15.01.2010

Reparer immunforsvaret ditt– Hvis du ikke har tid til å ta vare på kroppen din nå, må du ta deg tid til å være syk.

Noen går rundt og er kontinuerlig småsyke. En forkjølelse her, litt slim i halsen der, influensa og hoste, og det er nesten så de er blitt vant til det. De er syke selv om de trener, spiser sunt og gjør ting som skulle tilsi at de burde være friske. Mange aksepterer dette som en vanlig del av det å være levende, en vanlig del av vinteren, kulden. Men er det egentlig det? Er sykdom en normal del av det å være menneske? Jeg tror ikke det, så her er tips til hvordan du kan få immunsystemet ditt tilbake til normalen og ha en snufsefri vår.
Det første som må gjøres er å slutte å skade ditt eget immunforsvar med ting du gjør i hverdagen.

KUTT UT:


Søte fristelser:
Ja, du kommer ikke utenom. Du bør kutte ut søtsakene hvis du vil holde deg frisk. Snop, sjokolade, kaker, kjeks, brus… Det vil ikke være plass til slike ting dersom du vil ha et sterkt immunforsvar. Hvorfor? Sukker og prosesserte karbohydrater gir en kraftig økning i blodsukkernivået ditt, som igjen gir en kraftig økning i insulinnivået ditt, som igjen hemmer immunforsvaret ditt. Hvis du hele tiden bombarderer kroppen din med sukker, gir du den ikke sjansen til å reparere deg. Studier viser at immunforsvaret blir signifikant svekket etter inntak av sukker (75 gram). En 100 grams porsjon med sukker reduserer kapasiteten til de hvite blodcellene som bekjemper bakterier. Dette hemmer motstandskraften opp til fem timer etterpå. Bytt ut høykarbohydratsmatvarer laget av prosessert korn og sukker med mer grønnsaker og animalske matvarer i stedet.
Fylla:
Ingen gledelig nyhet, men er du mye syk kan det være verdt å se på alkoholinntaket ditt. Det er nemlig slik at alkoholen i øl, vin og sprit svekker immunforsvaret – hvis du inntar tre eller flere enheter vel og merke. Skaden øker proporsjonalt med antall drinker. Mengder store nok til å gi forgiftning er også store nok til å hemme immunforsvaret. Dette betyr ikke at du ikke kan drikke alkohol, men vil du bli helt frisk bør du nok ikke drikke deg drita hver helg.

Feil type mat og fett:
Det fantes en tid da vi spiste slik kroppene våre er laget for. Kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, nøtter og frø. Tre ulike naturlige fetttyper ble brukt og spist, mye enumettet og mettet fett, og en liten andel flerumettet fett. Så fikk noen forskere en dårlig idé og bestemte at mettet fett ikke var bra for oss (som er motbevist nå), og anbefalte folk å spise mer planteoljer og margarin. Uheldigvis svekker slike flerumettede fettsyrer (hovedsakelig omega 6) immunforsvaret. De skaper betennelsetilstander i kroppen og svekker de cellene som skal beskytte oss mot ukjente bakterier og virus. Bytt ut margarin, platemargariner, planteoljer, og mat som inneholder transfett – den absolutt verste fettypen av dem alle. Bruk i stedet smør og kokosolje og spis naturlig fett. Spis sunn naturlig uprosessert mat.

START REPRASJONEN AV KROPPEN
Bakteriene er dine venner:
Kjapp quiz: Hva finnes det mest av i kroppen din? Det er ikke celler, nei, selv om kroppen har omkring 10 trillioner (10 000 milliarder) av dem. Du har faktisk ca. 10 ganger så mange bakterier! Disse er lokalisert i tarmene dine, som hjelper med å fordøye maten og bryter ned de farlige stoffene vi inntar gjennom munnen. Hva skjer når du tar antibiotika (som mange gjør altfor ofte for altfor lite)? Som en analogi vil antibiotika være som å skyte en forkjølelse med en bazooka. Den dreper alt på sin vei, inkludert de gode og betydningsfulle bakteriene i fordøyelsen. Finn et godt probiotika-produkt slik at du får opp den naturlige gode bakteriebalansen. De vil bli dine hjelpsomme venner, kjempe mot inntrengere, så lenge du gir dem god næring. Og sukkeret som du ikke skulle spise? Sukker er yndlingsmaten til de onde dårlige bakteriene som fører til sykdommer.

Gå og legg deg:
Når du sover jobber kroppen med å reparere, sortere og fikse opp etter dagens strabadaser. Du trenger ca åtte timer søvn hver natt. Dette betyr at du må legge deg tidligere, eller ta power-naps i løpet av dagen. Søvn er kjempeviktig for helsen og motstandskraften din.


Få nok D-vitamin:
Dette vitaminet er veldig undervurdert, og jeg vil si det er et av det viktigste vitaminene for deg.
Gå ut og få sollys på huden, da danner kroppen vitaminet selv. Nå på vinteren er det ikke nok sol til at lagrene fylles, og da kan det faktisk være smart å ta litt (10 min) solarium regelmessig for å fylle opp nivåene i kroppen. Spis mat med D-vitamin som egg, laks og andre fete fiskesorter, smør. Mangel på D-vitamin har vist å svekke immunforsvaret og føre til flere sykdommer.

Ta vitaminer:

Ta et bredspektret vitamin og mineraltilskudd. Kostholdet til de fleste i dag gir ikke nok vitaminer og mineraler til at kroppen fungerer optimalt, det er synd å si det. Magnesium and sink er for eksempel to viktige mineraler de fleste ikke får nok av. C-vitamin kan styrke immunforsvaret og de andre vitaminene, som er essensielle mikronæringsstoffer, hjelper deg å holde deg frisk.

Slapp av:
Stress, og da kontinuerlig stress, enten det er fysisk eller psykisk stress, er en stor immunforsvardemper. Stresshormonene prioriteres i stedet for immuncellene, utskilles og har sin nedbrytende effekt på hele kroppen. Kortisolnivåene holdes opp av stress på skole, jobb, familie, følelsesmessig, tidspress og sene kvelder. Det er en grunn til at mange blir syke etter en travel periode. Stress ned, pust, slapp av, så skal du se du får immunforsvaret ditt opp igjen.

Bare du kan ta vare på deg selv:


Synes du kroppen krever mye for å holde immunsystemet i gang? Kutte ut sukker? Bare spise ren og naturlig mat? Ta vitaminer og sove? Vel, hvis du ikke har tid til å leve sunt og ta vare på kroppen din nå, må du ta deg tid til å være syk senere. Da kan det være mer alvorlige sykdommer, som kreft, immunsystemet ditt ikke klarer å stå imot. Moderne medisin gjør oss avhengige av piller og medisiner, når vi egentlig heller burde fokusere på forebygging og helse i hverdagen vår. Noen personer er aldri syke. De behandler kroppene sine bra og med de beste midlene tilgjengelig. De spiser næringsrik mat, trener riktig (nok men ikke for mye), sover, og de unngår et skadelig miljø. Gjør dette du også! Det betyr ikke at du aldri vil være syk, men bare at du ikke alltid vil være syk. Ta kontroll over din egen helse! Jeg ønsker deg en sykdomsfri vår!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar