01.02.2010

LCHF (low carb high fat)

LCHF står for low carbohydrates high fat, og er blitt veldig populært i spesielt Sverige siden den svenske legen Annika Dahlqvist.

http://www.kostdoktorn.se/vetenskaphttp://www.kostdoktorn.se/wp-content/2008/01/lchf-5.pdf

Her er noen gode grunner til å basere kostholdet sitt på fett, proteiner og få karbohydrater fra grønnsaker, nøtter og frø:
 • Du kan spise masse deilig mat. Ekte møre biffer, kjøtt av alle slag, ekte smør, laks med hollandaisesaus, kylling i alle varianter, fete oster, rømme, sauser, bacon, egg, skinke, majonnes, kokosfett, nøtter, frø, grønnsaker,sjømat..
 • Du slipper å gå rundt sulten hele tiden, fordi du gir kroppen det den trenger, den regulerer da sultfølelsen slik den er ment til. Du vil ikke få blodsukkerfall, humørsvingninger og "lyst på noe.." konstant. 
 • Du vet du får i deg vitaminer og mineraler fordi du spiser naturlig ren mat.
 • Huden, håret, og kroppen generelt vi føles og se bedre ut.
 • Du vil ha mer energi, og ikke få den sløvheten du får etter en stor middag med mye karbohydrater (les. poteter). 
 • Du vi få et mer stabilt hormonnivå, humør, og nå din perfekte kroppsvekt.
 • Nevnte jeg økt sexlyst? sexhormonene dannes av foreløpere av kolesterol og fett, og naturlig mat gir deg alle vitaminene du trenger for at de kroppslige prosessene fungerer som de skal..
 • Når en spiser karbohydrater skiller bukspyttkjertelen ut insulin. Insulin får glukose, som er produktet etter karbohydratene brytes ned av enzymer i tarmen, til å bli absorbert raskt av cellene i kroppen. Glukose brukes som energi, og det som ikke brukes umiddelbart lagres til senere, som fett. Sukker gjør deg fet, ikke fett.
 • Når glukosenivået synker igjen, når insulin får det inn i cellene, synker det ofte til enda lavere enn det var. dette gjør deg sulten, og du får lyst på mer karbohydrater, rask energi, selv om du egentlig ikke trenger denne energien. Når en spiser mye karbohydrater har en veldig ofte behov for å spise kontinuerlig for å holde blodsukkeret oppe. Snacks mellom måltidene, såkalte mellommåltider. En går alltid rundt og er litt småsulten.

 • Ved å unngå raffinerte karbohydratkilder slipper du denne bølgedalen, både i glukosenivået og insulinnivået. Insulin er det hormonet som fører til at kroppen din lager og lagrer fett. Når du har tilpasset kroppen din et kosthold med mye fett og proteiner, og lite karbohydrater, vil du kunne bruke fett som din hovedkilde til energi, både det fettet du spiser og det du har på kroppen.Fettforbrenningen din øker når den er innstilt på å "gå på fett". 
 • Før du er helt tilpasset vil du derimot føle deg dårlig, ha lite energi og ikke på topp. Gi det derimot et par uker. Kroppen må få tid til å danne de enzymene som trengs for å fungere optimalt, og hele metabolismen skal jo skiftes om, til det bedre. 
 • En kalori er ikke en kalori. Hvis du helt ærlig tror at 100 kalorier fra appelsinjuice har samme effekten på kroppen som 100 kalorier fra et stykke biff, da er du veldig feilinformert. Essensielle aminosyrer finnes i proteinkilder, essensielle fettsyrer i naturlig fett, og det vil ikke bety det samme for musklene, blodårene, skjellettet om du heller lever av 2000 kalorier av frukt, enn fra fisk og egg for eksempel.
 • Det er litt dyrere å leve på sunn naturlig mat som er bra for deg og kroppen din, helt sant. Brød, pasta og ris er billig, og ferdigpizza likeså, men er det ikke verdt utgiften når du vet at du gjør en investering for deg, helsen din og resten av livet?! Bare du kan bestemme hvor mye helsen og levetiden din faktisk er verdt. 

  2 kommentarer:

  1. Hei:) Kunne jeg fått lov å kopiert dette til min blogg(kan godt refere til din blogg) Er enda i overgangsfasen til å få lagt om kostholdet mitt til lavkarbo.

   Hilsen Edel

   http://mersland.blogg.no

   SvarSlett