13.05.2010

Nøtter kan forhindre hjerteinfarkt


 En gjennomgang av 25 studier viser at å spise nøtter senker kolesterol å forhindre hjerteinfarkt (archive of Internal Medicine, 10 mai 2010). Så lite som 2,5 gram nøtter per dag senker total kolesterolet  5,1 prosent,  LDL (Det dårlige kolesterolet) med 7,4 prosent, og triglyserider  10,2 prosent. Det senker også nivåene av Lp (a), en genetisk komponent av kolesterol som øker risikoen for slag og hjerteinfarkt hos unge mennesker.  Jo mer nøtter en person spiser, jo lavere kolesterol har den. De med høyest nivå av det dårlige LDL kolesterolet hadde størst senking når de spiste nøtter, så det er ikke for sent å begynne nå.   
 En tidligere gjennomgang av fem store epidemiologiske studier og 11 kliniske studier viste at det å spise nøtter reduserer risikoen for hjerteinfarkt og slag  (Nutrition value, 8. mai 2001). Den største forbedringen
kom fra å spise en håndfull nøtter fem eller
flere ganger i uken. Å spise nøtter mer enn fem ganger
en uke kan dermed resultere i en 25-39 prosent reduksjon i hjerteinfarkt
risiko. Og så smaker det jo så godt med nøtter! Nøtter er en rik kilde til enumettede fettsyrer, vitaminer og mineraler.
Før det dårlige LDL kolesterolet kan danne plakk i arteriene, må  det
konverteres til oksidert LDL. LDL som er dannet av enumettet fett er svært motstandsdyktig mot oksidasjon, slik at det er mindre sannsynlig at dette LDL'et blir konvertert til å danne den typen som skader blodårene. De nøttene som var med i studiene var: mandler, paranøtter, cashewnøtter, hasselnøtter,
macadamia nøtter, pekannøtter, pistasjnøtter, valnøtter og peanøtter.
Ta en håndfull om dagen! Sett frem skåler så husker du på det :)




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar