21.05.2010

Ta en multivitamin for humøret


Ny forskning: Multivitaminer kan gi ekstra piff for ellers sunn ungdom
(ScienceDaily (20. mai 2010) -
Multivitamins Can Add Sparkle for Healthy Young People)


Effektene av multivitaminer er oftest undersøkt hos eldre. Så dette er en av svært få studier gjort på friske grupper av ikke-eldre voksne for å vurdere forholdet mellom kosttilskudd med vitaminer / mineraler og psykologisk funksjon. 
Denne studien viser hvordan et multivitamin- og mineraltilskudd forbedrer både humøret og mental ytelse,  samtidig som det reduserer stress, mental tretthet og utmattelse hos friske menn.
 
Forskning på et vitamin-og mineraltilskudd ble gjort av akademikere ved Northumbria University.
I en randomisert, dobbelt-blind og placebo-kontrollert studie ble 215 menn i heltidsarbeid i aldersgruppen mellom 30 og 55 gitt enten en multivitamintablett eller placebo i en periode på 33 dager.

De to gruppene ble testet i begynnelsen av studien, og til slutt på markører som:  humør, stress og helse, via spørreskjemaer og med fysiske og mentale oppgaver ( hoderegning (telle baklengs i 3 sek, eller 7s fra et tilfeldig tall). Det som ble testet var et multivitamin B-kompleks, vitamin C og et mineralprodukt .Før behandling var det ingen signifikante forskjeller mellom placebo og multi-vitamin/minerals grupper i ytelse eller rangeringer for noen av studien utfall. Men etter 33 dager med tilskudd av multivitamin rapporterte denne gruppen signifikant bedre score av generell mental helse, redusert stress og en sterk trend mot en generell forbedring i humøret.

Virkningene av multivitaminer er oftest undersøkt hos eldre, og svært få studier har vurdert forholdet mellom kosttilskudd med vitaminer / mineraler og psykologisk funksjon hos friske grupper av ikke-eldre voksne.
"Samlet sett tyder disse resultatene på at en bedre ernæringsmessig status, med kosttilskudd om nødvendig, kan være gunstig for menn i den generelle befolkningen som helhet, sa Northumbria University's Professor David Kennedy, som ledet studien.

"Forutsetningen var at mennene som ble testet hadde en typisk ernæringsmessig status. Imidlertid er det faktum at det er mulig å kunne bedre humøret,  psykisk helse og styrke, og aspekter av oppgaveløsning ved et enkelt kosttilskudd med B-vitaminer, vitamin C og mineraler at anbefalinger til befolkningen bør forandres. Vi vet at optimal funksjon av sentralnervesystemet er avhengig av et bredt spekter av mikronæringsstoffer, og det er et vell av bevis fra epidemiologiske studier som klart tyder på en sammenheng mellom mikronæringsstoffer og psykologiske funksjon.  Vitamin C for eksempel er hjernens mest utbredte antioksidant og er funnet på sitt største konsentrasjonene i nevronrike områder."

Maten er ikke så næringsrik som den pleide å være, og vi har mye mer faktorer som tapper oss for vitaminer og mineraler idag. Jeg tar multivitamintablett hver dag, hvorfor ikke være på den sikre siden?:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar