11.01.2010

Grunner til å unngå kornprodukter


Kornprodukter er en stor del av det moderne kostholdet. Dette kan være en av grunnene til alle livsstilssykdommene som befolkningen sliter med. 


Korn er ikke bra for fordøyelsen
En god fordøyelse er kritisk for helsen din. Hvis du ikke kan absorbere næringsstoffer fra maten du spiser vil kroppen din få vitamin og mineralmangler og du vil bli mer utsatt for sykdom. Korn irriterer for eksempel tarmveggene og tar også med seg viktige stoffer ut på sin vei gjennom systemet. Korn er assosiert med en sykdomstilstand kalt lekk tarm syndrom. Når korn spises kan må partikler lekke gjennom tarmveggene og skape en immunrespons. Når immunsystemet konstant blir bombandert med slike små irritasjoner kan det ikke kjempe mot de virkelige farene som bakterier og virus.


Du er trolig gluten-intolerant uten å vite om det. 
Lektiner som finnes i korn er ikke bra. De binder seg til insulinreseptorer, angriper innsiden på tarmveggene og kan føre til leptin-resistens.Gluten kan være enda verre. Gluten, som finnes i hvete og rug består av proteinene giladin og gluteninMange flere er glutenintolerante uten å vite om det. Nyere forskning viser at ca 1 % av befolkningen har cøliaki, en autoimmun sykdom relatert til inntaket av produkter med gluten, som hvete og andre kornarter; har de estimert at nærmere 30-40 % av befolkningen har gluten-intoleranse av en grad. Dette kan være grunnen til at flere er ofte syke uten å vite hvorfor, ha tarmrelaterte plager, luft i magen, oppblåsthet, diare osv. Glutenintoleranse er også sett i sammenheng med autisme og atferdsproblemer, ADHD og kroniske autoimmune sykdommer. De vil isåfall teste positiv for anti-gliadin IgA i tarmen.

Korn gir inflammasjoner.
På grunn av det høye innholdet av stivelse er kornprodukter mat som skaper innflammasjoner i kroppen. Jo mer raffinert produktet er, jo mer skade gjør det. For eksempel er hvitt mel mer innflammatorieskapende enn grovt mel, men dette er igjen mer en andre matvarer som grønnsaker og fett. Kronisk innflammasjon er linket til en rekke nedbrytende moderne sykdommer som artiritt, allergier, astma, hjerte og kar sykdommer, bentap, psykisk ubalanse og til og med kreft.

Korn er relativt nye matvarer, evolusjonært sett.
Selv om korn er en tradisjonell matvare, er de nye i evolusjonær forstand. Før menneskene fant opp jordbruket og startet å dyrke korn og male mel spsite de kun naturlig mat. De jaktet på ville dyr. Fisket vill fisk rik på sunne fettstoffer og proteiner, og samlet nøtter, planter og frø. Menneskene levde slik fra ca 47 000 år siden til jordbruket ble oppfunnet ca 10-12 000 år siden. Så korn har ikke vært en del av kostholdet til den bedre delen av menneskets eksistens. Hva har skjedd etter korn ble introdusert? Jo en rekke nye sykdommer har oppstått. Korn kan ikke ta hele skylden for dette, men idag er korn en så stor del av det moderne kostholdet at den har en enorm negativ påvirkning på oss. i


Korn er ikke bra for leddene dine.
Siden de skaper betennelse og innflammasjoner i kroppen- er til og med fullkorn linket til leddsmerter og artiritt. Aminosyreoppbyggingen (aminosyrer er de byggesteinene proteiner er satt sammen av) i korn er veldig lik den som finnes i ditt eget bløtvev i leddene dine. Siden dette vevet og korn er kjemisk like har kroppen vanskelig for å differensiere mellom de to. Så nå immunforsvaret ditt blir plaget av innflammasjoner forårsaket av korn og begynner å angripe korn på samme måte som en ukjent fare, vil immunforsvaret også begynne å angripe bløtvevet i leddene dine. Dette fører til smerte, autoimmune sykdommer som artiritt, og mer innflammasjon.


Korn hindrer absorpsjonen av mineraler.
Korn som ikke blir behandlet riktig før de spises kan hindre absorpsjonen av vitaminer og mineraler. Korn inneholder substanser som "phytic acid" ( fytater) som binder seg til mineralene og hindrer dem i å bli tatt opp i kroppen. Så selv om kostholdet ditt er rikt på mineraler som kalsium, magnesium, jern og andre vitale mikronæringsstoffer kan de gå rett gjennom fordøyelsen uten å bli tatt opp på grunn av kornproduktene du spiser.

Korn er ikke bra for tennene dine 
På grunn av det høye inneholdet av fytater i korn er de linket til dårlig tannhelse. Med høye nivåer av mineralblokkerende fytater koblet med lav mineral-absorbsjon og massevis av stivelse og sukker som bakterier elsker og lever av, bidrar korn til at tannproblemer.

Korn er ikke bra for huden din heller.
Korn har et veldig stort innhold av karbohydrater, og selv om noen karbohydrater er komplekse blir de alikevel brutt ned til mindre sukkerkomponenter når de blir fordøyd. Disse sukkerene instruerer kroppen til å produsere mer insulin og  " insulin-like growth factor (IFG-1)". Forhøyede insulinnivåer fører til en kaskadereaksjon med utskillekse av hormoner som aktiverer de sebum-produserende kjærtlene i huden, slik at de produserer mer olje. Dette kan gi kviser, akne og tette hudporer.

Korn inneholder alt for mye karbohydrater
Dette fører til en stor kronisk utskillelse av insulin som kan føre til insulinresistens, diabetes, hjerteogkarsykdommer, overvekt og fedme.


Finnes det en grunn til at noen bør spise kornprodukter? Nei. Mister vi noe livsviktig hvis vi ikke spiser dem? Nei. Er de nødvendige for folk som har tilgang på kjøtt, fisk, egg, fettkilder, grønnsaker og frukt?
Svaret er igjen, nei. Vi trenger ikke korn for å overleve, og de skaper flere problemer for oss enn vi skulle tro.

3 kommentarer:

 1. Fin lesing for ei som har sakte men sikkert funnet ut at hun ikke tåler noen korntyper :)
  Tusen takk.

  SvarSlett
 2. REVERSERE LEKK TARM SYNDROMET
  - Super S er en trygg måte å rense tarmen på uten å skade slimhinnen og den gode tarmfloraen.
  http://www.universalbiology.com/wordpress/?page_id=3&category=9

  SvarSlett
 3. Flott skrevet. Og veldig sant. La oss spise det vi er genetisk programmert til å spise. For himmelens skyld :)

  SvarSlett