19.02.2010

Insulinsensitivitet

Insulin er et lagringshormon. Det fungerer bra når det utskilles i korrekte mengder, selv i svært lave kvanta. Ved lave nivå hjelper insulin deg med å hemme proteinnedbryting i musklene, erstatte celler og plassere næringen inn i cellene. Men, når sukker, raske karbohydrater og stivelse er tilstede vil den raske insulinøkningen har dårlige konsekvenser. Insulin blir utskillt i store mengder for å fjerne glukosen fra blodet ditt- fort. Dersom du ikke trener konstant vil det å spise stivelsesrik mat og sukker gjøre deg fetere og fetere. Kroppen din klarer kun å lagre en viss mengde sukker i musklene og leveren. Når de lagrene er fulle, er den eneste plassen for sukkeret å gå inn i fettcellene. De har ubegrenset med plass, og omdanner sukkeret til fettsyrer.
Løsningen er å kontrollere insulinnivået. Få kroppen din vant til å bruke fett som energi ved å spise mer fett. Kutt ned på karbohydratene, for spiser du mye karbohydrater vil kroppen velge å først forbrenne dem som energi.

Måter å få insulinnivået under kontroll: 
1. Kutt ut sukker, korn og stivelse. Dette er de karbohydratkildene som skaper den mest dramatiske insulinresponsen. Erstatt kornprodukter med mer proteinrike matvarer, og grønnsaker.
2. Fiskeolje. Hvis du har misbrukt kroppen din med for mye karbohydrater for en lang stund kan det hende du har lav insulinsensitivitet- ja kanskje er du blitt insulinresistent. Det vil si at cellene dine er "døve" for insulin, derfor produseres det mer og mer, uten at cellene "hører" hva de skal gjøre. DHA i fiskeolje har vist å øke insulinsensitiviteten til cellene. Ta tilskudd.
3. Spis fett!. Fett påvirker ikke insulinutskillelsen. Fett senker også fordøyelsen, slik at du holder deg mett lengre, og moderer insulinresponsen på andre ting i måltidet.
4. Slutt med småspisning. Det er vanlig å anbefale småspising i løpet av dagen. Dette vil bare føre til at insulinnivået ditt er konstant oppe i løpet av dagen. Det betyr konstant press på bukspyttkjertelen og kontinuerlig fettlagring.
5. Tren. Insulin skilles ikke ut mens du trener. Hvorfor skulle kroppen ville lagre energi når du aktivt bruker den? Trening gjør også cellene dine mer insulinsensitive etterpå (som er bra!)

1 kommentar:

  1. Hei Solveig! :)
    Jeg var ute og forsket litt (les: googlet), og kom over bloggen din i søken etter å finne ut mer om insulinsensitivitet. Jeg har linket til deg på bloggen min for eventuelle lesere som lurer på det samme som jeg gjorde!
    Se om du godkjenner resultatet! http://sakuralise.blogspot.no/
    Vennlig hilsen,
    Lise

    SvarSlett