15.05.2010

Sexspalten

Hvordan vet vi at kjemien mellom to personer stemmer? 
Blir vi styrt av biologi og kjemi i valget av sexpartner?

Seksuell tiltrekning skyldes blant annet en kjemisk mikstur av stoffer som dopamin, endorfiner, serotonin, testosteron, noradrenalin, oxycotin, phenylethylamin (PEA). Disse skaper en enorm følelse av euforia, lyst og nysgjerrighet, og skaper motivasjonen for å jakte på en mulig partner.

Det finnes et spesielt kjemikal i menns svette som forandrer både kvinners humør, tiltrekning, sexlyst og opphisselse. Androstadienon, dette mannlige kjemiske signalet, aktiverer hjernen og gir både psykologiske og fysiologiske effekter ved å forandrer en kvinnes oppførsel. Forskere ble overrasket da de fant ut at stoffet, som er et derivativ av testosteron, faktisk øker kvinners nivå av stresshormonet kortisol. Kortisol øker blodtrykket, hjerterytmen og pusten, og kvinner som sniffet androstadienon fikk økt nivå, ble mer opphisset og fikk økt sexlyst. Ting skjer også når vi ser hverandre nakne. Når to personer blir intime sammen, øker hjerterytmen og adrenalin utskilles i kroppen. Testosteronnivået stiger også, noe som øker sexlysten både hos menn og kvinner.
Kvinner blir også ubevisst og instinktivt tiltrukket til menn med et immunforsvar ulikt deres eget. Evolusjonær visdom sier at dette er en smart måte å sikre den beste kombinasjonen, sterkeste helsen og overlevelsesevne for avkommet. Evnen til å sniffe seg frem til en bra match er unik for kvinner, og gjør at barnet kan få en større variasjon immunstoffer (antistoffer). Forskjellen mellom kvinner og menn ligger i noen gener, kalt MCH (Major Histocompatibility Complex), som kontrollerer celler som lager proteiner som beskytter mot ukjente bakterier og virus. Disse proteinene stimulerer en kvinnes sexdrift og lyst. Forskere har identifisert flere kjemikalier og dufter som er assosiert med mannens immunsystem. Disse duftene, kalt fermoner, utskilles fra mannens hud. De luktene og duftene kvinner finner tiltrekkende kommer fra personer som biologisk passer dem best. Forskere har lenge debattert om mennesker bruker disse kjemiske signalene, fermonene, til å vise seksuell interesse. Problemet er at vi ikke kan lukte dem, så hvis vi gjør det, er det ubevisst.
Kroppen og hjernen utsettes for flere  kjemiske stoffer når en blir forelsket, og kan gjøre deg gal av kjærlighet. Det er de samme stoffene som gjør deg avhengig av ting som ulike rusmidler, mat, snop og trening. De første følelsene av kjærlighet trigges av et område i hjernen kalt Caudate nucleus, der det finnes flere nevrotransmittere som er sensitive til velværehormonet dopamin. Hjernen skiller ut masse dopamin som starter et skred av deilige følelser i kropp og sjel. Belønningssentrene i hjernen stimuleres også når en blir forelsket, spesielt områder som kontrollerer forventing og motivasjon til gjentagelse. Virkelighetsoppfatningen kan vris når hjernen er høy på disse kjærlighetskjemikaliene, og den utkårede ses i et særdeles positivt lys. Sunn fornuft og god dømmekraft kan mystisk forsvinne, og forelskede tyr til urasjonell oppførsel og tar ekstra store risikoer. Man klarer ikke tenke på annet enn den man er forelsket i, og får en avhengighetsfølelsen av at man konstant er rastløs og ha lyst på noe.
Kosehormonet oxytocin virker også som en nevrotransmittor i hjernen, og skaper en tilfredsstillende følelse av samhørighet med en partner. Kjærlighetshormonet blir det også kalt, og utskilles hos kvinner under kyssing, sex, fødsel og amming. Det er derfor med å skape en kontakt mellom mor og barn. Det er et naturlig kjemikal som driver mennesker til å ville gi, pleie og beskytte hverandre. Kvinner har syv ganger så mange reseptorer for oxytocin som menn, og dette forklarer kanskje litt av forskjellen mellom kjønnene. Sjokolade er noe de fleste kvinner bare må ha, og det inneholder faktisk en liten andel oxytocin.
Sæd som antidepressiva? Sæd gjør deg lykkelig. Det er konklusjonen til en gjeng forskere som studerte par der de enten brukte kondom eller ikke. De mener det er hormoner i sæd, som blir absorbert i kvinnenes vagina, som har potensial til å forbedre humøret. Sæd inneholder testosteron, østrogen, FSH, LH, prolactin, fruktose og prostangliner. Disse stoffene kan finnes i større konsentrasjoner i kvinners blod etter sex, noe som betyr at kroppen har tatt dem opp. Kvinnene som hadde sex uten kondom hadde mindre depresjoner enn de kvinnene som brukte beskyttelse eller ikke var seksuelt aktive. Forskerne sier sæd inneholder kraftfulle og potensielt avhengighetsskapende kjemikalier som forbedrer humøret.
Har vi funnet naturens lykkepille?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar