03.05.2010

Mettet fett øker ikke risiko for hjertesykdom


Spis mindre mettet fett har vært budskapet fra regjeringen de siste 30 årene. Men mens folk da pliktskyldig har redusert andelen av sine daglige kalorier fra mettet fett siden 1970, har fedmeraten i løpet av den tiden blitt mer enn fordoblet, antall folk med diabetes blitt tredoblet, og hjertesykdom er fortsatt landets største morder. En flom av ny forskning, inkludert en metaanalyse av nesten to dusin studier, antyder en grunn til hvorfor dette er tilfelle: etterforskere kan ha valgt feil gjerningsmann. Karbohydrater, raffinerte og lettfordøyelige, som mange spiser i dag i stedet for fett, kan øke risikoen for fedme, diabetes og hjertesykdommer mye mer enn fett gjør. Det er det "motstanderne" av de offentlige anbefalingene har prøvd å sagt i årevis!

I mars ble det,  i American Journal of Clinical Nutrition, publisert en metaanalyse som kombinerer data fra flere studier, som sammenlignet det daglige matinntaket på nesten 350 000 mennesker mot risikoen for å utvikle hjerte-og karsykdommer over en periode på fem til 23 år. Analysen, overvåket av Ronald M. Krauss, direktør for aterosklerose forskning ved Children's Hospital Oakland Research Institute, fant ingen sammenheng mellom mengden mettet fett i kosten og risiko for hjertesykdommer.

Funnet strider mot den allmenne oppfatningen at mettet fett ikke er bra for hjertet fordi det øker total kolesterolnivåene. Denne ideen er " i stor grad basert på fremskrivninger, som ikke støttes av reelle data," sier Krauss. Et problem med den gamle logikken er at "total kolesterol egentlig ikke er en stor prediktor for risiko, sier Meir Stampfer, professor i ernæring og epidemiologi ved Harvard School of Public Health. Selv om mettet fett øker blodnivåene av "dårlig" LDL kolesterol, øker det også det "gode" HDL kolesterolet. I 2008 var Stampfer medforfatter av en studie i New England Journal of Medicine som har fulgt 322 moderat overvektige personer i to år da de praktiserte en av tre dietter: en lav-fett, kalori-diett basert på the American Heart Association' retningslinjer, en Middelhav - begrenset-kalori diett rik på grønnsaker og lite rødt kjøtt, og en lav-karbohydrat, nonrestricted-kaloriinntak. Selv om deltagerne på low-carb diett spiste mest mettet fett, endte de opp med den sunneste forholdet mellom HDL til LDL kolesterol og mistet dobbelt så mye vekt som sine lav-fett-spisende kolleger.

Stampfer's funn ikke bare antyder at mettet fett ikke er så ille, de tyder også på at karbohydrater kan gjøre det verre, og øke risikoen. I 1997 var han medforfatter i Journal of the American Medical Association i en studie som evaluerte 65 000 kvinner, og fant at de kvinnene som spiste mest lettfordøyelige og lett absorberbare karbohydrater, dvs. de med høyest glykemisk indeks-var 47 prosent mer sannsynligvis til å få type 2 diabetes, enn de med lavest gjennomsnittlig glykemisk indeks-score. (Mengden av fett kvinnene spiste påvirket ikke diabetes risiko.) Og en nederlandsk studie i 2007 av 15.000 kvinner, publisert i Journal of the American College of Cardiology, fant at kvinner som var overvektige og som spiste måltider med den høyeste gjennomsnittlige glykemisk belastningen, hadde en 79 prosent større sannsynlighet for å utvikle hjerte-karsykdom enn de overvektige kvinner i laveste andel. Disse trendene kan forklares delvis av jojo effekten som høyglykemiske karbohydrater har på blodsukker, som kan stimulere fett produksjonen og inflammasjon, øke total kaloriinntak og gi lavere insulinfølsomhet, sier David Ludwig, direktør for fedme programmet ved Children's Hospital Boston.
Noen enumettede og flerumettede fettsyrer, som finnes i fisk,avokado,nøtter og olivenolje, kan beskytte mot hjertesykdom. Men mettet fett kan i siste instans være nøytral i forhold til skadene som behandlede karbohydrater og sukker som finnes i korn, brød, pasta og kaker skaper i kroppen.

"Hvis du reduserer mettet fett og erstatte den med høy glykemisk indeks karbohydrater, kan du kan faktisk lage skade,« Ludwig hevder. Neste gang du spiser et stykke smurt toast, sier han, mener at "smør er faktisk mer sunn komponenten."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar