04.05.2010

Stress gjør deg syk og fet


Et flott kosthold og flittig treningsprogram er aldri bortkastet innsats, men kronisk høye stressnivå kan sette en alvorlig demper på fordelene du bør få fra din friske bestrebelser.

La oss undersøke stress som sabotør i livet ditt.
Alle vet at en moderat mengde med stress er bra - og naturlig. I møte med fare vil den fysiologiske "fight or flight" stressresponsen bli avgjørende for vår selvoppholdelsesdrift.  Adrenalin og noradrenalin flyter i blodet, utskillelsen av adrenokortikotropisk hormon, og denne krisen skrur av immunsystemet. Vi merker det; svette i hendene, muskelspenninger og forsterket luktesans og hørsel, den plutselige økningen i hjertefrekvens. Alle disse hjalp våre ur-selv å bli klar til å enten angripe  eller løpe som pokker-å komme vekk fra det truende dyret. Dagens moderne "rovdyr" er mer sannsynlig en passiv-aggressiv medarbeider, kranglete kone, søster eller bror, daglig rushtrafikk, eller overhengende hauger med regninger i hjørnet, og plutselig er ikke fight or flight instinktet så relevant eller særlig hjelpsom lengre.

Stress idag er oftere en kronisk lavvarig tilstand enn det den pleide å være. Lave nivåer av stress dag etter dag fungerer som en lumsk sabotør av helsen din.
Den stadige utskillelsen av kortisol, stjernen av det hormonelle showet, fører til slutt til store funksjoner i kroppen blir stengt ned eller brukt på et lavt nivå - immun funksjon, fordøyelse, endokrine funksjon osv. Blir du oftere syk når du er under mye stress? Det er sannsynlig. Lurer du på hvorfor så mange mennesker har fordøyelsesproblemer i dette landet (i tillegg til utbredelsen av fedme)? Noen gang hørt om adrenal utmattelse? Stress er nesten alltid en - om ikke den - viktigste faktoren. Og listen fortsetter og fortsetter. Et kronisk høyt nivå av kortisol og andre stresshormoner påvirker hjernen, hukommelsen (Hvor er de dumme bilnøklene?!) Samt balansen mellom dopamin og serotonin forstyrres, som er essensiell for den psykiske velværen.

Ja, ja, kan du si. Hva er forbindelsen med kroppsvekten? Hovedpoenget er dette: forskning har vist at stress kan bidra til oppbyggingen av kroppsfett som følge av hvordan stress påvirker hormonell utskillelse og dens fysiologiske konsekvenser. Kortisol utløser et økt tilstrømning av glukose fra vev (inkludert å bryte ned muskelvev for å lage glukose). Som svar på veksten i blodglukose kommer økningen i insulin. Du vet drillen. Gjør du dette om igjen og om igjen, dag etter dag; hva har du da? Insulinresistens tilslutt.

I mellomtiden signaliserer kortisol kroppen til å lagre fett. (Kroppen tror den trenger det likevel.) Nærmere bestemt styrer kroppen fettlagringen til magen, rundt organene, der det er flere reseptorer for kortisol og større tilførsel av blod. Mye forskning har blitt gjort på dette de siste årene fremheve bidraget fra stress til abdominal fett spesielt. Og tror ikke at du slipper unna hvis du tilfeldigvis er tynn og slank. En studie av Yale University har sett på hvordan tynne kvinner også utviklet abdominalt fett i forbindelse med stress. En individuell respons på stress, ikke bare "kroppsfasong" spiller en betydelig rolle. Kvinner i studien som reagerte mer alvorlig på tildelte stressfaktorer hadde mer fett. Trenden oppfordret forskere til å foreslå at det i kvinners tilfelle "er det mulig at stress kan påvirke kroppens form mer enn for menn." Så, hvor er herrene i alt dette?  Yale Forskerne tror det trolig gjelder for menn, men at det fungerer innenfor menns tendens til å akkumulere fett rundt magen likevel i motsetning til rundt hoftene, som mange kvinner gjør.

I siste instans kan overflødig stress og tilhørende kortisolnivåer angripe oss alle, men vi alle har en rekke alternativer for å kontrollere effekten. Som forskere noterte, "røyking, alkohol og mangel på mosjon bidrar til større abdominalt fett." Legg til disse andre livsstilsfaktorer som kosthold, søvn (varighet og kvalitet) samt stress behandling, og du har masse å jobbe med. Stress i seg selv gjør ikke en person fett. Kronisk stress, sammen med dårlig kosthold og livsstil, vil komme tilbake å bite deg i baken - eller magen, skal vi si.

Innfør en "Stress -fri  sone". Trenger du forslag? Velg en livsstil som støtter og hjelper deg mot en hormonell balanse. Spis lav karbokost, høy fett, moderat protein, mye antioksidanter, og trening ifølge steinaldermodellen (overtrening hever faktisk kortisol dramatisk), og få rikelig med søvn. Ta omega-3 tilskudd for å motvirke betennelse og andre skader relatert til stress. Finn metoder for å redusere stress og praksiser det som fungerer for deg. Eksperter anbefaler spesielt å tilbringe tid i rolige naturlige omgivelser. Gå tur. Eksperimenter med meditasjon og yoga. Slapp av. Ikke stress. 

3 kommentarer:

 1. Hva med oss som ikke produserer kortisol(binyrebarksvikt), kan du noe om det ?

  SvarSlett
 2. Nei dessverre har jeg ingen kunnskap om den tilstanden..Hvordan behandles det? Må du gå på medisiner?

  Men jeg vil anbefale deg å unngå stress alikevel, for de negative effektene av stress omfatter mer enn bare kortisol.
  :)

  SvarSlett
 3. Veldig bra bloggpost og også blogg :) Gleder meg til å følge deg!

  SvarSlett