrke immunforsvaret
 • Få mer overskudd og energi
 • Bli mer kreativ
 • Få mindre og bedre søvn
 • Forstå seg selv bedre, få større klarhet og indre ro
 • Bli mer konsentrert/ få bedre læreevne
 • Reduksjon av forhøyet blodtrykk og lavere puls
 • Lindring av kroniske smerter
 • Økning av psykologisk selvfølelse
 • Reduksjon av hodepine og migrene
 • Starte en prosess av utvikling og personlig vekst.
 • Generelt sett bli et gladere, åpnere og friskere menneske!

Yoga handler om å bringe oss i balanse på alle plan.  
Yoga er flere tusen år gammel og stammer opprinnelig fra India. Målsetningen er å skape kontroll, balanse og avspenning.Mange forbinder yoga med de typiske stillingene som å stå på hodet eller å sitte i lotusstilling. Det finnes stillinger for ulike behov, mykhet og bevegelighet, styrke og utholdenhet, balanse og avspenning. Det er egentlig kun fantasien som setter begrensing for hva man kan gjøre med kroppen.
De aller fleste fysiske øvelse er også tett knyttet til oppmerksomhet på pusten. Ved hjelp av pusten kan man gradvis gi slipp på spenninger. Når de grovere fysiske spenningene er bearbeidet kan man gå videre til dypereliggende og finere spenninger som er knyttet til pusten. Pusten sees på som et bindeledd mellom det fysiske og det mentale. Ved å bli oppmerksom på pusten og delvis oppleve kontroll over den, vil mange puste friere i sine travle hverdager. 

Har yoga noe med religion år gjøre?
Det er riktig at østlige og andre religioner bruker yoga og meditasjon for å intensivere den religiøse opplevelsen, men det gjør ikke meditasjon i seg selv religiøs. Meditasjon er som et forstørrelsesglass som gjør alt tydeligere. Det er ingen tro eller moral knyttet til meditasjon eller yoga.

Yoga Provides Emotional Benefits To Women With Breast Cancer-ScienceDaily (Mar. 2, 2009) — Women undertaking a ten week program of 75 minute Restorative Yoga (RY) classes gained positive differences in aspects of mental health such as depression, positive emotions, and spirituality (feeling calm/peaceful) compared to the control group. The study, published February 28 in a special issue of Psycho-Oncology focusing on physical activity, shows the women had a 50% reduction in depression and a 12% increase in feelings of peace and meaning after the yoga sessions.

Researchers Find Yoga May Be Effective For Chronic Low Back Pain In Minority Populations- ScienceDaily (Nov. 4, 2009)

Regular Yoga Practice Is Associated With Mindful Eating - ScienceDaily (Aug. 16, 2009)

Yoga Boosts Heart Health, New Research Finds- ScienceDaily (Nov. 25, 2009) — Heart rate variability, a sign of a healthy heart, has been shown to be higher in yoga practitioners than in non-practitioners, according to research to be published in a forthcoming issue of the International Journal of Medical Engineering and Informatics.

Jeg har praktisert mye yoga den siste tiden, og nå er jeg helt hekta.
De siste ukene har jeg gått på morgenyoga tirsdag og torsdag på et treningssenter i Stavanger.
For en herlig start på dagen!
Kvart på 7 bretter vi ut yogamattene og puster dypt, til lyden av rolig meditasjonsmusikk. Timen fokuserer på sakte tøyende bevegelser, innpust og utpust, og vi lærer å komme i en meditativ tilstand; være tilstede i øyeblikket. Dette er veldig vanskelig, og det popper som regel opp et par tanker. Men disse sender vi bare videre, og retter fokuset tilbake på pusten.
Vi tøyer lenge i de ulike øvelsene, og jeg kjenner jeg har blitt mer bøyelig enn jeg var før. Det er deilig å ikke være så stiv, og en blir som regel veldig stiv av styrketrening og løping.
Den dyktige instruktøren utfordrer oss fra uke til uke med nye og mer avanserte øvelser, men det som er så bra med yoga er at det finnes utallige forskjellige måter å gjøre en øvelse, så yoga kan passe for alle, uansett nivå. Anbefaler dere virkelig å prøve yoga. Jo mer en går på det jo kjekkere blir det, mye fordi en lærer hvordan å være tilstede. I begynnelsen var det litt kjedelig, men når en slipper løs tankene og tiden er det veldig avslappende og lærerikt. Gi det et par sjanser! :)
Solveig:) 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar