18.02.2010

A og B-mennesker

Morgenmennesker, også kjent som A-menneskene, liker å stå opp. De får energi av starten på en ny dag og har som regel ikke noe problem med å komme seg tidsnok til de forelesingene som starter før sola står opp.
Nattuglene, B-menneskene, derimot, foretrekker å legge seg sent om kvelden, og sove lenge om morgenen. Det er disse som må kjempe mot instinktet sitt og rette seg etter samfunnet og skolens system.
Forskere har påvist at rundt 10-15 prosent av befolkningen er A-mennesker, mens hele 15-25 prosent er B-mennesker. Resten av befolkningen er en lett blanding.

Den biologiske klokken styrer svært viktige deler av livet vårt som søvn, stoffskifte, sultfølelsen og liknende, og forskere har funnet ut at den er kodet inn i genene våre.
Klokken går raskere hos A-mennesker enn hos B-mennesker. A-mennesker har en naturlig døgnrytme som er kortere enn 24 timer, mens ekstreme B-mennesker kan ha en døgnrytme på over 40 timer.
Den indre «kroppsklokken» kontrollerer våkensove-syklusene ved å regulere for eksempel kroppstemperaturen og utskillelsen av hormoner som kortisol og melatonin.  Melatonin øker som regel rett før leggetid og synker etter du har stått opp om morgenen. Stresshormonet kortisol er størst rett før du våkner, og kroppstemperaturen er lavest midt på natten.

Hvordan du blir et morgenmenneske:
1.      Forandre holdningen din: Fortell deg selv at du både klarer og liker å stå opp tidlig.
2.      Stå opp til det samme tidspunktet hver morgen. Dette vil hjelpe å stille den «indre klokken».
3.      Sett vekkerklokken så langt fra sengen at du blir nødt til å reise deg for å skru den av. Motstå fristelsen til å bruke snooze-knappen på vekkerklokken.
4.      Få inn lys på soverommet med en gang du våkner.  Dette hjelper kroppen å senke melatonin-nivået, som gjør deg trett.
5.      Gjør dynen mindre fristende. Ha en ovn eller liknende som kan varme opp soverommet.
6.      Planlegg en god start på dagen for deg selv. Legg frem klær, pakk tingene dine og smør mat kvelden før.
7.      Gi deg selv en god grunn til å stå opp. Hør på god musikk, spis en sunn frokost, eller hva med å abonnere på en morgenavis?
8.      Tren om morgenen eller vær aktiv i løpet av dagen. Regelmessig trening hjelper både på søvnen, helsen og formen.
9.      Unngå alkohol, kaffe eller andre stimulerende midler etter kl.17. Dette kan forstyrre nattesøvnen.
10.   Få nok søvn. Du trenger ca åtte timer for å føle deg helt uthvilt.
11.   Legg deg tidligere og på ca det samme tidspunktet hver kveld. Søvnen du får før midtnatt sies å være den viktigste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar