Fiks hjernen din!
- Mat påvirker hjernen som en kjemisk forbindelse i medisin og pille.
- Kostholdet, trening og søvn har potensialet til å forandre hjernehelsen og din mentale funksjon.
- Et riktig kosthold øke din kognitive evner (hjernekapasiteten), beskytter hjernen fra skade og motvirker aldring.
- Forskning har vist de siste 5 årene at et kosthold med mye omega-3, flavonoider, B-vitaminer, antioksidanter og magnesium, er viktig for hjernen og hukommelsen.
- Hjernen utsettes for oksidativ skade- som rust.
- Fordi hjernen bruker så mye energi (tanker, hukommelse, styrer jo alle kroppslige prosesser); dette krever mange oksiderende (rustende) kjemikaler.
- Hjernevev inneholder mye materiale som går an å oksidere, spesielt fett-membranen som er rundt nervecellene (myelin).
Forsker i nevrokjemi og hjernekapasitet: Dr. Gomez-Pinilla anbefaler disse for hjernen:
- OMEGA- 3 FETTSYRER
- DHA, en omega-3 fettsyre reduserer oksidativt stress, øker synaptisk platiditet, øker "fluidity", som gir rask tenkning, og øker læringskapasiteten. Omega- 3 finnes i hjernecellenes membraner.
- Mangel på omega 3- (DHA og EPA) er assosiert med depressjon, bipolar lidelse, ADGD, dement, dysleksi, Alzheimers, hudproblemer, kreft.
- Barn som tok omega 3 gjorde det bedre på skolen i lesing, staving og oppførsel, i kontrollerte studier.
- Gode kilder er: LAKS, Fiskeoljekapsler, Tran, Makrell, Sild, Linfrø
- FOLSYRE- VITAMIN B12
- Essensiell for hjernefunksjon.
- B12-vitaminet er blant annet nødvendig når cellene skal dele seg. De røde blodlegemene hører til de cellene som deler seg ofte, og mangel på B12-vitamin gir da også blodmangel (anemi, og depressjoner.
- B12-vitamin er nødvendig for nervenes nydannelse, og er derfor nødvendig for reparasjon i hjernen.
- Mangel på B12 kan gi for brain function. Deficiency can lead to depression & cognitive impairment.
- Vitamin B12 finnes i lever, oksekjøtt, svinekjøtt, fisk, torskerogn, egg, melk og ost. Vitaminet finnes ikke i grønnsaker og planter, bare i de smådyr og bakterier som lever på grønnsakene. Derfor kan vegetarianere lett få mangel på dette vitaminet.
- BÆR- ANTIOKSIDANTER
- Kraftfulle antioksianter har vist å redusere oksidativ hjerneskade og øke læringsevnen.
- Polyfenoler i bær og grønnsaker med sterke farger har positive effekter på hippocampus- den delen av hjernen som har med lagring av minner- og som blir mest skadet av Alzheimers.
- Kilder er: Blåbær, solbær, jordbær, bringebær,brokkoli, spinat, grønnkål, grønn te, mørk sjokolade, rødvin- druejus
- UNNGÅ RASKE KARBOHYDRATER OG TRANSFETT
- Junkfood med mye karbohydrater, salt og transfett, har en negativ effekt på hjernens synapser og spesielle molekyler i hjenen relatert til hukommelsen.
- Raske karbohydrater får blodsukkeret til å stige, og mye insulin utskilles. Denne blodsukkersvingningen påvirker hjernekjemien, negativt!, både på kortsikt og langsikt.
- Mindre porsjoner med rett mat er bedre for hjernemolekyler som BDNF, (brain-derived neurotrophic factor) som fungerer med å holde eksisterende nerveceller i live., og vokse nye.
- TREN OG FÅ NOK SØVN
- Når vi sover reparer hjernen seg selv.
- Trening øker evnen til læring, hjernekapasiteten og hukommelsen.
- Trening motvirker kognitiv nedgang ved alderen, og fasiliterer oppbygging etter skade. E
- Trening ga økt vekst av nye hjerneceller i dyreforsøk
- Trening øker blod-nivåene av et molekyl kalt IGF-1 (insulin-like growth factor). Dette stoffet øker blodflyten i hjernen, som gjør at ting skjer raskere og celler fungerer bedre. Mer oksygen til hjernecellene.
- Trening motvirker aldring av hjernen. Spesielt hippocampus, som er der nye minner dannes, blir påvirket av IGF-1.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar