14.05.2010

Feil kostråd fra ernæringsmyndlighetene

Ny forskning viser at mettet fett ikke øker risiko for hjerte- og karsykdommer som tidligere antatt. Men i utkastet til de nye kostrådene anbefales fremdeles fettfattige kjøtt- og meieriprodukter.

Artikkel på forskning.no

Utdrag:
- Feil å gi råd om fettbegrensning
Göran Berglund er professor i indremedisin ved Lunds Universitet, og har forsket på hjerte- og karsykdommer i over 20 år.
Han mener ernæringsmyndighetene gjør galt i å gi råd om å begrense totalt inntak av fett og mettet fett i kosten. Det sier han blant annet ut fra forskningen som fritar det mettede fettet for mye skyld for slike hjertelidelser.
- Det finnes ikke vitenskapelig grunnlag for å gi råd om å begrense fettinntaket, sier han til forskning.no.
- Mat er kanskje det viktigste belønningssystemet vi mennesker har for oss selv, og hvis myndighetene skal gi råd som tar sikte på at folk skal endre maten de spiser til daglig – da må de også ha grunnlaget for det, sier han.
- Men hvis mettet fett, gjennom energirik mat kan føre til fedme, og dermed hjerte- og karsykdommer - er ikke det et godt argument for å kutte i mettet fett?
- Det at man ikke skal bør gå opp i vekt er riktig, men det er ikke sikkert at energitettheten i maten, som for eksempel mettet fett gir, er så farlig som man har antatt, sier Berglund.
- Blant annet holder metthetsfølelsen seg mye lenger når man spiser fettrik mat enn når man spiser mat med mye karbohydrater, sier han til forskning.no.
Kolesterol
At mat med mettet fett ikke nødvendigvis gjør deg fet, er i tråd med hva kostholdslege Fedon Alexander Lindberg mener.
Han mener det kanskje heller ikke er noen automatikk i at økt kolesterol, som man antar at mettet fett kan forårsake, nødvendigvis øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.
- Faktisk, på tross av en økning i kolesterol ved økt inntak av mettet fett, tyder enkelte studier på at økt meierifett faktisk fører til redusert risiko for hjerteinfarkt og hjertesykdom, sier Lindberg til forskning.no.
Det er dermed ikke så enkelt at bare fordi kolesterol og LDL kolesterol (low density lipoprotein) øker, får man mer hjertesykdom, mener han.
- Tvert imot viser stadig flere studier en klar sammenheng mellom økt blodsukker etter måltider, som er en konsekvens av økt inntak av karbohydrat i form av sukker og stivelse, såkalte høyglykemiske karbohydrater, og hjertesykdom, sier Lindberg til forskning.no.

Gåtefullt mettet fett
At mettet fett i seg selv ikke skulle være så skadelig for hjertet, er en kunnskap som forskerne bare de seneste årene har sett klarere og klarere i studier.
Men Rune Blomhoff mener det blir for sterkt å si at fagmiljøet og folk flest rett og slett lenge har misforstått mekanismene bak hva slikt fett gjør med kroppen.
- Men i store kontrollerte studier har man sett at effekten av å redusere totalt inntak av fett og matvarer med mettet fett har blitt mindre enn forventet. Dette er utrolig interessante funn, selv om vi ikke helt skjønner hvorfor, så vi får bare forske videre, sier han.

- Men det er viktig å påpeke at effektene er gode når du bytter det mettede fettet ut med flerumettet fett, som man finner for eksempel i fet fisk – at du ikke bytter det ut med for eksempel karbohydrater, sier Blomhoff til forskning.no. Han understreker at det ikke er ment at folk skal bli fanatiske når de forholder seg til kostrådene.
- De fleste klarer ikke å følge rådene 100 prosent, men en liten endring i riktig retning er bra. Det er gode og velmente råd, sier han til forskning.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar