10.03.2010

VITAMIN A

Vitaminer er en gruppe livsviktige næringsstoffer. "Vita" betyr liv, og "amin" er et kjemisk navn på et stoff som man opprinnelig trodde fantes i alle vitaminer.Vi kan dele vitaminene inn i fettløselige og vannløselige:
- De fettløselige vitaminene er A, D, E og K.
- De vannløselige vitaminene er B-vitaminer som omfatter tiamin, riboflavin, niacin, B6 , B 12, pantotensyre og folsyre. I tillegg er vitamin C, også kalt askorbinsyre, et vannløselig vitamin.

Vitamin A var det første fettløselige vitaminet som ble dokumentert. Det er et vitamin som har vist positive effekter på syns, immunforsvaret, utvikling av celler hud og bein, og reproduksjon. Det referes ofte til retinol eller retinal, og dette skyldes at hovedfunksjonen til vitamin A har med synet å gjøre. Vitamin A har en essensiell rolle i syntesen av Rhodopsin, et pigment som lagrer forbindelser av vitaminet i øyet. Nærmere bestemt i nervecellene (stavene) i retina. Rhodopsin virker ved å la stavene oppfatte lys i mørke tilstander. Mangel på vitamin A fører til flere tilstander med dårlig syn og sykdommer som har med øyet å gjøre.

Vitamin A støtter ikke bare synet. Det virker også med å beskytte huden og innsiden av for eksempel lunger, organer og urinblæren ved å opprettholde og styrke cellevekst og utvikling. Vitamin A hjelper også på den normale beindannelsen.

Andre ikke så kjente egenskaper er at vitamin A har anti-virale eller anti-infective egenskaper. Det hjelper i beskyttelsen av virusinfeksjoner og opprettholder et optimalt miljø for immunforsvaret. Det styrker kroppens forsvar mot sykdom. For eksempel har barn med meslinger, som også har mangel på vitamin A fare for å få en infeksjon som leder til blindhet.

Mangel på vitamin A kan komme fra et kosthold med lite fett (lav- fett-dietter), eller fra alkoholisme, meslinger eller cystic fibrosis. Det kan føre til tilstander som anemi, mindre beinvekst, tap av nattesyn eller vanlig syn, bein malformation, keratinisering, og mindre cellevekst. Risikoen for å få virusinfeksjoner øker også, slik at kroppen lettere får infeksjoner og respiratoriske virus.

For å opprettholde et høyt nok vitamin A-nivå bør en først å fremst ha fett i kostholdet. Fettløselige vitaminer trenger fett for å bli tatt opp riktig i kroppen. Mat med fett fra naturens side inneholder ofte vitamin A også, så genial er naturen!Mat med Beta-karoten kan også spises, men da må større mengder til. Dette er et såkalt provitamin og omdannes til vitamin A i kroppen. 

Rød paprika og brokkoli inneholder også en del beta-karoten, og
gode kilder til vitamin A er: 
Smør (meierismør)
Fiskeolje
Fet fisk som laks, kveite,makrell
Lever
Egg
Melk og melkeprodukter
Spinat

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar