05.01.2010

De verste for kroppen din

1. SUKKER
Nummer 1 på listen er sukker. Sukker påfører kroppen utrolig stor metabolsk skade. Blodsukkerstigningen, den påfølgende insulinstigningen, insulinreseptor skaden som kan lede til insulinresistens, insulinresistens kan lede til diabetes, kreft og hjertesykdommer...listen er lang. Sukker er rett ut en dårlig ting. Mye sirkulerende glukose i blodet skader også blodårene og arteriene og øker sannsynligheten for hjerteinfarkt og blodpropper. Sukker er den tingen du helst bør unngå for å forbedre helsen- uten tvil. Dette betyr ikke at du aldri kan ha en sjokolade eller et kakestykke, men sukker i kostholdet bør være en "treat" av og til, ikke en naturlig del av det daglige. .
2. TRANSFETT

Transfett er et menneskeskapt fett som skulle erstatte mettet fett, men siden de er så unatulige og annerledes enn kroppens egne fettsyrer har kroppen vanskelig for å omsette dem. Transfett skader cellemembranene og gjør de mindre bevegelige, slik at de har vanskeligere for å slippe inn og ut viktige næringsstoffer. De skader også arteriene og fører lettere til overvekt. Småkaker, kjeks, kaker, muffins, pommes frittes og chips er matvarer med transfett. Ofte står transfett oppført som "hydrogenert" eller "delvis hydrogenert fett", så ikke la deg lure.
3. KORNPRODUKTER

Neste er prosesserte karbohydrater, som er kornbaserte produkter. Matvarer som brød, kornblandinger, pasta og ris ses på som sunne fordi de har lite fett og mye komplekse karbohydraterr. Uheldigvis er ikke dette tilfelle. De inneholder mye karbohydrater, og er ikke prosessert optimalt. Korn inneholder antibeitestoffer som hindrer næringsopptaket i tarmen, lektiner som kan skape antiimmune sykdommer, og fytater som binder seg til mineraler i kroppen, slik at vi kan få vitamin og mineralmangler. Phytic acid drar med seg kalsium, magnesium, zinc og jern ut av kroppen, slik at eg kan få mangler selv om man "lever sunt". Det er det samme for fullkorn, ikke bare den hvite loffen. Brød og korn er ny kost evolusjonært sett, og de fleste er ikke tilpasset en så stor mengde korn i kosten. Flere er nok glutenintolerante uten å vite det, da det går an å være intolerant i flere ulike grader. Alikevel er det ikke bra å utsette kroppen for noe den reagerer litt på. Det stresser immunforsvaret, og svekker kroppen på lang sikt. Kroppen bryter ned alle karbohydrater til glukose, slik at blodsukkeret stiger, og kroppen skiller ut insulin. Insulin putter glukosen inn i fettcellene, og blir lagret der som nytt fett. Korn er også rike på omega-6- fettsyrer, noe som gir for mye omega 6 i forhold til omega 3- og som gir flere inflammasjoner i kroppen.

GJØr DEG SELV EN STOR TJENESTE

Fjern sukker, korn og transfett fra kostholdet ditt. Å kutte ut korn fra kosten trenger ikke bli så komplisert. Det er ingenting i veien for å spise "middag" til frokost, og mat du pleier å se på som "lunsj" kan også smake godt om morgenen. Det er din egen regel at frokost trenger å være brødskive hver dag.

Egg, bacon, makrell i tomat, tunfisk, skinke, ost, avokado, nøtter, cottage cheese, yoghurt, rester fra middagen igår, omelett..pleier, men trenger ikke spises på skive?


Pass også på å redusere inntake av flerumettede oljer med høye omega-6 nivåer. Disse har "immunosuppressive" effekter, og fører til innflammasjoner i kroppen. Hold deg til steinalderkost, det vi er ment for å spise. Hvis du respekterer dine evolusjonære røtter, og fokuserer på en mer "primitiv" kost, vil du ikke ha noe problem med å føle deg energisk, bygge muskler, miste kroppsfett og holde deg sunn. Primitiv kost vil si kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, nøtter, spiret, noe frukt, animalsk fett, oljer (olivenolje, kokosolje, palmeolje). Altså det som er rent og naturlig. Få nok søvn og hvile og du vil være på topp hele dagen! :)

Solveig:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar