20.01.2010

7 myter

Folk har mange falske ideer om ernæring og trening:
7 vanlige myter er:
 1. Du kan forandre den metabolske raten din, eller forbrenningen. Dette er en av de største, og utfordres jevnlig fra ulike hold. Hvileforbrenningen din er relatert til kroppsstørrelsen din. Hvis du går opp i vekt vil forbrenningen din øke litt, og omvendt hvis du går ned i vekt. Men du har ingen frivillig kontroll over metabolismen din. Ikke mer er du kan kontrollere kroppstemperaturen din. Disse, og mange andre funksjoner i kroppen, reguleres homeostatisk av innerte mekanismer.
 2. Mye muskler gjør deg til en fettforbrenningsmaskin. Å legge på seg muskler er ikke lett. Det krever hard trening og god, ren ernæring. øker forbrenningen øker. Det er sant at 1 kilo muskler forbruker mer enn 1 kilo fett, men i hvile utgjør dette ikke et signifikant bidrag til forbrenningen. Under trening er saken en annen derimot...
 3. Du kan bli kvitt fett ved å trene og forandre det til muskler. Dette er nok en av de dummeste mytene. Fett et fett og muskler er muskler. Forskjellige celler, forskjellig innhold, den ene kan ikke bli til den andre. Men de enkelte cellene kan bli større eller mindre, og dette forandrer kroppsfasongen din.
 4. Når du spiser mat uten fett kan du spise hva du vil uten å legge på deg fett. Kroppen omdanner karbohydrater, altså sukker, i overskudd av hva du kan lagre som glykogen i muskler og lever,  til fett ved en enkel biokjemisk reaksjon. Jo mer raffinert karbohydratkilde, jo mer stiger glukosenivået i blodet, jo mer insulin, jo lettere skapes nytt fett. (lipogenesis).

 5. Du kan miste fett på spesielle områder av kroppen.Punktreduksjon av fettvev er ikke mulig. Kvinner har fettceller på andre områder enn menn for eksempel, og individulle forskjeller mellom oss avgjør hvor vi lagrer fett, og det er tilfeldig hvor kroppen fjerner det fra.
 6. Karbohydrater er kroppens favorittbrensel. Igjen, en myte. Selv om karbohydrater er lett for kroppen å bruke som energi ( karbohydrater brukes jo ikke til annet i kroppen), er fett den foretrukne "bensinen". 90% av av det du forbrenner i hvile kommer fra dette. Kroppen vil forbrenne det du gir den, og spiser du mye karbohydrater venner du kroppen til å fungere bra på det. Venner du deg derimot til å fungere best på fett vil du unytte energien fra fett bedre, og fettforbrenningen din blir optimal. 
 7.  Fettet du spiser blir til fett på kroppen. Faktisk er det ikke så lett for kroppen å lagre fett fra kosten, hvis du ikke spiser det sammen med karbohydrater, da går det kjempelett. Karbohydratene du spiser blir lett omdannet til fett i kroppen, og glukose er faktisk nødvendig for at fett skal bli lagret i fettcellene. Biokjemisk skjer dette ved at glukose blir omdannet til glyserol, som forbinder til seg 3 fettsyrer og bli triglyserid, et lipid, altså fett. Uten glyserol finnes fettsyrene som frie fettsyrer som kroppen kan forbrenne i mitokondriene i cellene.

2 kommentarer:

 1. veldig bra og oversiktelig artikkel, takk!Lurer på om det er likegyldig om det er langsomme eller raske karbohydrater som blir spist sammen med fett? Tenker på at jeg spiser eple og nøtter, havregryn med egg i, proteinbar etter trening osv.

  SvarSlett
 2. :)
  Det er ikke likegyldig nei, fordi det er insulinutskillelsen som påvirker fettlagringen. Raske karbohydrater fører til at blodsukkeret stiger raskt og gjør at insulin utskilt i store mengder. Med mye insulin i blodet er kroppen innstilt på "lagring", og vil putte både fett og sukker inn i cellene. Det vil derfor være best med langsomme karbohydrater (selv om alle karbohydrater fører til at insulin utskilles til slutt).

  SvarSlett