19.03.2010

Fett og kolesterol- skjebner

Hva skjer med fettet og kolesterolet vi får i oss via maten?

Fett finnes i form av triglyserider i det meste av maten vi spiser. Et triglyserid er 3 fettsyrer festet til et annet molekyl kalt glyserol. Så når fett brytes ned ender vi opp med 3 frie fettsyrer av ulike lengder, og et glyserolmolekyl. Fettsyrene kan brytes ned videre til bruk som energi- produksjon av ATP, eller festet igjen på et nytt molekyl glyserol og lagres i cellene. Hvor mye fett som lagres avhenger av hvor mye sukker en spiser. Hvis en spiser mye karbohydrater med fett i et måltid, vil ikke bare karbohydratene lagres som fett, men triglyseridene også. Hvis fett spises sammen med lite karbohydrater vil fettet brukes til å generere ATP (energi), og ikke lagret på kroppen.
Forøyelse og nedbryting av næringsstoffer er en kontrollert prosess som danner energimolekylet ATP (Adenosine- tri- phosphat), og CO2 og O2 frigjøres også. Dette er grunnen til at kalorier er urelevante. Kalorier i en matvare ble bestemt med en forbrenningsreaksjon utenfor kropen, ikke en fordøyelsesprosess, og uten hormoner involvert. Insulin er det hormonet som styrer hvor de enkelte komponentene ender opp.Hva med kolesterolet vi spiser? hvor ender det opp?
Fordøyelsen av kolesterol er annerledes i den forstand at molekylet ikke brytes ned slik karbohydrater (til glukose), proteiner (til aminosyrer), fett, triglyserider( fettsyrer og glyserol); kolesterol finnes allerede i sin form. Kolesterol-molekylet blir kapslet inn av gallesyrepigmenter i tynntarmen og transportert til leveren. Der kan den brukes til forskjellige ting. Siden kolesterol er en slags fett-type, et såkalt sterol, kan det ikke transporteres i blodet uten en transportør. Dette er på grunn av at blodet inneholder mye vann, og vann og fett blandes ikke. Uten disse transport-molekylene ville kolesterolet bare klumpe seg samme og ville ikke kommet seg noen plass i kroppen. (Chylomikroner og VDLD transporterer fett, som også trenger transport). De molekylene som transporterer kolesterol er HDL, LDL og IDL. Totaltallet av alle disse er tallet for totalkolesterolet.
Som nevnt tidligere vil fett i mat enten bli brukt til produksjon av energi ATP eller lagret , men hva skjer med kolesterol? Enten blir det transportert ut av kroppen via endetarmen; eller det brukes til syntese av steroid-hormoner som østrogen, testosteron, progesteron, gallesyrer eller kortisol; det kan brukes til å skru av enzymet som danner kolesterol i kroppen HMG Co-A (feedback) ; det kan diffusere inn i kjernen til cellen og feste seg til DNA, RNA og skru av enzymer som lager kolesterol. Derfor er det slik at det er ikke farlig å spise kolesterolrik mat, kroppen nedregulerer bare sin egen produksjon.
Det er når en spiser karbohydrater og sukker at en vil få mer av det farlige kolesterolet, fordi glukos skrur på enzymene som danner kolesterol, selv om kroppen har nok. 
Sukker øker kolesterolet, ikke fett, heller ikke det mettede. 

1 kommentar:

  1. Og ikke for å glemme at det LDL proteinet som bygges når kroppen trigges av karbo er et lite og kompakt protein, i motsetning til det mer store og "fluffy" LDL som blir resultatet av en fett-trigget kropp.

    SvarSlett