02.03.2010

Pistasj kan senke risiko for kreft


Pistasj-nøtter kan redusere risikoen for lungekreft. 
Nyere forskning viser at et kosthold med en daglig dose pistasjnøtter kan være med på å redusere risikoen for kreftm spesielt lungekreft. Vitamin E gir en form for beskyttelse mot enkelte krefttyper, og høyere inntak av gamma-tocopherol, som er en for for vitamin D, er det som gjør at nøttene beskytter mot kreft.Pistasj-nøtter er en god kilde til gamma-tocopherol, men det er ikke bare pistasj som inneholder det, andre nøtter og matvarer også. Mandler, paranøtter, valnøtter og macadamianøtter. Så varier! Det viktigste var i følge forskerne å få en daglig dose gamma-tocophero. Dette var ca 30 nøtter.Pistasjnøtter har en beskyttende effekt også på hjertet, og øker andelen HDL- kolesterol (det såkalt gode kolesterolet). Pistasjenøtter er bra for nervene, og er en god kilde til kalium - som er viktig for nervesystemet og musklene. De bidrar også til å regulere hjerterytmen og væskebalanse.

 

Næringstabell: Pistasjnøtter

Næringsinnhold i 100 g spiselig matvare
Spiselig-del (55 %) Vann (2 g) Kj(2542) 
Kcal (615) 
Protein (17,9 g) Karbohydrat(8,2g) Fett (55,4 g)
 
Spiser du en håndfull med nøtter om dagen, er dette et enkelt tiltak for et sunnere hjerte. Dessuten er det et ideelt og sunt alternativ til potetgull og sjokolade.  En håndfull (ca. 50 gram) med nøtter om dagen gir et sunnere hjerte og er rene helsekosten sammenlignet med annen snacks. Fettet i nøttene er av det gode slaget. En- og flerumettet fett er godt for hjertet og beskytter mot kreft, styrker immunforsvaret og øker konsentrasjonsevnen. Nøttene er rike på enumettet fett som oleic acid,  B- vitaminer, fytokjemikalier, vitamin E, og mineraler som: kalsium, magnesium, kobber, kalium, jern, sink og selen.


1 kommentar:

  1. Dette var kjekt å vite, neste gang jeg kjøper is får jeg vel ta pistasj is, siden det er så godt!

    SvarSlett