30.04.2010

Få bedre søvn og fokus


Steinalderfolk sov godt om natten. Det tror jeg i allefall. De hadde ikke kunstig lys om kvelden og natten, ikke junkfood full av sukker og transfett. De trente, spiste naturlig mat og fikk masse sollys om dagen. Stresset de opplevde kom i 10-minuttsbolker med et truende dyr, istedet for 10-timers stress på kontoret.
Det finnes massevis av fordeler med det moderne livet vi lever. Vi slipper unna mange kjedelige ting idag med vaskemaskin, bil, fly, ipod, internett og helsevesenet fikser oss raskt hvis vi blir syke. Men det finnes alikevel ting vi kan lære fra livet i steinalderen. Via kan for eksempel lære hvordan vi kan få en god natt søvn:

Vi trenger å lære på nytt å slå av sinnet og la det hvile i fred. Sannheten er at moderne søvnløshet ikke bare er vår feil, men snarere en konsekvens av det samfunnet vi lever i og vår manglende evne til å slå av eller fokusere. Kontoransatte blir avbrutt hvert tredje minutt, så i beste fall har vi en tre-minutters oppmerksomhet span, og 62% av oss er avhengige av e-post ( facebook-avhengige noen?! ;) ) En fersk studie ved University of California beregnet at vi blir bombardert med 34 gigabyte med informasjon om dagen, inkludert om lag 100 000 ord.

Vi trenger å lære oss å gjenvinne fokus, roe sinnet gjennom å fokusere på én ting av gangen, og dette vil gi oss pause og bedre litt søvn. Vi blir avbrutt så ofte av våre laptoper, iPhone og den konstante skravlingen på internett gjør det vanskelig å komme tilbake til oppgaven vi holdt på med. Det er velkjent det tar ca 10-15 minutter å komme tilbake til noe som etter en blir avbrudd. Hvis vi kunne lære å fokusere på en oppgave om gangen alt ville være bedre. Når vi spiser mat, arbeider, er med venner og familie, for å nevne noen.

Trening - både fysisk og psykisk trening kan hjelpe deg å finne igjen fokus. Tenk på den rolige sinnstilstanden du har etter en løpetur?

Begrens tiden brukt på Internett- sjekk e-post kun en gang i timen eller mindre. Prøv også å ikke ha for mange vinduer eller faner åpne samtidig som dette kan være distraherende og overveldende.

Slapp av - Korte smålurer (powernaps) er veldig bra, spesielt midt på ettermiddagen. Eller les en bok, mediter, hør på rolig musikk. skap et pustehull i hverdagen

Få masse dagslys. Steinaldermennesket brukte tiden sin utendørs, og fikk massevis av naturens egen energibooster- solen. Sollys er bedre enn Red bull for energi, og det er bedre enn lykkepiller mot depressjon. Selv om solen ikke alltid skinner er likevel frekvensen på lyset mer energigivende enn det falske lyset inne. Gå derfor ut om dagen. Gå en tur. Åpne persiennene. Skap naturlig D-vitamin når sollyset treffer huden din. 
Det er ikke før vi er godt uthvilt at vi merker hvordan forskjellige ting føles.


Ha en oppgaveliste - Dette vil hjelpe deg å vite hvor du står i løpet av dagen og gi en følelse av prestasjon når du har gjort alle tingene du hadde oppført. Gjør ting én om gangen.

Du har hørt det før, men prøv å etabler et vanlig sovemønster. Gå til sengs før midnatt- Stopp se på TV før til rett før du skal sove, les en bok eller et blad i stedet. Det lyse lyset og støyen fra en TV utløser adrenalin og kortisol utgivelse.Lyseksponering etter solnedgang hemmer melatonin produksjonen (som er dårlig). Det er også fordel at din kroppsklokke kjører på en 25 eller 26 timers dag, ellers er det vanskelig for folk å våkne om morgenen. Vi får for mye lys som vi ikke er ment til (etter solnedgang) og for lite lys når vi skal (i dag).

Kutt ut kaffe sent på ettermiddagen og ha din siste koffeinholdige drikke ved lunsjtider.

Sov i kjølige temperaturer. Jo kjøligere soverommet ditt er, desto bedre. Kalde temperaturer fremme dyp søvn. Skru ned varmen om natten eller åpne vinduet. Hensikten er å være litt på den kalde siden uten å bli ubehagelig.

Spis steinaldermat. Kjøtt, fisk, fugl, grønnsaker, frukt og nøtter. Det er det som var på huleboerens middagsmeny. Til tross for konvensjonelle visdommen; matvarer som korn, ris, belgfrukter, og raffinert sukker er ikke menneskemat og er absolutt ikke nødvendig for god helse. Steinalderkosthold kan beskytte deg mot kreft, diabetes, fedme, dårlig energi, dårlig tenner, dårlig syn, depresjon og schizofreni, og det kan være nøkkelen til optimal søvn. En god start er å fjerne raffinert sukker fra kosten din. Utallige ganger har folk rapportert bedre søvn etter fjerning av raffinert sukker.

Til tross for at kortisol er nødvendig i livreddende effekt, har det fått et dårlig rykte i dagens verden. Det er nå stresshormonet som ødelegger oss, fordi vårt moderne rovdyr er sjefer, rushtrafikken, eksamener, og tidsfrister. Våre kortisolnivåer kjører amok, som har vist seg å hemme sterkt dyp søvn. Det er hundre måter å redusere kortisol nivåer. Hva med meditasjon?  Noen eksperter sier at søvnkvaliteten din blir bare så god som kvaliteten på dagen.


Vår moderne livsstil har mange fordeler - lengre levetid på grunn av moderne medisin er en. Men det har ulemper også. Jeg tror det finnes moderne løsninger på moderne problemer. Kanskje de aldri gikk snowboard, men snowboard gjenskaper den lekende aktive livsstilen til våre forfedre. De mediterte kanskje aldri med holosync, men meditasjon kan redusere kortisolnivåer til deres nivå. Kanskje de aldri tok omega-3 tilskudd, men en fiskeolje kapsel avgir samme effekten som den sunne maten den gang.

Søvn er en viktig del og en av de store gledene ved livet for det inaktive sinnet. Ikke la moderne teknologi og samfunn plyndre deg for god hvile. Husk søvndeprivasjon var en gang brukt som tortur teknikk. Lær å fokusere og få god søvn igjen ... .

1 kommentar:

  1. Wow for en blogg! Sitter å forbereder meg til et foredrag som jeg skal ha, og da kom jeg over bloggen din! Imponert. Har selv en blogg med fokus på lchf, men ikke like faglig som din. Mer oppskrifter. Stå på videre!

    Line, www.lilalife.no

    SvarSlett